Moderna (farmaceutická firma)

Biotechnologická společnost Moderna

Moderna podala žalobu na Pfizer a BioNTech. Měli jí ukrást mRNA patenty

Americká farmaceutická společnost Moderna podala žalobu na své konkurenty - firmy Pfizer a BioNTech. Domnívá se totiž, že porušily patenty ohledně technologie mRNA, kterou trojice společností používá při výrobě vakcín proti covidu-19, uvedla agentura AP. Moderna žaluje dvojici společností u amerického i německého soudu. Pfizer tvrdí, že je žalobou překvapen, protože používá vlastní patentované technologie.
Vakcína Moderna

Moderna zahájila klinické testy vakcíny zaměřené na omikron

Společnost Moderna ve středu oznámila, že zahájila klinické testy nové verze své vakcíny proti covidu-19, která je zaměřená na vysoce nakažlivou variantu omikron. Firma to uvedla v prohlášení. Začátkem tohoto týdne zahájili podobnou studii konkurenční společnosti Pfizer a BioNTech.
Biotechnologická společnost Moderna

Šéf Moderny: Na podzim bude možná potřeba další posilující dávka vakcíny

I účinnost posilujících dávek vakcíny proti covidu-19 bude pravděpodobně v následujících měsících klesat a lidé možná budou ke konci roku potřebovat další přeočkování. Na konferenci organizované bankovní společností Goldman Sachs to ve čtvrtek uvedl šéf americké farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bancel, informovala agentura Reuters.
Očkování, ilustrační foto

FDA plošně povolil třetí dávku vakcín Pfizer a Moderna

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dnes schválil možnost posilovacích dávek vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna pro všechny dospělé Američany. Milionům obyvatel USA se tím otevírá možnost doočkování, dosud byla v zemi posilovací dávka povolena jen pro rizikové skupiny, zdravotníky a lidi starší 65 let. Definitivní zelenou tomuto rozhodnutí ještě musí udělit Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), které tak podle amerických médií pravděpodobně učiní ještě dnes večer SEČ.
Očkování, ilustrační foto

Evropský regulátor posuzuje použití vakcíny Moderna u dětí od šesti let

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) dnes uvedla, že začala posuzovat použití vakcíny proti covidu-19 od farmaceutické firmy Moderna u dětí ve věku šest až 11 let. Žádost o schválení své vakcíny v této věkové skupině podala americká společnost. Rozhodnutí by mělo padnout v následujících dvou měsících.
Vakcína firmy Moderna

EMA povolila používat vakcínu od firmy Moderna i ve třetí dávce

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila podávání třetí dávky vakcíny proti covidu-19 od firmy Moderna. Podle jejího dnešního oznámení může být posilovací dávka vakcíny Spikevax aplikována lidem starším 18 let půl roku od naočkování druhou dávkou.
Biotechnologická společnost Moderna

EMA dala pokyn k pokračování výroby vakcíny Moderna

Výroba covidové vakcíny Moderna v závodě španělské firmy Rovi může pokračovat. Na základě prvních výsledků vyšetřování možné kontaminace vakcín, která se objevila v některých ampulích dodaných do Japonska, to dnes sdělila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Informovala o tom dnes agentura Reuters.
Očkování proti koronaviru, ilustrační fotografie.

USA plošně doporučují třetí dávku vakcín od Pfizeru a Moderny

Americké zdravotní úřady dnes doporučily všem Američanům naočkovaným vakcínami proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech a Moderna, aby si nechali dát třetí dávku. Podle amerických odborníků se hromadí důkazy o tom, že s časem klesá míra ochrany proti vážnému průběhu covidu-19. Navíc je potřeba posílit imunizaci vzhledem k šíření nakažlivější varianty koronaviru zvané delta.
Výroba vakcíny firmou Moderna

Moderna hlásí vyšší účinnost oproti Pfizeru. Nad 90 procenty i půl roku po druhé dávce

Americká společnost Moderna oznámila lepší statistiky o dlouhodobé účinnosti své vakcíny na covid-19 oproti výsledkům očkovací látky od konsorcia Pfizer/BioNTech. Šest měsíců po podání druhé dávky ochrana proti onemocnění po nákaze koronavirem dosahuje 93 procent. Výrobce dnes nicméně uvedl, že před zimním obdobím budou lidé potřebovat ještě třetí dávku vakcíny.
Vakcína firmy Moderna

EU objedná dalších 150 milionů dávek vakcíny od Moderny

Evropská unie rozhodla o objednání dalších 150 milionů dávek vakcíny od společnosti Moderna, uvedla dnes Evropská komise. Nákup umožňuje smlouva mezi EU a americkým výrobcem z letošního února. Členské země unie zároveň podle EK podpořily plán na prodloužení systému kontroly vývozu vakcín do zemí mimo blok. Informovala o tom agentura Reuters.
Očkování, ilustrační foto

Očkovat pouze jednou dávkou? Americký profesor rozebral data z Izraele

NÁZOR - Spolu s tím, jak roste počet lidí očkovaných proti nemoci covid-19, se množí otázky, zda by prodloužení časového intervalu mezi podáním první a druhé dávky vakcín od společností Pfizer a Moderna neumožnilo rychlejší naočkování většího počtu jedinců, poukazuje William Petri v komentáři pro server The Conversation. Profesor medicíny z Virginské univerzity spolu s tím je nutné se ptát, nakolik je člověk chráněn po podání první dávky.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy