africký mor prasat

Africký mor prasat (AMP) je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti AMP neexistuje vakcína, infikovaná zvířata se neléčí a musejí se usmrtit. Na člověka se nemoc nepřenáší. 

AMP se primárně vyskytuje v převážné části subsaharské Afriky, původním nositelem onemocnění bylo prase bradavičnaté, od kterého se klíšťaty přeneslo na další prasata. Nákazou může onemocnět prase domácí i prase divoké, nákaza se dále šíří výměšky a krví, ale také kontaminovanými produkty živočišného původu. Virus je vysoce odolný, spolehlivě jej ničí vysoké teploty. Nákaza není nebezpečná pro lidi, pokud se však objeví v chovu, je třeba zvíře podobně jako u dalších zvířecích nemocí utratit a vyhlásit ochranné pásmo.

Do Evropy, ale i Jižní Ameriky byl AMP z Afriky zavlečen už ve druhé polovině 20. století, na evropský kontinent se znovu dostal v roce 2007. Nákaza se tehdy objevila nejprve v Gruzii a odsud se rychle šířila do dalších zakavkazských republik, Ruska, na Ukrajinu, do Běloruska, Litvy, Polska a Lotyšska.

V ČR se poprvé objevil objevil v roce 2017, o jeho výskytu oficiálně informoval tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) koncem června 2017. První dva uhynulí divočáci s tímto vysoce nakažlivým onemocněním byli v ČR nalezeni 21. a 22. června 2017 na kraji Zlína u areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati. Po přijetí řady mimořádných opatření se nemoc podařilo do dvou let vymýtit. V březnu 2019 Evropská komise informovala, že ČR je oficiálně považována za zemi bez nákazy afrického moru prasat.

V září 2020 byla tato virová infekce poprvé potvrzena v Německu, od té doby bylo v Sasku zaznamenáno přes 1700 případů, v Braniborsku 2700 případů a zhruba pět desítek v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Sasko kvůli AMP už na hranici s Polskem a také v zasažených okresech vybudovalo přes 450 kilometrů plotu, aby pohyb zvířat omezilo. Mor se letos objevil i v Polsku, severní Itálii, Lotyšsku či v Maďarsku. A nyní se africký mor prasat potvrdil u uhynulého kusu zvířete ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji.

Od června 2017 do konce října 2018 byl v ČR africký mor prasat potvrzen u 230 zvířat. Valná většina z nakažených prasat - přesně 202 - byla odhalena do konce ledna 2018. Po objevení nákazy přijaly orgány státní správy řadu opatření, aby se nemoc nešířila. Veterináři například vyhlásili ochrannou zónu se zákazem lovit a krmit divoká prasata, myslivci museli aktivně vyhledávat a hlásit uhynulé divočáky. Opatření se dotkla i chovatelů, kteří museli nahlásit všechna domácí prasata v hospodářství a ustájit je tak, aby nemohla přijít do kontaktu s divočáky. V polovině července 2017 nařídil stát intenzivní lov divočáků na celém území ČR, ovšem kromě ohniska nákazy, kde se lovit naopak nesmělo. Povoleny byly i zakázané metody.

Kolem ohniska nákazy byly vybudovány nejprve pachové a začátkem srpna i elektrické ohradníky a veterinářům se podařilo udržet nakažená zvířata v této zóně. Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) také 31. července 2017 vyhlásil v kraji stav nebezpečí s platností do 29. srpna, v oblasti zasažené morem byl lidem zakázán vstup do lesů, polí a na polní cesty.

V listopadu 2018 zrušili veterináři zákaz vstupu do lesů, polí a na polní cesty v okolí Zlína, zároveň skončilo vymezení rizikové oblasti. V lednu 2019 byla zrušena povinnost pro myslivce udržovat účinnou aktivní látku v pachových ohradnících na Zlínsku. V polovině března 2019 byla podle prohlášení státní veterinární správy (SVS) byla zrušena veškerá mimořádná veterinární opatření na Zlínsku.

(Zdroj: ČTK)

Související články:

Ministerstvo zemědělství

Česká republika se připojuje k celoevropské kampani EFSA proti šíření afrického moru prasat

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) společně s Ministerstvem zemědělství v roce 2023 spojí síly v celoevropské kampani na podporu boje proti africkému moru prasat (AMP). Kampaň #StopASF, která probíhá již čtvrtým rokem, zvyšuje povědomí zemědělců, myslivců a veterinářů v osmnácti evropských zemích včetně České republiky o této nebezpečné nákaze a vyzývá k přijetí opatření k zastavení jejího šíření.
Ilustrační fotografie.

Případů prasečího moru na Frýdlantsku přibývá, laboratoř potvrdila desátý

Případů afrického prasečího moru na Frýdlantsku přibývá, vyšetření v jihlavské laboratoři potvrdilo nákazu u desátého zvířete. Pozitivně testovaný kus byl nalezen v katastrálním území Horní Řasnice na Liberecku podobně jako předchozí dva kusy nalezené o víkendu. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Státní veterinární správy ČR Petr Vorlíček. 
Ilustrační fotografie.

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalších dvou divokých prasat na Frýdlantsku

Africký mor prasat potvrdila laboratoř u dalších dvou divokých prasat na Frýdlantsku. Uhynulé kusy našli myslivci o víkendu v katastru Horní Řasnice. Od objevení nákazy v Česku se už mor potvrdil u devíti divokých prasat, v osmi případech šlo o prasata uhynulá, v jednom případě o uloveného divočáka. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. 
Ilustrační fotografie.

Prasečí mor se potvrdil u dalších dvou divokých prasat na Frýdlantsku

Africký mor prasat potvrdila laboratoř na Frýdlantsku u dalších dvou divokých prasat. Poprvé se nákaza prokázala u uloveného divočáka, další zvíře našli uhynulé. Nakažené zvíře ulovili v honitbě u Nového Města pod Smrkem, nákaza se také potvrdila u zvířete, které našli uhynulé na území Horní Řasnice, uvedl v tiskové zprávě zástupce mluvčího Státní veterinární správy Petr Majer.
Ilustrační fotografie.

Další uhynulé prase na Frýdlantsku mělo prasečí mor

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalšího uhynulého divokého prasete na Frýdlantsku, jde o čtvrtý případ v tomto regionu. Žádné další opatření se ale přijímat nemusí, protože bylo nalezeno v uzavřeném pásmu. ČTK to řekl ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta.
Ilustrační foto

Laboratoř potvrdila prasečí mor u dvou uhynulých prasat na Frýdlantsku

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalších dvou uhynulých divokých prasat nalezených na Frýdlantsku. V pondělí je našli v blízkosti Nového Města pod Smrkem na Liberecku, jedno v katastrálním území Ludvíkov a druhé v oblasti Lázní Libverda, řekl dnes ČTK ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta. Oba nálezy spadají do takzvaného pásma infekce, rozšiřovat ho ale zatím podle něj veterináři nebudou.
Ilustrační fotografie.

Veterináři vymezili ochranné pásmo navazující na pásmo infekce prasečím morem

Státní veterinární správa (SVS) v Libereckém kraji vymezila takzvané uzavřené pásmo I, které zahrnuje 65 katastrálních území o celkové výměře 531 kilometrů čtverečních. V tomto území mohou lovit prasata jen předem vyškolení lovci. Nově vymezené ochranné pásmo navazuje na pásmo infekce ve Frýdlantském výběžku, které je okolo místa, kde bylo na začátku prosince nalezeno uhynulé sele nakažené africkým morem prasat. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí SVS Petr Vorlíček.
Prase, ilustrační fotografie.

V pásmu infekce na Frýdlantsku napočítali veterináři v chovech 80 prasat

V takzvaném pásmu infekce na Frýdlantsku napočítali veterináři 75 prasat v osmi komerčních chovech a dalších pět nahlásili tři soukromí chovatelé. Žádná další zvířata do lhůty, která v pondělí vypršela, nepřibyla. Mapování chovů souvisí s nálezem uhynulého divočáka u Jindřichovic pod Smrkem, který byl 1. prosince pozitivně testován na africký mor prasat. 
Vepři

Nákaza africkým morem prasat se na Liberecku u dalších zvířat nepotvrdila

Nákaza africkým morem prasat se na Liberecku u dalších dvou zvířat nepotvrdila. ČTK to řekl ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta. Africký mor se tak zatím potvrdil jen u jednoho uhynulého selete, veterináři ale poslali do laboratoře další vzorky. Kvůli výskytu choroby platí opatření pro více než 200 kilometrů čtverečních ve Frýdlantském výběžku. V této oblasti je zakázán lov divokých prasat, krmení zvířat nebo je omezen pohyb lidí v přírodě.
Ministerstvo zemědělství

Na Liberecku je kvůli africkému moru prasat omezen pohyb lidí

Veterináři dnes odpoledne vydali kvůli výskytu afrického moru prasat u uhynulého divočáka mimořádné opatření. Platí ode dneška pro více než 200 kilometrů čtverečních ve Frýdlantském výběžku na Liberecku. ČTK to potvrdil ředitel Státní veterinární správy (SVS) pro Liberecký kraj Roman Šebesta. V této oblasti je zakázán lov divokých prasat, krmení zvířat nebo omezen pohyb lidí v přírodě.
Vepři

V Česku se objevil africký mor prasat i ptačí chřipka

Ve Frýdlantském výběžku se dnes potvrdil africký mor prasat u jednoho uhynulého divočáka. ČTK to řekl ředitel Státní veterinární správy (SVS) pro Ústecký kraj Daniel Macháček. Ve velkochovu kachen ve Frahelži na Jindřichohradecku se dnes také objevila ptačí chřipka. Na farmě bylo 22.000 kachen, tisíce z nich během tří dnů kvůli nákaze uhynuly.
Divoké prase

Nákaza moru prasat se ČR nevyhne, míní šéf krajské veteriny

Případ nákazy afrického moru prasat se objevil pouze zhruba 20 kilometrů za českými hranicemi, nákaza se blíží z Polska a Německa. Ředitel Krajské veterinární správy v Liberci Roman Šebesta dnes při jednání s myslivci a starosty obcí řekl, že otázkou není, zda se k nám africký mor prasat dostane, ale spíše kdy. Nejblíže k místu nákazy jsou oblasti Frýdlantska a Hrádecka na Liberecku.
Vepři

Africký mor prasat se blíží k hranici Česka

Africký mor prasat se v Polsku a Německu blíží k hranici na severu Čech. Liberecký kraj mobilizuje, svolal nákazovou komisi a poradu myslivců a starostů. V Polsku i Německu se už objevila nákaza u prasete domácího a nelze vyloučit zavlečení choroby přes hranice do Česka, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička. Česko je od dubna 2019 oficiálně považováno za zemi bez afrického moru prasat, naposled se nemoc objevila před čtyřmi lety na Zlínsku.
Vepři

Slovensko chystá nová opatření proti šíření afrického moru prasat

Slovensko připravuje nový soubor opatření proti šíření afrického moru prasat, který byl v zemi poprvé potvrzen před dvěma lety a letos v červnu zasáhl jeden z velkochovů. Ministerstvo zemědělství v materiálu vyčíslilo náklady na potírání zmíněného vysoce nakažlivého virového onemocnění na více než 12 milionů eur (přes 300 milionů Kč).
divočáci

Česko chce kvůli moru zvýšit odlov divokých prasat, komise řešila i covid u norků

Česko chce kvůli výskytu afrického moru prasat blízko českých hranic v Německu a Polsku zvýšit odlov divokých prasat na severu Čech. Nabídne kvůli tomu odměny za odstřely divočáků a vyšší odměnu za nálezy a odklízení uhynulých prasat. Po dnešním jednání Ústřední nákazové komise to oznámilo v tiskové zprávě ministerstvo zemědělství.

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy