migrační krize

Evropská unie, ilustrační foto

EU opět odkládá řešení migrace, potvrdila eurokomisařka. Přednost má ekonomika

Příčin migrační krize v EU je hned několik. Obecně převládá názor, že nejčastější příčinou jsou válečné konflikty, využívání sociálních dávek nebo absence ochrany hranic EU. V řešení problému s migrační krizí by měla pomoci reforma, ale eurokomisařka Ylva Johanssonová uvedla, že návrh musí být znovu odložen. Přednost má v současné době obnova ekonomiky.
Viktor Orbán /Fidesz/

Maďarsko se v syrské otázce staví na stranu Turecka

Maďarský ministr zahraničních věcí vyjádřil podporu tureckému útoku na severovýchodě Sýrie. Maďarsko podle něj souhlasí s tureckým plánem přesunu migrantů a uprchlíků na syrské území. Tento postoj je však v rozporu s dosavadní rétorikou zbytku Evropské unie, která před pár dny turecký útok v Sýrii odsoudila.
Evropská Unie

Co si občané myslí o Evropské unii? Nový průzkum to jasně ukázal

Vzhledem ke skutečnosti, že Evropská unie v posledních několika měsících prošla mnohými personálními obměnami a další jí ještě v nadcházejících měsících čekají, provedl thinktank Evropské rady pro Zahraniční záležitosti velký průzkum napříč unijní občanskou společností. Průzkum se primárně zaměřil na to, co unijní občané v uplynulém období považovali za důležité a které oblasti a politiky se jim jevily jako klíčové. Thinktank dále zjišťoval, jaké by dle občanů měly být priority unie v nadcházejícím volebním cyklu.
loď Aquarius

Odkud přichází do Itálie nejvíce žadatelů o azyl?

Analýza Anety Navrátilové - Itálie je dlouhodobě jednou z těch zemí Evropské unie, které byly od roku 2015 nejvíce zasaženy přílivem migrantů a žadatelů o azyl přicházejících z největší části ze zemí severní Afriky či jihozápadní Asie. I přes tuto skutečnost se Itálie v minulém týdnu odmítla účasnit probíhajících rozhovorů vedoucích k vytvoření nové dohody o přerozdělování uprchlíků, která vzniká z iniciativy Německa a Francie. Itálie kvůli svému tvrdému a nekompromisnímu postoji k přijímání azylantů přicházejících na kontinent ze Středozemního moře v současné době čelí nezanedbatelnému přílivu azylantů i z ostatních unijních států - například z Německa.
Sýrie

Migrační krize je zpět? EU opět hlásí nárůst žadatelů o azyl

Analýzy ukazují, že se Evropská unie od počátku letošního roku opět potýká s vyšším počtem žadatelů o azyl, jedná se především o lidi přicházející z Latinské Ameriky či zemí západního Balkánu. Od roku 2015, který je považován za vrchol migrační krize v Evropě, jsme až doposud pozorovali klesající trend počtu příchozích a žádajících o azyl na evropské pevnině.
Sebastian Kurz

EU potřebuje novou smlouvu a generační obměnu, tvrdí Kurz

Rakouský kancléř Sebestian Kurz, který je nejmladším evropským lídrem, zastává poměrně tvrdé stanovisko vůči současné podobě a vnitřnímu nastavení Evropské unie. Z rozhovoru, který poskytl pro německé noviny Die Presse, vyplývá, že si rakouský lídr představuje zpřísnění unijních sankcí a kolektivních pravidel, stejně jako například i generační obměnu v Bruselu.
Lékaři bez hranic pomáhají migrantům

Do EU dorazilo nejméně uprchlíků za pět let. Tlak na hranicích ale trvá, varuje Frontex

Pobřežní a pohraniční stráž Evropské unie (Frontex) zaznamenala v loňském roce nejnižší počet nelegálních přechodů přes vnější hranici unie za posledních pět let. Z předloňských téměř 205.000 klesl o 27 procent na 150.114. Šéf Frontexu Fabrice Leggeri při dnešním zveřejnění zprávy řekl, že EU se teď neocitá v migrační krizi, její vnější hranice jsou ale stále pod tlakem.
uprchlíci

Tradiční strany nesmí přenechat téma migrace populistům, píše server

Politici z tradičních stran musí věnovat migraci pozornost, přestože se zdá, že se krizová situace uklidnila. Předstírat, že problém neexistuje, jen dává volnou ruku populistům, kteří tématu a strachu lidí využívají. Zároveň by se měli zasadit o ustanovení mantinelů regulujících legální pracovní migraci, píše prestižní server.
Mexická karavana migrantů

V Mexiku brutálně zavraždili dva mladé imigranty z Hondurasu

Dva teenageři ze střední Ameriky byli uneseni a zabiti, zatímco na mexicko-americké hranici čekali na proces azylového řízení. Jde zřejmě o první případ vraždy, ve kterém figurují lidé z „karavany migrantů“, která se vydala ze zemí Střední Ameriky do USA.
Hillary Clintonová a 1. prezidentská debata s Donaldem Trumpem (26.9.2016)

Clintonová varuje: Evropa musí zastavit migraci, jinak ...

Evropská i světová levice a středolevice se potýkají s krizí. Neúspěšná kandidátka na americkou prezidentku Hillary Clintonová řekla, že se obě politické agendy musí globálně spojit proti novému fenoménu, který odstartoval brexitem, a vyvrcholil vítězstvím Donalda Trumpa - nástup populistů a krajní pravice k moci. Řešení vidí Clintonová v efektivnějším boji s masovou migrací, která se pro extremisty stala živnou půdou. Informoval o tom britský deník The Guardian.
Lékaři bez hranic pomáhají migrantům

Čtyři roky od vypuknutí migrační krize: To nejhorší nás teprve čeká

Příští rok to budou už čtyři roky, kdy Evropa čelila největšímu náporu běženců, který velmi zamával ve vztazích mezi jednotlivými zeměmi. Ty, které byly zatížené nejvíc, požadovali od ostatních větší solidaritu, zatímco jiné se už od začátku stavěly k přijímání migrantů negativně, a razily spíše myšlenku pomoci uprchlíkům v jejich zemi. Informoval o tom britský deník The Guardian.
Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

Přivážíme si své budoucí vrahy?! U Jílkové křičeli odpůrci i příznivci přijímání syrských sirotků

Měla by ČR přijmout 50 syrských sirotků, kteří se momentálně nachází v řeckých uprchlických táborech? Projevujeme dostatečnou solidaritu s válečnými uprchlíky a se zeměmi, jako jsou Řecko, Itálie a Španělsko, anebo je správné odmítat přijímat jakékoli migranty, včetně dětí? O tom v pořadu Máte slovo Michaely Jílkové diskutovali Monika Červíčková, poslankyně ANO, Michaela Šojdrová, europoslankyně KDU-ČSL, Petr Pelikán, arabista, Petr Pöthe, dětský psychiatr, Nizar Trabulsi, český občan syrského původu a Jaroslav Miko, zakladatel občanské iniciativy "Češi pomáhají".
uprchlíci

Strach z migrantů je iracionální? Evropa udělala jednu zásadní chybu, píše prestižní list

Většina uprchlíků, kterým se podařilo dosáhnout evropských břehů, byla podrobená lékařské prohlídce, při níž byly zjištěny četné zdravotní problémy, které jim způsobily nejen nepříznivé podmínky při cestě přes Středozemní moře, nýbrž i špatné zacházení v místě jejich domoviny. Nyní jejich neutěšené situace zneužívá italský krajně pravicový ministr vnitra Matteo Salvini pro svou antiimigrační politickou kampaň. Informoval o tom britský deník The Guardian.
Mexická karavana migrantů

Do Mexika dorazily tisíce migrantů z karavany. Někteří tam chtějí zůstat

Do mexické metropole už dorazilo na 4500 středoamerických běženců, z nichž mnozí se chystají pokračovat k hranicím USA. Mexická radnice poskytla běžencům přístřeší, jídlo a zdravotní péči ve sportovním areálu Magdalena Mixhuca, informoval dnes mexický deník La Jornada. V mexické metropoli chtějí zástupci migrantů jednat s úřady, někteří z běženců zřejmě zůstanou v Mexiku.

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 59 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Rusko vyslalo na Ukrajinu další rakety a drony. 26 jich armáda sestřelila

V noci na čtvrtek ukrajinská armáda zneškodnila 26 dronů, které útočily na pozice ruských sil. Uvedl to podle serveru Ukrajinska pravda velitel ukrajinských vzdušných sil Mykola Oleščuk.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy