nanotechnologie

Jiří Kůs Rozhovor

Výrobce nanoroušek v době pandemie nestíhá. Život nám ztrpčují asijské padělky, říká pro EZ šéf NanoSPACE Kůs

ROZHOVOR – Jsou zaveleni prací a nestíhají. Spoluzakladatel firmy nanoSPACE Jiří Kůs přiznává, že poptávka po ochranných prostředcích zachycující viry a bakterie jako jsou jejich nanovlákenné roušky, antivirové šátky či respirátory ve druhé vlně koronavirové pandemie raketově narůstá. Není divu, vždyť jen za středu se nakazilo téměř 15 tisíc pacientů. „Oproti klidnému létu jsme po nástupu druhé vlny evidovali v prvních dnech až dvacetinásobně vyšší zájem ze strany veřejnosti. Prodej v září stoupl oproti srpnu o 200% a náš externí sklad musel najet na předvánoční režim, zvyšující se trend pokračuje i v říjnu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Kůs.
Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

V Česku opět roste zájem o nanoroušky. Jak se liší od těch běžných?

Zájem o nanovlákenné roušky a respirátory podle asociace jejich výrobců v posledním týdnu roste. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Asociace nanotechnologického průmyslu ČR. Vysoký zájem o osobní ochranné prostředky byl zejména od ledna až do března, kdy se objevily v Česku první případy nákazy novým typem koronaviru. Větší zájem o ochranné pomůcky zaznamenávají v posledních dnech i lékárny.
Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Olomoučtí vědci vyvinuli speciální nanokuličky, pomáhají odhalit covid-19

Olomoučtí vědci vyvinuli miniaturní částice s magnetickým jádrem a tenkou křemennou slupkou na povrchu, které dokážou izolovat virové RNA. Staly se tak základem pro nové sady vyvinuté v tuzemsku, které pomáhají při testování na covid-19. Technologii se již podařilo otestovat v praxi; první várky pro diagnostické účely již nakoupily komerční společnosti.
Chemické zbraně

Objev českých vědců: Nová sloučenina efektivněji rozloží bojové chemické látky

Nová látka, tzv. nanokompozit, by mohla ve srovnání s používanými komerčně dostupnými materiály několikanásobně účinněji rozložit bojové chemické látky jako novičok nebo sarin i insekticidy, tedy přípravky určené k hubení hmyzu. Na vývoji nanokompozitu se podíleli vědci z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR (AV ČR) a Ústavu anorganické chemie AV ČR, dalších českých institucí a z univerzity ve švédské Uppsale.
věda

Neviditelná auta nebo letadla? Úspěch českých vědců k tomu může pomoct

Čeští vědci odhalili vlastnosti materiálu z uhlíkových nanotrubiček, díky kterým je možné zneviditelnit auta či letadla vůči radarům nebo ukládat větší množství digitálních dat. Pod vedením českého vědce Günthera Kletetschky objev učinil tým z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy, která o tom informovala v tiskové zprávě. Studii otiskl odborný časopis Scientific Reports.
Ilustrační foto

Čeští vědci jsou na stopě zázračnému materiálu

Praha - Vědci z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd v Praze vyvíjejí materiál, který může v budoucnu nahradit práci svalů v lidském těle. Podařilo se jim experimentálně dokázat rozvinování a svinování uhlíkové nanorole.
O mozku toho zatím moc nevíme. Muži jej ale mají větší

Elektronické čipy dostane do mozku každý. K čemu nám budou?

Los Angeles - Zní to jako sci-fi, ale je to tak. Podle americké společnosti Kernel a jejího generálního ředitele Bryana Johnsona si budou moci lidé už v roce 2040 nechat implantovat mikročipy do mozku. K čemu taková věc lidstvu bude? Odpoveď přinesl server IFL Science.
Jak bude vypadat svět v roce 2050?

Umělá inteligence jako Bůh? Nové náboženské směry vidí v technologii prostředek spasení

Autoři vědecko fantastické literatury ve svých knihách vykreslují temné i optimistické vize budoucnosti, ve které bude vládnout než člověk mnohem chytřejší umělá inteligence (AI). V některých knihách, např. v románech zakladatele kyberpunku Williama Gibsona, je umělá inteligence dokonce přirovnána k bohům. Tato vize se pomalu stává skutečností. Kolem umělé inteligence začínají vznikat kulty. Bude nové světové náboženství uctívat umělou inteligenci jako Boha?
Nanotechnologii vám implantují přímo do těla, ilustrační foto.

Telekineze v praxi? Lidé už brzy budou jen myslí hýbat věcmi

Dorazíte domů a ještě před otevřením dveří zapnete všechna světla. Usednete pohodlně na gauč a bez jediného pohybu se vám zapne televize. A co kdybyste přepínali mezi programy i bez ovladače? Dostanete žízeň, tak jen natáhnete ruku a čekáte, až k vám doputuje sklenice. Pokud jste příznivci nadpřirozených schopností, pak již velmi brzo si budete moci osvojit telekinezi.
Ilustrační foto

Odhalení rakoviny z kapky krve? Brněnští vědci pracují na speciálním čipu

Brno - Pokud má pacient v krvi takzvané nádorové markery, které upozorní na rané stadium rakoviny, změní se okamžitě optické spektrum, tedy barva světla. Vědci z Vysokého učení technického v Brně nyní pracují na speciálním nanofotonickém čipu, který by mohl rakovinu odhalit z kapky krve. Nanofotoniku lze ale využít i v jiných oborech.
Vědci simulují, jak by proces aplikace vypadal

Zázračná technologie léčí pouhým dotekem. První testy dopadly úspěšné

Přelomový objev se povedl vědeckému týmu týmu z univerzity v americkém Ohiu. Výzkumníci vyvinuli nové zařízení, které by mělo vyrobit nové buňky přímo v těle pacienta. Taková technologie by mohla otevřít nové možnosti léčení a úplně změnit svět z medicíny. Jedním z prvních velkých úspěchů by mohlo být léčení Alzheimerovy choroby.
Léčení jedním dotekem

Léčba jediným dotykem? Nová nanotechnologie může zcela změnit medicínu

Vědci vynalezli revoluční technologii – mikročip, který prý dokáže léčit rány, nervy i poškození orgánů. Nové průkopnické zařízení může vytvořit nové buňky uvnitř vlastního těla pacienta jednoduše tím, že bude působit na kůži. Tato technologie by mohla otevřít řadu nových možností léčby a naprosto změnit medicínu.

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 46 minutami

před 54 minutami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

včera

včera

Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve světě bují nový fenomén. WHO varuje před nárůstem nové formy šikany

Ve středu zveřejněná zpráva Světové zdravotnické organizace (WHO) uvádí, že přibližně 16 procent dětí ve věku 11 až 15 let se v roce 2022 stalo obětí kybernetické šikany. Tento nárůst fenoménu je zčásti způsobený pandemií covidu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy