OKsystem

ministerstvo práce

Stále není jasné, kdo bude provozovat systém dávek. MPSV potřetí odsunulo termín přihlášek

Ministerstvo práce už potřetí odsunulo termín přihlášek do soutěže na provozovatele nynějších informačních systémů pro výplatu dávek či agendu zaměstnanosti od firmy OKsystem. Za podporu, rozvoj a ukončování dosavadních aplikací do spuštění nového resortního systému nabízí na tři roky 600 milionů korun. Požadavky resort několikrát upravoval. Původně chtěl uchazeče znát do 30. října, teď je termín 5. ledna.
Robin Povšík

MPSV může případně prodloužit smlouvu na systém dávek, řekl náměstek Povšík

Ministerstvo práce je připraveno případně prodloužit smlouvu na zajištění provozu informačních systémů pro výplatu dávek o dalších pět měsíců do května příštího roku s dosavadním dodavatelem, jímž je firma OKsystem. Pokud by do jara nového provozovatele jejích aplikací nenašlo v soutěži, osloví ji nejspíš k další spolupráci.
Jana Maláčová (ČSSD)

MPSV stále hledá provozovatele systému dávek, vypsalo zakázku za 600 milionů

Ministerstvo práce hledá na další tři roky provozovatele nynějších informačních systémů pro výplatu dávek a agendu zaměstnanosti od firmy OKsystem. Za podporu, rozvoj a ukončování těchto aplikací do spuštění nového celoresortního systému nabízí 600 milionů korun. S vítězem soutěže plánuje podepsat smlouvu v listopadu. Zájemci se mohou hlásit do 30. října.
soudy

Bývalý Drábkův náměstek Šiška podal dvě ústavní stížnosti

Bývalý první náměstek na ministerstvu práce Vladimír Šiška podal ústavní stížnosti ve dvou trestních kauzách. Kvůli kontroverzním IT zakázkám si vyslechl trest čtyři roky vězení. Justice jej uznala vinným také z vydírání firmy OKsystem, ale další trest neuložila.
Nejvyšší soud České republiky

Vydírání firmy OKsystem: Trest beze změny, Šiška neuspěl s dovoláním

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Vladimíra Šišky v kauze vydírání firmy OKsystem. Bývalý první náměstek ministerstva práce podle verdiktu porušil zákon, nedostal však žádný trest, protože jej už dříve justice poslala na čtyři roky do vězení za zmanipulování IT zakázek na provoz systému výplaty sociálních dávek. Výsledek řízení u NS je patrný z databáze InfoSoud.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Manažeři vinění kvůli tendrům MPSV do vazby nepůjdou

Policisté budou dva manažery viněné kvůli zadávacím řízením na veřejné zakázky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) stíhat na svobodě. Ze zadržení je propustili. Informaci České televize (ČT) dnes ČTK potvrdil státní zástupce Zdeněk Matula. Kriminalisté po pondělním zásahu na ministerstvu zadrželi podle médií náměstka ekonomické sekce a sekce pro informační technologie Jana Baláče a vedoucího oddělení bezpečnosti ICT. Muže obvinili z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky.
Policie ČR

Po zásahu na MPSV policie nikoho z OKsystemu neobvinila

Policie, která kvůli zakázce ministerstva práce na informační systém zasahovala v úterý ve společnosti OKsystem, nikoho z pracovníků firmy neobvinila. ČTK to dnes sdělil ředitel společnosti OKsystem Vítězslav Ciml. Bližší informace s ohledem na vyšetřování neposkytl. Policisté obvinili z pletich a přípravy zneužití pravomoci při zadání zakázky dva lidi, zadrželi náměstka ministerstva Jana Baláče (ČSSD) a vedoucího oddělení bezpečnosti informací.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš chce kvůli zásahu na MPSV vysvětlení, má to za vážný problém

Premiér Andrej Babiš (ANO) pokládá situaci na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) za velký problém a bude chtít po ministryni Janě Maláčové (ČSSD) vysvětlení. Obrátí se na ni nejspíš dopisem. Jednat chce také s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, řekl dnes novinářům při návštěvě Benešova. K dalšímu angažmá Maláčové ve vládě řekl, že neví, do jaké míry ministryně za celou věc může, nebo nemůže. Připomněl, že každá strana nominuje do vlády své zástupce.
Andrej Babiš, premiér ČR a předseda hnutí ANO

Babiš: Vláda bude chtít zásah policie na MPSV vysvětlit

IT zakázky na ministerstvu práce a sociálních věci byly klíčový úkol ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), který očividně nezvládla, sdělil ČTK premiér Andrej Babiš. Uvedl to v souvislosti s dnešním policejním zásahem na ministerstvu práce a sociálních věcí. Zkritizoval také náměstka pro ekonomiku a informační technologie Jana Baláče (ČSSD), kterého podle médií policie obvinila. Babiš uvedl, že jeho jedinou kvalifikací byla dřívější funkce v pražské ČSSD.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Policie požádala firmu OKsystem o podklady k zakázce MPSV

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dnes požádali společnost OKsystem o podklady k jedné nabídce do soutěže ministerstva práce, která se teprve vyhodnocuje. Firma s policií spolupracuje. ČTK to sdělil ředitel a místopředseda představenstva společnosti Vítězslav Ciml. O jakou nabídku a soutěž se jedná, neupřesnil. Firma OKsystem zajišťuje od 90. let informační systémy ministerstva práce. Resort pořizuje systémy nové.
ministerstvo práce

MPSV se přepočítalo. Nový informační systém bude o miliardu dražší

Nový jednotný informační systém resortu práce a sociálních věcí, který se má spustit příští rok a původně měl fungovat od roku 2017, bude proti plánům o miliardu dražší. Místo 1,5 miliardy korun by měl stát bezmála 2,5 miliardy. Vyplývá to z materiálů ministerstva práce, které ČTK získala.
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR

Tendr na sociální dávky? Ministerstvo má čtyři možná řešení, všechna jsou risk

Ministerstvo práce začne příští rok hledat firmu, která by od roku 2021 provozovala a rozvíjela nynější informační systém pro vyplácení dávek od firmy OKSystem. Soutěž plánuje vedení úřadu vyhlásit zřejmě v březnu. ČTK to sdělila mluvčí ministerstva Kristýna Křupková. Provoz systému je zajištěn zatím do začátku roku 2021. Do té doby měl mít resort úplně nový systém. Jeho dodavatele ale stále nemá a výběr provázejí spory.
ministerstvo práce

MPSV zatím nesmí uzavřít smlouvu na systém pro vyplácení dávek, rozhodl ÚOHS

Ministerstvo práce zatím nesmí uzavřít smlouvu na nový informační systém pro vyplácení dávek, který by měl podle plánu začít fungovat od roku 2021. Musí také zrušit vyřazení vítěze této zakázky ze soutěže. Firmu DXC Technology z ní vyškrtlo kvůli nízké ceně. Vyplývá to z rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které zveřejnil server Hlídač státu. Proti verdiktu je možné do 15 dnů podat rozklad.
ministerstvo práce

Komplikace na MPSV. Kdo bude zajišťovat systém pro vyplácení dávek?

Ministerstvo práce začalo s přípravou výběrového řízení na dodavatele, který by od roku 2021 případně provozoval a rozvíjel nynější informační systém pro vyplácení dávek od společnosti OKSystem. Za rok a čtvrt měl mít resort sice nový systém, jeho dodavatele ale zatím ani po dvou soutěžích nemá. Nyní řeší námitky vyřazeného vítěze druhého tendru. Snaží se ale i o smír s vítězem prvního tendru, nynějším dodavatelem OKSystemem, s nímž od smlouvy odstoupilo. Vyplývá to z vyjádření náměstka ministerstva práce Jana Baláče na jednání sněmovního sociálního výboru.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy