opičí neštovice

Ilustrační fotografie.

V Česku bylo 68 případů opičích neštovic, od poloviny září přibyly jen dva

Od poloviny září přibyly v ČR dva případy opičích neštovic. Podle údajů, které Česká republika hlásí Evropskému středisku pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), jich bylo ke 4. říjnu oznámeno 68. Celkové počty nově zachycených případů v Evropě klesají po deset týdnů. Nemoc se původně vyskytovala v zemích západní a střední Afriky, od poloviny května se jí v Evropě nakazilo přes 20.200 lidí.
Očkování, ilustrační foto

Lékaři chtějí rozšířit očkování proti opičím neštovicím na skupiny osob s rizikovým chováním

Lékaři chtějí rozšířit očkování proti opičím neštovicím na skupiny osob s rizikovým chováním. V současné době se podle rozhodnutí ministerstva zdravotnictví o použití vakcín očkují zdravotníci a lidé po rizikovém kontaktu. Novinářům to dnes na VIII. kongresu klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie řekl předseda Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Pavel Dlouhý.
Děti, ilustrační fotografie.

Opičí neštovice se v Česku poprvé prokázaly u dítěte

Hygienici v Praze zaznamenali první případ opičích neštovic u pětiletého dítěte. Podle prověřování se zřejmě nenakazilo v rodině, jednou z možností je zahraniční dovolená. V mateřské škole zahájili epidemiologické šetření u možných kontaktů nakaženého, čekají na výsledky krevních rozborů u dítěte a jeho rodinných příslušníků. Hygienická stanice Hlavního města Prahy (HSHMP) o tom dnes informovala v tiskové zprávě.
Nemocnice, ilustrační foto

Lékaři v Česku zachytili 62 případů opičích neštovic, 50 v Praze

V Česku bylo dosud zachyceno 62 případů opičích neštovic. Vyplývá to z hlášení případů do Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) k úterý 13. září. V Praze hygienici evidují 50 případů, za uplynulý týden přibylo pět případů, což je o tři méně než v uplynulém týdnu. Na webu o tom informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Všichni nakažení jsou mladší 50 let, polovina z nich jsou jsou třicátníci a jeden mladší 19 let.
Nemocnice, ilustrační foto

Počet případů opičích neštovic v Praze se zvýšil na 47

Počet případů opičích neštovic v Praze se zvýšil na 47, informovala dnes v tiskové zprávě Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Všichni nakažení jsou podle informací hygieniků mladší 50 let, polovina z nich jsou třicátníci. Jeden nakažený je mladistvý. Osm případů přibylo do statistik nakažených v minulém týdnu, dva další dnes dopoledne.
Nemocnice, ilustrační foto

Belgie oznámila první případ úmrtí člověka nakaženého opičími neštovicemi

Belgie oznámila první případ úmrtí člověka nakaženého opičími neštovicemi, pacient trpěl i dalšími zdravotními obtížemi. Ve své týdenní zprávě o tom informoval belgický Institut veřejného zdraví Sciensano. V Evropě je to teprve třetí případ úmrtí po nákaze tímto virovým onemocněním, první dva byly ve Španělsku, vyplývá z amerického údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).
Světová zdravotnická organizace

WHO eviduje více než 35 000 případů opičích neštovic v 92 zemích

Světová zdravotnická organizace (WHO) eviduje více než 35.400 případů opičích neštovic v 92 zemích. Vyplývá to podle agentury Reuters z aktuálních oficiálních údajů WHO. Dvanáct osob na opičí neštovice zemřelo. Organizace dnes v souvislosti s nahlášenými případy prolomení imunity po očkování varovala před tím, aby lidé spoléhali na vakcinaci jako všelék, uvedla agentura DPA.
Praha

Odpadní vody v Praze se od začátku srpna testují i na opičí neštovice

Odpadní vody v Praze se od začátku srpna testují i na opičí neštovice. V tiskové zprávě o tom informovaly Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Výsledky vyhodnocuje Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a Vojenský zdravotní ústav. Podobně už téměř rok sledují v odpadních vodách výskyt covidu-19. Výsledky očekávají na konci srpna. Laboratoře potvrdily dosud 35 případů opičích neštovic, z nich 27 v metropoli.
Světová zdravotnická organizace

WHO zvažuje přejmenování opičích neštovic

Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes ohlásila, že zvažuje přejmenování opičích neštovic. Stávající název infekční nemoci by prý totiž mohl být vnímán jako hanlivý či s rasistickým podtextem, napsala agentura AP. WHO se rozhodla změnit názvy dvou kmenů viru, které odkazovaly na místa v Africe.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy