mozek

Ilustrační foto

Čeští vědci popsali zajímavý jev v buňkách. Některé molekuly se chovají jako antény

Čeští vědci popsali zajímavé vlastnosti molekul fluorescentních proteinů v buňkách. Zjistili, že se chovají jako antény - schopnost pohlcovat a vyzařovat světelné záření závisí na jejich prostorové orientaci. Objev lze využít jak v základním biologickém výzkumu, tak i při vývoji nových léčiv, informoval ČTK Ústav organické chemie a biochemie Akademie věd ČR (ÚOCHB AV) v tiskové zprávě.
Ilustrační foto

Zkáza města Herculaneum: Termický šok změnil mozek oběti ve sklo

Maličké úlomky mozku, které nezuhelnatěly jako zbytek těla, ale dokonce se v důsledku termického šoku změnily ve sklo, byly nalezeny v Herculaneu, antickém městě v italské Kampánii. To v roce 79 našeho letopočtu zaniklo při výbuchu sopky Vesuv, připomíná italský deník La Repubblica.
Lidský čich

Rady lékařů: Co dělat, když vás covid-19 připraví o čich

Jedním z nejběžnějších symptomů covidu-19 je kromě běžné horečky, suchého kašle a únavy také anosmie - náhlá ztráta schopnosti vnímat čichové vjemy. V některých případech může tento symptom přetrvávat několik měsíců. A čím déle trvá, tím větší psychologickou zátěží se stává.
Spánek - ilustrační foto

Spánková inertnost: Proč se nám ráno nedaří "nastartovat" mozek?

Takzvaná spánková inertnost je jev, který nastává, jestliže se náhle probudíme ve fázi REM, v níž přicházejí sny. Během této fáze máme vyšší hladinu melatoninu, hormonu regulujícího cyklus spánku a bdění. Když se vzbudíme a vstaneme z postele v této fázi, máme pocit, že tělo ještě spí. Můžeme být dezorientováni a můžeme mít potíže s některými pohyby a činností, které obvykle bez problémů vykonáváme.
Ilustrační foto

Jaký vliv má karanténa na mozek? Psychiatři zvedají varovný prst

Že karanténa nesvědčí mozku a vytrácí se empatie, neříkají jen psychologové a psychiatři, ale dosvědčuje to i výzkum mozkové aktivity. Nucená izolace ovlivňuje naši sociální citlivost, která sídlí v prefrontální kůrové oblasti mozku. Ta se často označuje jako "sociální mozek".
Ilustrační fotografie

Dívka přežila již tři operace nádoru v mozku. V rodině mají neobvyklý syndrom

Amelie „Milli“ Lucasová je třináctiletá dívenka z Austrálie, které byl v roce 2016 diagnostikován nádor v mozku. Po několika chemoterapiích se zdálo, že má dívka vyhráno, ale rakovina se v roce 2019 vrátila s mnohem větší razancí a lékaři předpokládali, že brzy zemře. Experimentální operace však dívce zachránila život, lékaři dívku označovali za „zázračné dítě“, rakovina se však vrátila znovu v dubnu letošního roku.
Ilustrační fotografie

Covid-19 poškozuje plíce, mozek i srdce, shodují se odborníci z ČR i ze světa

Onemocnění COVID-19 je považováno především za respirační onemocnění. SARS-CoV-2 ale ovlivňuje více orgánových systémů včetně kardiovaskulárního či centrálního nervového systému (CNS), nová studie z Univerzity Yale potvrdila, že se infekce může dostat také do mozku. Podle českého infektologa Ladislava Machala, který se obává dlouhodobých následků viru, to není žádné překvapení.
Ilustrační fotografie

Jaké jsou dopady covidu-19 na funkce mozku? Neurovědkyně prozradila, co víme

Koronavirus SARS-CoV-2 související s akutním respiračním syndromem se projevuje horečkou, suchým dráždivým kašlem, případně bolestmi kloubů nebo svalů. Závažný průběh nemoci může vést až k zápalu plic, selhání orgánů nebo zánětu srdce. Zdá se, že onemocnění Covid-19, které virus způsobuje, není jen respirační chorobou. Podle vědců má dopad i na lidský mozek.
Ilustrační foto

Co všechno možná nevíme o mozku

Co vlastně máme v hlavě? Máme sto miliard neuronů, hippocampus taxikářů je nadměrně vyvinutý a činnost mozku spotřebuje mnoho energie, aniž by tento orgán vyvíjel nějaký pohyb.
Ilustrační foto

Lidé zanedbávaní v dětství mají menší mozky

Lidé, kteří byli v raném dětství zanedbávaní a strádali, mají menší mozky. Zjistili to vědci z londýnské King´s College, kteří sledovali vývoj dětí adoptovaných z nechvalně proslulých sirotčinců v Rumunsku. V těchto zařízeních panovaly úděsné podmínky a svět se o nich dozvěděl po pádu diktátora Nicolae Ceaušeska.
Ilustrační foto

Čeští vědci zkoumají, jak obrazy ovlivňují stav člověka a jeho konání

Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) zkoumají, jak obrazy ovlivňují stav člověka a jeho konání. Používají při tom i zobrazování mozku magnetickou rezonancí, což otvírá nové perspektivy poznání toho, jak nejen umělecká díla, ale třeba též mediální obrazy působí na mozek a lidskou mysl.
mozek

Průlom v boji s Parkinsonovou chorobou? Čeští vědci přišli s novou metodou

Nedávný třas německé kancléřky Angely Merkelové vyvolal spekulace, zda netrpí Parkinsonovou chorobou. Tato nemoc se projevuje právě znatelným třesem i v klidovém stavu, ztuhlostí svalů a potížemi s řečovou artikulací či zpomaleností. Pro ty, kdo chorobou skutečně trpí, je tu však naděje. Objev českých vědců by mohl rozpoznat nemoc ještě před jejím propuknutím

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy