nankingský masakr

Vojáci u Nankingu

Největší záhadné zmizení v historii? V noci šlo 3000 vojáků spát, do rána všichni zmizeli a nikdy je nikdo nenašel

Když šel 10. prosince 1939 plukovník Li Fu Sien spát, byla jeho jednotka rozmístěná proti Japoncům na břehu řeky Jang-c’-ťiang v naprostém pořádku a připravena k obraně strategického mostu u města Nankingu. O to horší překvapení jej čekalo ráno. Vzbudil jej jeho pobočník a oznámil mu, že muži z jeho pluku prostě zmizeli. V zákopech našli zbraně připravené k palbě, kulomety mířící na nepřítele, osobní věci vojáků a dokonce ještě vařící varnice s čajem. Po 2988 mužích, kteří drželi 3,2 kilometrů fronty, však ani stopy.
Nankingský masakr: Generál Macui Iwane triumfálně vjíždí do města

Nankingský masakr: Japonsko ukázalo krutou tvář Číně

Nanking/Praha - Nankingský masakr v Číně, ke kterému došlo v průběhu asi sedmi týdnů na přelomu let 1937 až 1938, představoval jednu z nejtragičtějších kapitol takzvané druhé čínsko-japonské války. Během šesti týdnů při něm zahynulo podle různých odhadů na 150.000-300.000 Číňanů, převážně civilistů. Dodnes jde o kontroverzní téma ve vzájemných čínsko-japonských vztazích, při němž se historici i nacionalisté z obou stran osočují z důvodně nepřesných formulací. Japonská armáda obsadila Nanking 13. prosince 1937.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy