nejvyšší soud USA

Donald Trump

Kongres může žádat o Trumpovy daňové záznamy, povolil to Nejvyšší soud

Americký nejvyšší soud povolil dnes kongresovému výboru, aby po ministerstvu financí žádal okamžité předání daňové evidence bývalého prezidenta a miliardáře Donalda Trumpa. Ten ve tříletém právním sporu po soudu žádal, aby ministerstvu zabránil odevzdat jeho záznamy Kongresu, protože výbor je podle něj hodlá zveřejnit, píše agentura Reuters.
Joe Biden

Biden tlačí na Nejvyšší soud, aby nevyhověl Trumpovi ve sporu o daně

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena dnes požádala Nejvyšší soud, aby zamítl žádost Bidenova předchůdce Donalda Trumpa o zablokování vydání jeho daňových přiznání. Chce je získat výbor Sněmovny reprezentantů. Podle Trumpa je požadavek politicky motivovaný, píše agentura Reuters.
Těhotenství, ilustrační fotografie.

V USA začaly v reakci na rozhodnutí nejvyššího soudu zavírat potratové kliniky

V některých amerických státech začaly zavírat potratové kliniky bezprostředně poté, co nejvyšší soud v pátek zrušil právo amerických žen na přerušení těhotenství, dané verdiktem z roku 1973. Asi polovina z 50 amerických států pravděpodobně po přelomovém výroku nejvyšší americké soudní instance zavede nová omezení nebo zákazy potratů, uvedla britská stanice BBC. V některých státech přitom začal zákaz interrupcí již platit.
Nejvyšší soud USA

Nejvyšší soud nařídil Bidenovi, aby obnovil Trumpův migrační program

Nejvyšší soud Spojených států zamítl žádost administrativy prezidenta Joea Bidena o zablokování dřívějšího rozhodnutí soudu nižší instance, který nařídil obnovení migračního programu předchozí vlády. Ten nutil migranty čekat v Mexiku na vyřízení žádostí o azyl ve Spojených státech. Informovaly o tom dnes agentury Reuters a AP.
Donald Trump

Trump požaduje zrušení výsledků voleb ve Wisconsinu, obrátil se na nejvyšší soud

Právníci amerického prezidenta Donalda Trumpa učinili další pokus o zvrácení výsledků prezidentských voleb ve státě Wisconsin, kde 3. listopadu těsně zvítězil demokrat Joe Biden. Žalobou k americkému nejvyššímu soudu chtějí docílit zrušení verdiktu wisconsinského soudu nejvyšší instance, který mimo jiné odmítl zneplatnit více než 220.000 korespondenčních hlasů, uvedla dnes agentura AP.
Donald Trump

Trump utržil další porážku. Nejvyšší soud USA zamítl žalobu Texasu zpochybňující vítězství Bidena

Nejvyšší soud USA zamítl žalobu amerického státu Texas zpochybňující vítězství demokrata Joea Bidena v prezidentských volbách. Je to další rána pro dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa, který se spolu s Texasem snažil zvrátit výsledek listopadového hlasování ve čtyřech jiných amerických státech - Georgii, Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu - ve svůj prospěch. Informovaly o tom dnes světové agentury.
Nejvyšší soud USA

Texas podal žalobu na čtyři státy USA kvůli volbám. Jsou v ní i konspirační teorie, píše CNN

Georgia, Michigan, Pensylvánie a Wisconsin vyzvaly nejvyšší soud USA, aby odmítl žalobu, v níž Texas požaduje zneplatnění výsledků voleb v uvedených státech. Jejich zástupci texaskou stížnost odsoudili jako zneužívání justice či útok na demokracii. Texas se domáhá zvrácení vítězství demokrata Joea Bidena ve čtyřech státech a jeho snahu podpořili končící prezident Donald Trump i více než 100 republikánských členů Kongresu. Podle odborníků na volební právo žaloba nemá šanci na úspěch.
Nejvyšší soud USA

Spor o restrikce kvůli koronaviru: Nejvyšší soud USA dal za pravdu věřícím

Nejvyšší soud Spojených států ve středu dal za pravdu křesťanským a židovským skupinám, jež napadly nejnovější restrikce v koronavirových ohniscích v New Yorku, informovala agentura Reuters. Podle agentury AP to v praxi znamená, že stát dočasně nesmí omezovat maximální účast ve svatostáncích, které se nacházejí v částech New Yorku těžce zasažených koronavirem.
Nejvyšší soud USA

Koronavirus a nejvyšší soud: Co hýbe USA před volbami

Letošní americkou předvolební kampaní zahýbala řada významných společenských a politických událostí, které podle pozorovatelů zřejmě přivedou k urnám největší část voličů za poslední století. Republikán Donald Trump a jeho demokratický vyzyvatel Joe Biden musí Američany přesvědčit o svých postojích k pandemii covidu-19, masivním protestům proti rasismu a s nimi spojeným nepokojům, stavu americké ekonomiky či budoucnosti nejvyššího soudu USA.

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy