Olympijské hry 2020

olympiáda

Nezávisí to na objevu vakcíny, tvrdí o pořádání letní olympiády v Tokiu MOV

To, zda se budou příští rok konat Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které se měly původně konat letos, podle Mezinárodního olympijského výboru (MOV) start této olympiády nezávisí na tom, jestli se najde protilék na nemoc COVID-19. Alespoň to takto uvedl člen koordinační komise MOV John Coates a to v reakci na slova Jošitakeho Jokokury, prezidenta Japonské lékařské asociace.
Ilustrační foto

Roční odklad nemusí stačit. Olympiáda je nadále v ohrožení

S pokračujícím šířením koronaviru v Japonsku se šéf organizačního výboru olympijských her v Tokiu Toširo Muto obává, že ani roční odklad nemusí stačit. V zemi byl tento týden vyhlášen nouzový stav. Uspořádání her, které by měly začít za necelých 16 měsíců, podle Muta momentálně nikdo nemůže zaručit.
olympiáda

Olympijské hry v Tokiu by mohly začít příští rok 23. července, uvádí japonská televize

Letní olympijské hry v japonském Tokiu, které byly odloženy kvůli aktuální pandemii koronaviru až na příští rok, by se mohly uskutečnit v termínu od 23. července do 8. srpna, informuje o tom alespoň japonská státní televize NHK. Tím by tak definitivně padla předešlá slova šéfa Mezinárodního olympijskéhoí výboru (MOV) Thomase Bacha o tom, že by Letní olympijské hry nemusely konat v létě.
Ilustrační foto

Kdy proběhne olympiáda? Padl první možný termín

Předseda organizačního výboru olympijských her v Tokiu Joširo Mori zpochybnil možnost, že by se odložené soutěže pod pěti kruhy uskutečnily v jarních měsících. Funkcionář je přesvědčen, že se bude závodit přibližně ve stejné době, v níž se olympiáda měla konat letos, než byla kvůli pandemii koronaviru odložena na příští rok. Řekl to v rozhovoru pro japonskou televizi.
Ilustrační foto

Hledání termínu olympiády začalo, naráží na první problémy

První jednání pracovní skupiny Mezinárodního olympijského výboru s představiteli 33 sportovních federací o novém termínu olympijských her v Tokiu nepřineslo žádný konkrétní výsledek. Podle vyjádření prezidenta mezinárodní federace stolního tenisu Thomase Weikerta pro agenturu SID by se funkcionáři měli na novém datu odložených her shodnout do tří týdnů.
Ilustrační foto

Olympijské hry 2020 odloženy. Šéf MOV požádal sportovce o pochopení

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach požádal sportovce o pochopení a shovívavost s možnými škrty a přesuny při přípravě přeložených olympijských her v Tokiu. Na odložení největšího sportovního svátku kvůli současné pandemii koronaviru se v úterý Bach dohodl s japonskými organizátory a zástupci vlády, OH se budou konat příští rok.
olympiáda

Letní olympijské hry v Tokiu se letos neuskuteční. Až příští rok

To, o čem se v posledních dnech a týdnech v souvislosti s aktuální pandemií koronaviru nejvíce debatovalo, se stalo nakonec skutečností. Po telefonickém úterním jednání japonského premiéra Šinzó Abeho a prezidenta Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomase Bacha se obě strany dohodly na tom, že leto sse rozhodně Letní olympijské hry v Tokiu neuskuteční. Sportovci se tak budou připravovat až na příští rok 2021, na který byl tento sportovní svátek nově odložen.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády.

Dnes se rozhodne o osudu OH v Tokiu. Japonský premiér bude s šéfem MOV

Japonský premiér Šinzó Abe bude dnes telefonicky jednat s šéfem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomasem Bachem o možném odložení olympijských her kvůli pandemii koronaviru. Tokio bude podle agentury Kjódó požadovat, aby se hry konaly nejpozději dvanáct měsíců po původním termínu 24. července až 9. srpna.
Ilustrační foto

O odkladu olympiády je podle člena MOV rozhodnuto

Podle člena Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Richarda Pounda budou letní olympijské hry v Tokiu odloženy. Kanadský funkcionář, bývalý viceprezident MOV a někdejší šéf světové antidopingové agentury WADA, to řekl listu USA Today.
olympiáda

Olympiáda odložena, hlásí vlivný kanadský činovník Pound. MOV to zatím nepotvrzuje

Významný kanadský sportovní funkcioniář, jenž byl v minulosti viceprezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) a také šéfem Světové antidopingové agentury WADA Richard Pound uvedl v pondělním rozhovoru pro USA Today, že už je o odkladu Letních olympijských her v Tokiu definitivně rozhodnuto. Samotný MOV v čele s Thomasem Bachem však tuto informaci zatím nepotvrzuje a Poundův výrok označil jako "interpretaci jednotlivce". "Na základě informací, které má MOV k dispozici, bylo rozhodnuto o odkladu. Parametry ještě nebyly stanoveny, ale hry nezačnou 24. července, pokud vím," uvedl Pound v interview konkrétně.
Olympijský park

Doktor by v současné situaci sportovce na olypiádu neposlal

Sportovní ředitel Českého olympijského výboru (ČOV) Martin Doktor by za současného stavu sportovce na olympijské hry do Tokia neposlal. Upozornil ale, že vývoj pandemie koronaviru je rychlý a situace se může změnit. Podpořil sportovce v tom, aby se i v současných omezeních připravovali. Olympijské hry mají totiž stále před sebou, ať už to bude v řádném termínu od 24. července nebo později.
Šinzó Abe, japonský politik a předseda vlády, poprvé připustil odložení Letních olympijských her

Kanada do Tokia své sportovce nepustí, Austrálie se připravuje až na příští rok

Poté, co se v předešlých dnech proti konání Letních olympijských her v Tokiu v tomto roce kvůli pandemii koronaviru vyslovil norský, brazilský i španělský olympijský výbor, nyní Kanada rozhodla, že letos rozhodně na jak olympiádu, tak na paralympiádu své sportovce v žádném případě nepustí. V pondělí o tom informoval Kanadský olympijský výbor (COC). Tato severoamerická země tak jako první na světě dalajasně najevo, že letošní olympiádu bude kvůli koronaviru takto bojkotovat. Austrálie pak vyzvala své sportovce, aby se začali připravovat až na rok 2021 a když k tomu dáme zprávu o tom, že japonský premiér Šinzó Abe poprvé připustil, že letní olympiáda se může odložit, blíží se tak čas, kdy se po mistrovství světa v hokeji a mistrovství Evropy ve fotbale nebude letos konat ani největší sportovní akce, tedy Letní olympijské hry.
Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské hry v Tokiu

Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské hry v Tokiu

Kanada nepošle své sportovce na letní olympijské a paralympijské hry v Tokiu, pokud se budou konat v původním termínu od 24. července. Informoval o tom dnes Kanadský olympijský výbor (COC). Kanada se tak stala první zemí, která se rozhodla hry kvůli pandemii koronaviru bojkotovat. V podobném duchu se vzápětí přidala Austrálie, která vyzvala své sportovce, aby se začali připravovat na olympijské hry v roce 2021.
Japonský premiér označil odložení olympiády za možnost

Japonský premiér označil odložení olympiády za možnost

Japonský premiér Šinzó Abe dnes poprvé prohlásil, že odložení letní olympiády v Tokiu může být variantou, jestliže nebude možné uspořádat hry v "úplné formě". I Mezinárodní olympijský výbor (MOV) o víkendu přiznal, že kvůli pandemii koronaviru uvažuje o odložení olympijských her. Rozhodnutí by mělo padnout do čtyř týdnů.
olympiáda

Tokio poprvé připouští náhradní varianty s olympiádou. Počítá se i s Hrami bez diváků

Kvůli pandemii koronaviru se určitě v tomto roce neuskuteční původně plánované mistrovství Evropy ve fotbale, jež se tak tedy nakonec odložilo o rok, stejně tak se letos v květnu neuskuteční mistrovství světa v hokeji ve Švýcarsku. Je jen otázkou času, kdy se rozhodne nad osudem největší původně plánované sportovní akce tohoto roku, tedy nad osudem Letních olympijských her v japonském Tokiu, které by zde měly proběhnout od 24. července do 9. srpna. Dosud, jak Mezinárodní olympijský výbor (MOV), tak i samotné pořadatelské mětso Tokio, nad jinými variantami než na uskutečnění Her v původním termínu neuvažovaly, nyní se ale začíná v kuloárech začíná mluvit.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy