Ondřej Kolář (TOP 09)

Miroslav Kalousek

Kalousek se europoslancem nestane. TOP 09 ho vyzvala k jiné kandidatuře

TOP 09 rozhodla o tom, kdo za ni bude v rámci volební koalice Spolu usilovat o křesla v Evropském parlamentu. Veřejnost řešila zejména možnou nominaci exministra financí Miroslava Kalouska. Bývalý poslanec nakonec mezi kandidáty chybí. Strana mu ale naznačila, že by měl zvážit jinou kandidaturu. 
Ondřej Kolář (TOP 09)

Několik poslanců se neúčastní schůze Sněmovny kvůli koronaviru

Několik poslanců se neúčastní aktuální schůze Sněmovny kvůli nákaze koronavirem. Na twitteru o svém pozitivním antigenním testu dnes informoval místopředseda evropského výboru Ondřej Kolář (TOP 09), který nyní čeká na výsledek PCR testu. Z klubu ODS onemocněl poslanec Pavel Staněk, celý týden je ze schůze kvůli koronaviru omluven také Radek Koten (SPD), vyplývá z vyjádření stran na dotaz ČTK.
Andrej Babiš

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty, Babiš ocenil práci BIS v kauze ricin

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Novinářům to oznámili premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Vyhoštění ruských diplomatů je správný krok, říkají Hřib a Kolář. Ambasáda mluví o nepřátelském kroku

Ruské velvyslanectví v České republice považuje vyhoštění dvou svých diplomatů za nepřátelský krok, který byl od počátku založen na nepodloženém obviňování v médiích. Podle ambasády to svědčí o nezájmu Prahy normalizovat vztahy mezi zeměmi, které poslední dobou degradovaly, za což dává vinu české straně. Velvyslanectví to dnes uvedlo na svém facebooku.
Markéta Pekarová Adamová Rozhovor

Dělám vše pro odvolání Filipa z prestižní pozice ve Sněmovně, říká pro EZ šéfka TOP 09

ROZHOVOR - Zahájila kampaň za jeho odvolání. Pro šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou je nepřijatelné, aby I. místopředseda Poslanecké sněmovny komunista Vojtěch Filip setrval ve své funkci. Poslankyně se ostře vymezuje vůči výrokům předsedy KSČM, který prohlašuje, že v Česku máme fašizující politiky a odstranění sochy Koněva označil za zločin, čímž narážel na protiruské aktivity primátora Zdeňka Hřiba a starostů Pavla Novotného s Ondřejem Kolářem. Právě u jejího stranického kolegy Filip naznačil, že měl mít v rodině gestapáka. „Výroky pana místopředsedy Filipa jsou daleko, daleko za hranou přijatelnosti. Pokud toto není na odstoupení, co potom?“ táže se v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Adamová.
Jan Hamáček (ČSSD)

Za vypuštění informace o ruském agentovi s ricinem musí přijít trest, žádá Hamáček

Ten, kdo do veřejného prostoru vypustil informaci o údajném příjezdu ruského agenta s ricinem do Prahy, by měl být exemplárně potrestán. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to dnes řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Podle něj to ohrozilo spoustu životů a zkomplikovalo práci českým bezpečnostním službám. Kvůli úniku utajovaných informací už dříve podala trestní oznámení Bezpečnostní informační služba (BIS).
Vojtěch Filip Komentář

Soudruh Filip zamrzl v Bartolomějské a oprášil bolševické praktiky. U Koláře narazil, naštěstí

KOMENTÁŘ – Opět ukázali, že se ničeho neštítí. Komunisté se zkrátka nezastaví před ničím. Předvedl to i jejich šéf Vojtěch Filip, který na CNN Prima News obvinil starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře, že jeden z jeho předků byl gestapácký udavač. Rusové označili komunálního politika, jenž nechal odstranit kontroverzní sochu maršála Koněva za nacistu, a konstatovali, že jeho děda Otto Kolar kolaboroval s fašisty. Ačkoli už dříve historici prokázali, že tvrzení se nezakládá na pravdě, Filip utrousil, „že to je rodinná minulost pana starosty“. Zastupitel z TOP 09 slíbil, že na předsedu KSČM podá žalobu pro pomluvu.
Ministerstvo zahraničí

Ruské velvyslanectví žádá Česko o ochranu svého diplomata

Ruské velvyslanectví v Praze se obrátilo na české ministerstvo zahraničních věcí (MZV) kvůli ochraně svého diplomata. Ambasáda v prohlášení na svém facebooku uvedla, že její zaměstnanec kvůli lživému a nepodloženému obvinění z útoku na pražské politiky čelí výhrůžkám. Požádala proto českou stranu o poskytnutí policejní ochrany a učinění takových opatření, která zabrání útokům na ruského diplomata. Česká diplomacie zatím ruskou žádost oficiálně neobdržela.
Jens Stoltenberg

Šéf NATO Stoltenberg se postavil za primátora Hřiba a další ohrožené starosty

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se postavil za pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a další starosty, kteří kritizují Rusko a byla jim nedávno přidělena policejní ochrana. V rozhovoru pro Českou televizi Stoltenberg uvedl, že NATO důrazně odmítá jakékoli podobné zastrašování. Policejní ochranu nedávno dostali primátor Hřib, starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).
Socha maršála Koněva (foto: Matěj Baťha)

Ruský atentát na Hřiba, Koláře a Novotného? Rusko by ricin nepoužilo, říká profesor

NÁZOR - Šlo o šokující a alarmující zprávu zároveň, tvrdí profesor Mark Galeotti o informaci týdeníku Respekt, že do Prahy přiletěl ruský agent vybavený ricinem, který měl zlikvidovat primátora Zdeňka Hřiba spolu s komunálními politiky Ondřejem Kolářem a Pavlem Novotným. Přední expert na Rusko z Royal United Service Institute v komentáři pro server Moscow Times vyjadřuje vůči takové možnosti skepsi.

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 17 minutami

Andrzej Duda

Polsko je připraveno hostit jaderné zbraně, varuje Duda Moskvu

Polský prezident Andrzej Duda deklaroval připravenost své země se podílet na programu NATO spočívajícím ve sdílení jaderných zbraní. Varšava o zařazení do programu požádala loni v červnu. Duda vysvětlil, že Polsko projevilo ochotu kvůli sílící hrozbě z Ruska. 

před 40 minutami

před 1 hodinou

Nigerijci při demonstraci v hlavním městě Niamey, kde požadují stažení amerického vojenského personálu (13. dubna).

USA stahují vojáky z Nigeru. Země směřuje k Rusku

Spojené státy v pátek informovaly vládu Nigeru, že souhlasí s její žádostí o stažení amerických jednotek ze západoafrické země, kde měly vybudovanou velkou základnu bezpilotních letadel, uvedl Washington Post.

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Kimova KLDR otestovala supervelkou hlavici. Testy zbraní pokračují

Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy "supervelké" hlavice pro strategickou řízenou střelu a také nového typu protiletadlové střely. KLDR už v dubnu otestovala nadzvukovou raketu se středním až dlouhým doletem za přítomnosti vůdce Kim Čong-una. 

před 2 hodinami

Adolf Hitler, 1938

Netvora Adolfa Hitlera formovali i jeho rodiče. Narodil se jim před 135 lety

Když se dne 20. dubna 1889 narodil chlapec, který dostal jméno Adolf Hitler, jeho rodiče nemohli tehdy tušit, že přivedli na svět jednoho z největších diktátorů všech dob, který rozpoutá světovou válku a masové vraždění milionů nevinných lidí. Byli to však možná právě rodiče, kdo formoval pokřivenou osobnost Adolfa Hitlera.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hamás, ilustrační fotografie.

Hamás zvažuje krok, který by dále ohrozil jednání s Izraelem

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy