Národní rozpočtová rada

Ministerstvo financí, ilustrační fotografie.

Konsolidace veřejných financí si podle rozpočtové rady vyžádá i zvýšení daní

Národní rozpočtová rada (NRR) se nadále domnívá, že ke konsolidaci veřejných financí nebudou stačit jen opatření na straně výdajů, ale bude nutné i navýšit příjmy, tedy daně. A to přes to, že rada hodnotí pozitivně vznik nové vlády, která klade důraz na rychlejší konsolidaci a chystá snížit schodek plánovaného státního rozpočtu na příští rok.
Alena Schillerová

Doporučení rozpočtové rady nejsou vhodná a udržitelná, míní Schillerová

Národní rozpočtovou radou doporučovaná konsolidace za horizont funkčního období úřadující vlády není vhodná, protože bez širokého a stabilního celospolečenského konsenzu je dlouhodobě neudržitelná. V reakci na dnes zveřejněnou zprávu Národní rozpočtové rady o udržitelnosti veřejných financí to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).
Ministerstvo financí

Konsolidace financí za horizont této vlády není vhodná, uvedlo ministerstvo

Konsolidace veřejných financí doporučená dnes Národní rozpočtovou radou daleko za horizont funkčního období současné vlády není podle ministerstva financí (MF) vhodná. Pode ministerstva totiž bez široké a stabilní celospolečenské shody je taková strategie dlouhodobě neudržitelná. Ministerstvo to sdělilo ČTK v reakci na dnešní zprávu Národní rozpočtové rady.
Ministerstvo financí

Rada: Při přípravě státního rozpočtu nebyly respektovány základní zásady

Kvalita přípravy státního rozpočtu byla letos významně narušena nerespektováním základních zásad, jako je úplnost a reálnost rozpočtové dokumentace. Důvodem je mimo jiné to, že s návrhem státního rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun současně Poslanecká sněmovna schválila významné úpravy daní. S nimi přitom návrh rozpočtu nepočítá.
Vláda ČR

Vláda schválila příspěvek důchodcům 5000 korun, návrh projedná parlament

Starobní důchodci i lidé s invalidní či pozůstalostní penzí mají v prosinci dostat příspěvek 5000 korun. Návrh zákona dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci to oznámil premiér Andrej Babiš (ANO). Aby norma začala platit, musí ji projednat Parlament a podepsat prezident. Příspěvek by mohlo dostat 2,89 milionu lidí. Rozpočet to má letos stát zhruba 14,5 miliardy korun.
Alena Schillerová

Schodek bude vysoký i příští rok, řekla Schillerová. Rozpočtová rada je zděšena

Česká ekonomika by musela ročně růst až o 11 procent, aby se státní rozpočet ve střednědobém výhledu vrátil ke schodkům kolem 40 až 50 miliard. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) to dnes řekla v České televizi. Česká národní banka očekává pro příští rok růst české ekonomiky o čtyři procenta, Evropská komise o pět procent. Schodek rozpočtu v příštím roce podle ministryně bude "vyšší", ale konkrétní číslo uvést nechtěla. Vláda nemá v plánu zvyšovat daně, uvedla.
Peníze, CZK

Rozpočtová rada varuje: Veřejné finance jsou dlouhodobě neudržitelné

České veřejné finance jsou při nynějším nastavení daňové a výdajové politiky dlouhodobě neudržitelné, uvedla dnes ve Zprávě o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí Národní rozpočtová rada. Toto základní konstatování zůstalo ve srovnání s loňskou zprávou stejné, řada dalších parametrů se však znatelně zhoršila. Ministerstvo financí k tomu uvedlo, že považuje načasování zprávy do období nejhlubšího poklesu světové ekonomiky od 30. let minulého století za nešťastné.
Alena Schillerová

Zvýšení schodku státního rozpočtu bylo dle rady předčasné. Ministerstvo reaguje

Národní rozpočtová rada považuje zvýšení schodku státního rozpočtu na 500 miliard korun za předčasné, nadměrné a neopodstatněné. Podle ní by bylo lepší vzhledem k nejistotě ohledně budoucího ekonomického vývoje vyčkat na předběžné údaje o vývoji ekonomiky za druhé čtvrtletí a další předstihové ukazatele pro druhou polovinu roku. Tato data přitom budou k dispozici již na přelomu července a srpna. Vyplývá to z dnes zveřejněného stanoviska rady.
Alena Schillerová

Další zadlužování zamítnuto. V Senátu neprošel vládní návrh na zvýšení strukturálního schodku

Senát zamítl vládní návrh, který měl zvýšit strukturální deficit až na čtyři procenta hrubého domácího produktu. Podle vlády má tato protikrizová změna za cíl umožnit sestavení státního rozpočtu na příští rok. Ministerstvo financí by díky ní mohlo zvýšit výdajové limity v sektoru veřejných institucí. Do roku 2027 se má schodek zase postupně snižovat.

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy