Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW)

Chemické zbraně

ROZHOVOR: Před 25 lety se svět pokusil zbavit chemických zbraní. Jejich nasazení však hrozí dodnes, přiznává expertka SÚJB

Před čtvrtstoletím vstoupila v platnost Úmluva o zákazu vývoje, výroby, hromadění zásob a použití chemických zbraní, k níž postupně přistoupily téměř všechny státy světa. Přesto v posledních letech došlo k několika případům, kdy byly tyto prostředky nasazeny. Vedoucí Oddělení pro zákaz chemických a biologických zbraní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, inženýrka Markéta Bláhová v rozhovoru pro EuroZprávy.cz vyjádřila naději, že tyto incidenty nepovedou k rehabilitaci chemických zbraní. Doufá, že budou i nadále považovány za krajně neetický, zbabělý a zavrženíhodný způsob boje. Dodává ovšem, že zneužití toxických chemikálií k teroristickým účelům, likvidaci osob či ničení životního prostředí zcela zamezit nelze.
Heiko Maas

Ministři EU jednají o sankcích za Navalného a trestu pro Lukašenka

Německo a Francie budou na dnešním jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie prosazovat uvalení sankcí na skupinu ruských činitelů za otravu opozičního předáka Alexeje Navalného. Před začátkem ministerského zasedání v Lucemburku to řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas, jehož země nyní v EU předsedá.
Alexej Navalnyj

OPCW potvrdila otravu Navalného látkou typu novičok

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes potvrdila, že v krvi ruského kritika Kremlu Alexeje Navalného byla nalezena látka typu novičok, informuje agentura AFP. Navalnyj byl v srpnu s příznaky otravy a v bezvědomí převezen na kliniku v Berlíně.
Hackeři, ilustrační foto

Rusko pohrozilo odvetou za sankce EU proti hackerům

Rusko pohrozilo reciproční reakcí na sankce, které ve čtvrtek přijala Evropská unie vůči ruským občanům a státním organizacím, u kterých dospěla kl závěru, že se dopustili kybernetických útoků. "Nepřátelská akce EU nezůstane bez odpovědi. V diplomacii je vše zrcadlové," uvedla dnes podle tiskové agentury TASS ruská diplomacie.
Evropská unie

EU poprvé uvalila sankce za kybernetické útoky

Evropská unie dnes poprvé uvalila sankce za kybernetické útoky. Patří mezi ně pokus o útok namířený proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jakož i útoky známé pod označením WannaCry, NotPetya a Operation Cloud Hopper. Postiženo má být celkem šest osob a tři subjekty pocházející z Ruska, Severní Koreje a Číny.
Bašár Asad

"Řezníci" před soud. Asad musí být potrestán za plynové útoky, zní z Británie

NÁZOR - Existuje svůdná představa, ke které se upínají některé evropské vlády a někteří evropští politici, že syrská občanská válka je u konce, konstatuje editorial serveru The Observer. Renomovaný týdeník deklaruje, že to by bylo politicky žádoucí, pokud by se miliony syrských uprchlíků v Turecku a Jordánsku mohly vrátit domů a nesloužily jako připomínka chronického strachu EU z migrantů.
Oběti chemického úteko v Sýrii. Údajně vraždila Asadová armáda smrtelným sarinem.

Syrská armáda podle vyšetřovatelů spáchala v roce 2017 chemické útoky

Letectvo syrského prezidenta Bašára Asada podle závěrů vyšetřovacího týmu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v březnu 2017 svrhlo na vesnici v západosyrské provincii Hamá bomby obsahující chlór a nervový plyn sarin. Ke spáchání útoku armáda podle vyšetřovatelů využila vrtulník a bitevníky ruské výroby Suchoj Su-22. Informovala o tom agentura Reuters.
Sýrie

Sýrie zamítla vstup expertům na chemické zbraně

Syrská vládla odmítla vydat víza vyšetřovatelům Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), kteří chtěli na místě zjistit, kdo je za použitím zakázaných zbraní v Sýrii. Členské státy OPCW o tom podle agentury Reuters informoval šéf této organizace Fernando Arias.
Jana Reinišová

Straní Západu? Rusko kritizuje českou diplomatku z OPCW

Rusko obvinilo českou diplomatku Janu Reinišovou z vedení Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), že straní Západu. Ruské ministerstvo zahraničí to uvedlo v prohlášení na webu, na které upozornil server Deník N. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Michal Bucháček serveru řekl, že prohlášení Ruska jsou nepravdivá. Reinišová podle něj vykonává funkci předsedkyně výkonného výboru OPCW nestranně a spolehlivě.
Chemické zbraně

OPCW vyšetří chemický útok v Halabu. Chlor nasadili rebelové, tvrdí syrská vláda

Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyšetří údajný sobotní útok jedovatým plynem na civilisty v syrském Halabu, ze kterého Damašek obvinil povstalce. Oznámil to dnes nový šéf organizace Fernando Arias, kterého citovala agentura Reuters. Podle syrských státních médií utrpělo zranění na 100 lidí. Syrští rebelové obvinění odmítli s tím, že chemické zbraně nevlastní.
Ruská vlajka

Omezení pravomocí OPCW? Organizace smetla ze stolu čínsko-ruský návrh

Členské státy Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes odmítly čínsko-ruský návrh, který by omezil novou pravomoc organizace připisovat odpovědnost za útoky chemickými a jinými bojovými látkami. Proti návrhu, který se nelíbil Západu, hlasovalo na závěr dvoudenní výroční konference 82 členů OPCW, pro návrh jich bylo jen 30, informovala agentura Reuters.
Ilustrační foto

Vztahy s Ruskem na bodu mrazu. Nizozemsko odmítá tolerovat porušování práva

Nizozemsko nebude na svém území tolerovat porušování mezinárodního práva ze strany Ruska, prohlásila dnes nizozemská velvyslankyně v Moskvě Renée Jonesová-Bosová, kterou si předvolalo ruské ministerstvo zahraničí. Moskva si na schůzce stěžovala na kampaň doprovázející vyhoštění čtyř údajných ruských špionů z Nizozemska, kterou Rusko považuje za protiruskou a dezinformační. Nizozemské diplomatce ruské úřady předaly protestní nótu.
Vladimir Putin, ruský prezident

Putin ztrapněn před celým světem? Ruští agenti to zase zpackali, píšou média

Zpackaná. Tímto slovem popisují britská média údajnou operaci ruské vojenské rozvědky GRU namířenou proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Upozorňují při tom na to, jak detailní informace nizozemské úřady zveřejnily. Deník The New York Times napsal, že společné úsilí západních vlád vychází z teorie, že pocit trapnosti může ruského prezident Vladimira Putina dohnat k omezení aktivit tajných služeb.
Ruská vlajka

Útok Rusů proti OPCW? Putinův senátor "rozkryl", o co Západu v nové kauze jde

Obvinění, že se ruští agenti pokusili o hackerský útok proti Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), jsou součástí plánu Západu, jehož cílem je udržovat aktuálním téma ruské agrese. V rozhovoru s listem Izvestija to uvedl šéf zahraničního výboru Rady federace (horní komora ruského parlamentu) Konstantin Kosačov. Ruská média očekávají další vlnu protiruských opatření.
Útok hackera, ilustrační fotografie

Ruská rozvědka napadla OPCW. Nizozemsko rázně zakročilo, postavilo se za něj i NATO

Nizozemsko dnes obvinilo Ruskou federaci z pokusu o hackerský útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ministryně obrany Ank Bijleveldová uvedla, že její země po zmaření operace na svém území vyhostila čtyři ruské agenty. Moskvu přitom vyzvala, aby své kybernetické operace zastavila. Britská premiérka Theresa Mayová a předseda vlády Nizozemska Mark Rutte ve společném prohlášení odsoudily ruské "pohrdání globálními hodnotami".
James Mattis, ministr obrany USA

Rusko chyceno při činu? Útok na OPCW rozlítil šéfa Pentagonu, odplata bude tvrdá

Severoatlantická aliance dnes jednoznačně podpořila Nizozemsko a Británii poté, co obě země informovaly o nepodařeném kybernetickém útoku na sídlo Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) v Haagu. Podle amerického ministra obrany Jamese Mattise důkazy "na sto procent" podporují tvrzení obou zemí, že za dubnovým útokem stojí ruská vojenská rozvědka GRU.

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 40 minutami

před 49 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kia EV9 slaví dvojnásobné vítězství v soutěži World Car Awards 2024

Značka Kia obdržela další cenné vítězství v soutěži World Car Awards 2024 (Světové auto roku 2024). Vlajková loď značky, čistě bateriové SUV EV9 získalo dva prestižní tituly Světové auto roku i Světový elektromobil roku.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy