Miguel Diaz-Canel

Miguel Diaz-Canel

Kubě chybí pohonné hmoty. Prezident se proto sešel se šéfem Rosněfti

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se v sobotu večer sešel se šéfem ruského státního ropného koncernu Rosněfť Igorem Sečinem. Podle agentury Reuters o tom informoval Díaz-Canel. Kuba se potýká s akutním nedostatkem pohonných hmot, který vede k dočasnému zavírání čerpacích stanic i k tomu, že se u nich tvoří několikahodinové fronty.
Ilustrační fotografie.

Na Kubě vypukly největší protivládní protesty za téměř třicet let

Tisíce Kubánců vyšly v neděli do ulic v řadě měst tohoto karibského ostrova protestovat proti autoritářské vládě, kterou kromě potlačování lidských práv viní i z ekonomické krize prohloubené pandemií covidu-19. Při protestech, které zahraniční agentury označily za největší protivládní demonstrace na Kubě za tři dekády, policie zatkla podle deníku El País přes sto lidí a několik lidí, včetně španělského reportéra agentury AP utrpělo zranění.
Miguel Diaz-Canel

Kubánský prezident ohlásil měnovou reformu, skončí konvertibilní peso

Kuba od 1. ledna příštího roku výrazně změní svůj stávající měnový systém. Měnovou reformu ohlásil kubánský prezident Miguel Díaz-Canel, píší dnes světové agentury. Změna systému zřejmě povede k devalvaci kubánské měny, což bude poprvé od roku 1959. Vláda ohlásila, že má v příštím roce v úmyslu výrazně zvýšit platy, protože očekává silný růst cen.
Ilustrační foto

Kuba směřuje ke změně režimu, míní režisér Pérez. Promluvil i o vztazích s USA

Kuba už udělala důležitý krok na cestě k jinému režimu tím, že má civilního prezidenta, domnívá se kubánský režisér Haliam Pérez. Větší změna ale podle něj nastane, až se na vedení země nebudou podílet lidé, kteří před šesti dekádami vedli kubánskou revoluci. Už teď mají ale na tomto karibském ostrově částečně vliv jejich potomci, prosazující do jisté míry kapitalistické způsoby, řekl ČTK Pérez, který v Praze na festivalu La Película představil svůj dokument Marina.
Benzinky

Kubu drtí sankce USA, nemá dost pohonných hmot. Zemědělci zapřáhnou voly

Kvůli nedostatku pohonných hmot Kubánci v zemědělství znovu zapojí hospodářská zvířata. Na 4000 volů má pomoci s pěstováním cukrové třtiny a dalších plodin. V plánu je také snížit dovoz hnojiv, místo nich se budou používat vedlejší produkty, které vznikají při výrobě cukru. S odkazem na šéfa cukrovarnického úřadu Azcuba Julia Garcíu Péreze o tom informují kubánská média.
Miguel Diaz-Canel

Kubánci v referendu schválili novou ústavu. Změny minimální, moc stále drží komunisté

Novou kubánskou ústavu podpořilo v nedělním referendu 87 procent hlasujících. Informovala o tom dnes kubánská volební komise, podle níž k urnám přišlo přes 7,8 milionu voličů a účast tak překročila 90 procent. Oponenti kubánského režimu vyzývali k bojkotu referenda či odmítnutí ústavy, která uzákoňuje soukromé podnikání, ale zároveň zachovává vůdčí roli komunistické strany.
Miguel Diaz-Canel

Kubánci hlasují o nové ústavě. Jde spíš o divadlo, policie zatýkala oponenty režimu

O nové ústavě zajišťující pokračování vlády komunistické strany v chudé karibské zemi, kde bude zakotveno právo na soukromé podnikání, dnes v referendu rozhodují kubánští voliči. Vedení země jim dalo masivní kampaní najevo, že by základní zákon nahrazující dosavadní více než čtyři desetiletí starou ústavu měli schválit a podle médií je plebiscit spíše formalitou. Opozice bez ohledu na to dala najevo nesouhlas sobotní demonstrací, při níž policie zatkla několik kritiků režimu.
Ilustrační foto

Kuba pokrokovější než Česko? Prezident Díaz-Canel podpořil sňatky homosexuálů

Havana - Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel podpořil uzákonění manželských svazků mezi osobami stejného pohlaví. V době, kdy budou Kubánci hlasovat o nové ústavě uvolňující dosud velmi konzervativní společenská pravidla, se jako první komunistický vůdce ostrova postavil proti diskriminaci homosexuálů. Informovala o tom agentura EFE.
Raúl Castro

Pocastrovská éra na Kubě? Komunistický ostrov chystá novou ústavu

Havana - Kubánský režim se tento týden chystá zahájit reformu ústavy, která by měla komunistickou zemi adaptovat na éru po skončení půlstoleté vlády bratří Castrů. Státní média v pondělí oznámila, že v sobotu parlament vybere členy komise, která text nové ústavy připraví. Vůdčí role komunistické strany v ní podle nového kubánského vedení zůstane zachována, posílena by ale zároveň měla být role parlamentu, stejně jako má být limitováno období vlády kubánských lídrů.
Miguel Diaz-Canel

Castra v čele Kuby střídá Díaz-Canel. Zůstaneme věrni Fidelovi a Raúlovi, vzkazuje

Havana - Novým kubánským prezidentem se dnes stal dlouholetý člen vedení vládnoucí komunistické strany Miguel Díaz-Canel. Sedmapadesátiletý politik, který v parlamentu složil prezidentskou přísahu, nahradil ve vrcholné státní funkci o tři desetiletí staršího Raúla Castra, jenž zůstává šéfem komunistů. Podle Castra v budoucnu ho Díaz-Canel může vystřídat i ve stranické roli.
Miguel Diaz-Canel

Konec Castrů na trůnu? Prezidentem Kuby se má stát Díaz-Canel

Havana - Novým prezidentem (předsedou státní rady) Kuby by se měl stát dosavadní viceprezident Miguel Díaz-Canel. Formálně to dnes navrhli kubánští poslanci. Pozorovateli již dříve favorizovaný Díaz-Canel by nahradil Raúla Castra, který spolu s bratrem Fidelem reprezentoval komunistický karibský stát několik desetiletí. Raúl Castro není na seznamu kandidátů do státní rady, tohoto nejvyššího orgánu státu, uvedla agentura Reuters.
Raúl Castro

Nový prezident Kuby? Parlament začal volit Castrova nástupce

Havana - Na Kubě dnes začalo dvoudenní jednání parlamentu, jehož poslanci v tajné volbě vyberou nástupce Raúla Castra ve funkci prezidenta. Castro, který spolu s bratrem Fidelem stál v čele země od komunistického puče před téměř 60 lety, se již o nejvyšší státní funkci neuchází. Jméno jeho nástupce, kterým by se podle všeobecného očekávání měl stát současný první viceprezident Miguel Díaz-Canel, oznámí parlament ve čtvrtek.

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 56 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy