Miroslav Jansta

Bohuslav Sobotka, expremiér

Expremiér Sobotka u soudu: Náměstkem pro sport bych jmenoval někoho zkušenějšího

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes vypověděl jako svědek v kauze manipulování sportovních dotací, že situace ve financování sportu nebyla v letech 2016 a 2017 jednoduchá. Měnil se systém financování, s čímž souvisela i změna rozpočtových prostředků. Uvedl, že osobně by v dané době jmenoval náměstkem pro sport někoho staršího a zkušenějšího než obžalovanou Simonu Kratochvílovou.
Soud, ilustrační foto

Pokračuje kauza sportovních dotací. Nastoupila jsem do rozjetého vlaku, hájí se Kratochvílová

Bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová dnes u soudu vypověděla, že se v kauze sportovních dotací cítí nevinná. Skutky popsané v obžalobě se podle ní buď nestaly, nebo nejsou trestnými činy. Ohradila se také proti tvrzení, že se řídila požadavky tehdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty (FAČR) a šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty. Popřela i to, že by od Pelty přijala úplatek.
Soud, ilustrační fotografie

Boháč z kauzy sportovních dotací odmítá vinu: Všem jsem měl stejným metrem

Vinu v kauze sportovních dotací u soudu popřel i dlouholetý generální sekretář České unie sportu (ČUS) Jan Boháč. Obžaloba mu vyčítá, že v souladu s přáním šéfa ČUS Miroslava Jansty zařídil jakožto člen expertní komise ministerstva školství zvýšení dotací pro unii, ačkoliv byl ve střetu zájmů. Boháč řekl, že všem žadatelům měřil stejným metrem a že se pouze snažil napravit pochybení ministerských úředníků. Vypovídat dnes krátce začal i Jansta, vinu rovněž odmítl.
ministerstvo školství

Začal soud v kauze sportovních dotací. MŠMT žádá přes miliardu jako náhradu škody

Ministerstvo školství požaduje po obviněných v kauze údajné manipulace sportovních dotací náhradu škody 1,116 miliardy korun. Po zahájení hlavního líčení to uvedla zmocněnkyně úřadu. Další poškození - Český olympijský výbor a Česká obec sokolská - se žádné náhrady nedomáhají. Soud dnes stihl částečně vyslechnout jen prvního z obžalovaných, bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdenka Břízu, který vinu odmítl.
Soud, ilustrační foto

Kauza sportovních dotací: Soud nemohl začít, nedostavila se Kratochvílová

Hlavní líčení v kauze manipulace se sportovními dotacemi ministerstva školství dnes nemohlo začít. Obžalovaná bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová totiž zaslala pražskému městskému soudu omluvu, že je hospitalizovaná v Brně. Soudkyně si však vyžádala stanovisko lékařů, podle nichž je Kratochvílová schopna účasti na jednání. Soud proto ženě přes její advokáty přikázal, ať dorazí v úterý.
sport

Ztráta kolem 50 milionů korun. Takhle draho přijde český sport koronavirus

Aktuální pandemie koronaviru zasáhne samozřejmě všechny části společnost, sport nevyjímaje. Česká unie sport (ČUS) v čele s Miroslavem Janstou v úterý oznámila, kolik český sport ztratí kvůli viru a nemoci COVID-19, který způsobuje. I ČUS se samozřejmě musí řídit nařízeními vlády, které přišly v souvislosti s koronavirem, tedy s celostátní karanténou a zákazem shromažďování osob. Na základě toho tak totiž musela uzavřít nejen areál v Nymburku, ale třeba i plavecký stadion v Podolí a nevylučuje se, že kvůli pandemii vzniknou problémy u klubů tělovýchodné jednoty. To všechno podle propočtů ČUS znamená, že český sport přijde kvůli koronaviru o více než 50 milionů korun.
Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Kauza sportovních dotací jde k soudu, obžalobě čelí pět lidí včetně Pelty a Jansty

Pražské vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu v kauze rozdělování sportovních dotací. Informaci dnes přinesla Česká televize, ČTK ji potvrdila mluvčí pražského městského soudu Markéta Puci. Podle ní míří obžaloba na pět lidí a dvě právnické osoby. Z dřívějších zpráv vyplývá, že mezi obžalovanými je bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta, šéf České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta i obě zmíněné organizace.
Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Policie chce poslat před soud Peltu s Janstou

Policie podle webu Seznam Zprávy ukončila vyšetřování kauzy rozdělování dotací do sportu. Navrhla státnímu zástupci, ať podá obžalobu k soudu na pět lidí, mimo jiné na bývalého předsedu Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a předsedu České unie sportu (ČUS) Miroslava Janstu. Zároveň chce policie obžalovat dvě právnické osoby, právě FAČR a ČUS.
Vrchní soud v Praze

Majetek stíhaného Jansty byl odblokován. Dokazování v dotační kauze bude problematické

Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o zajištění majetku předsedy České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty a sekretáře organizace Jana Boháče, kteří čelí obvinění v kauze manipulací se sportovními dotacemi. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) na svém webu. Doplnila, že majetek dalšího muže obviněného kvůli dotacím, někdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty, odblokován nebyl.
ministerstvo školství

Sportovci pranýřují vládu: Snaha o změny byla, mnoho věcí se ale nezdařilo

Praha - Sportovci nešetří kritikou na adresu vlády. Podle nich sice měla snahu o řadu změn, ale většinu svých záměrů nakonec nesplnila. Nepodařilo se jí vytvořit stabilní financování sportovních klubů ani dokončit nový zákon o podpoře sportu. Za úspěch lze považovat jen zastavení trvalého poklesu státní podpory sportu.
policie

Jansta v kauze dotací údajně naváděl k trestnému činu

Praha - Miroslav Jansta, předseda České unie sportu (ČUS), právník a člen ČSSD, podle policistů dopustil navádění k trestné činnosti. Konkrétně měl navádět dnes již odvolanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou nebo bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu.
ministerstvo školství

V kauze dotací pro sport obvinila policie Janstu a ČUS

Praha - Policie dnes v kauze manipulací se sportovními dotacemi obvinila Českou unii sportu (ČUS), jejího předsedu Miroslava Janstu a generálního sekretáře Jana Boháče. Jansta předsedá i České basketbalové federaci, je členem ČSSD.
krimi

Policie ve středu zapečetila i kanceláře České unie sportu

Praha – Kvůli kauze dotací z ministerstva školství pro sport zasahovali policisté ve středu kromě Fotbalové asociace ČR, pražského magistrátu a ministerstva školství (MŠMT) také v sídle České unie sportu. Předseda unie Miroslav Jansta patří mezi zadržené.
Karel Březina /ČSSD/

Při dnešní razii v Praze byl zadržen i zastupitel Březina

Praha - Policie dnes kvůli razii na ministerstvu školství, pražském magistrátu, v České unii sportu a sídle Fotbalové asociace ČR zadržela podle informací ČTK pražského zastupitele Karla Březinu (ČSSD). Podle serveru iROZHLAS.cz odvedli detektivové také ředitelku magistrátního odboru sportu Soňu Fáberovou. Mezi zadrženými je i předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta, náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová a podle serveru Seznam.cz také vlivný advokát a šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 21 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 5 hodinami

před 5 hodinami

V případě, že Putin vyhraje na Ukrajině, dostane se do bezprostřední blízkosti východní hranice NATO. Což Západ považuje za vojenskou hrozbu.

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy