orkán Fabienne (září 2018)

Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Česko se vzpamatovává z orkánu. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun

Celá ČR - Silný vítr, který hlavně v neděli večer a v noci na dnešek zasáhl Českou republiku, omezil železniční i silniční dopravu. Spadlé stromy zastavily vlaky na více než deseti úsecích včetně hlavní trati mezi Benešovem a Táborem. Energetici evidovali v noci kolem 150.000 odběrných míst bez proudu, k dnešním 21:00 se všechny poruchy na vedení vysokého napětí podařilo opravit. Hasiči měli stovky výjezdů. Pojišťovny odhadují škody na desítky milionů korun. U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu, v Menharticích na Třebíčsku spadla na auta stodola.
Ilustrační foto

V Krkonoších napadl první sníh. Předpověď na týden

Pec pod Sněžkou - Na hřebenech Krkonoš v noci na dnešek napadl první sníh nadcházející zimy. Teploty klesly mírně pod nulu. Na Sněžce ve výšce 1603 metrů nad mořem byly minus dva stupně. Na hřebenech fouká silný vítr, který zastavil oba úseky kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Vítr zastavil i lanovku ze Špindlerova Mlýna na Pláně.
Ilustrační foto

Orkán na Rakovnicku rozlámal stožáry velmi vysokého napětí, musí se udělat "bypass"

Krušovice - U Krušovic na Rakovnicku v noci spadlo šest příhradových stožárů velmi vysokého napětí 110 kV do křižujícího vedení napětí, které se také přetrhalo. V okresu je nyní bez proudu asi 7000 domácností, řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. V celém Středočeském kraji je bez elektřiny asi 10.000 domácností, energetici evidují aktuálně 12 poruch na vysokém napětí.
Ilustrační foto

Lidé ohlásili tornádo v Podkrušnohoří, bouře Fabienne má v Německu první oběť

Berlín - Bouře Fabienne si v Německu vyžádala nejméně jednu oběť na životě. Je jí 78letá žena, na kterou v bavorském kempu v neděli večer spadl strom, informovala dnes agentura DPA s odvoláním na policii v okrese Bamberg. Žena zemřela na místě. Kromě toho strom vyvrácený orkánem v Epfenbachu na jihozápadě Německa spadl v neděli večer na automobil a zranil v něm čtyřletého chlapce, který je v ohrožení života.
Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Krušná noc pro hasiče. Kvůli orkánu měli šestkrát víc zásahů, než je průměr

Praha - Hasiči v Česku vyjížděli v neděli kvůli bouřkám a silnému větru k více než tisícovce zásahů, hlavně ve Středočeském, Jihočeském a Plzeňském kraji. Počet takzvaných technických zásahů byl téměř šestkrát vyšší, než je dlouhodobý průměr. Nadprůměrně bylo také výjezdů k dopravním nehodám. Celkově hasiči jeli k 1270 událostem. ČTK to dnes sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Zaoralová.
Hasiči odstraňují následky orkánu Fabienne, který se prohnal Českem

Orkán Fabienne zanechává spoušť, dva zranění. Vichr roloval střechy a kácel stromy

Celá ČR - Silný vítr, který se v noci přehnal Českem, omezil železniční i silniční dopravu. Spadlé stromy zastavily vlaky na víc než desítce úseků včetně hlavní trati mezi Benešovem a Táborem. Energetici ještě ráno evidovali přes 70.000 odběrných míst bez proudu, před půlnocí jich ovšem byl víc než dvojnásobek. Hasiči měli stovky výjezdů. U Hluboček na Olomoucku se dva lidé zranili po pádu stromu na chatu, v Menharticích na Třebíčsku spadla stodola na auta.
Počasí

Do Česka se přihnal orkán. Zabedněte okna, pozor na padající stromy a elektrické dráty

Praha - Silný vítr, který podle předpovědi meteorologů večer zasáhl od západu Česko, zastavil na několika místech vlaky. Na tratích, hlavně ve středních Čechách leží popadané stromy. V Praze byl kvůli silnému dešti omezen i provoz některých tramvají. Vyplývá to z informací na webových stránek Českých drah (ČD) a Pražské integrované dopravy (PID). Energetici očekávají v noci a v pondělí poruchy a výpadky elektrické sítě.
Ilustrační foto

Bude babí léto? Po orkánu Fabienne přijde zlom. Aktualizovaná předpověď

Praha - Celé období od 24. září do 21. října 2018 bude teplotně průměrné. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí. Po tropických teplotách posledních dní spadne rtuť v teploměru příští týden v Česku i pod deset stupňů Celsia. Kolísání teplot pak bude pokračovat. Ve druhé polovině příštího týdne totiž teplota zase stoupne až na 20 stupňů a v dalších týdnech opět klesne.
Ilustrační foto

Silná vichřice v Česku. Jak ji přežít a minimalizovat škody?

Podle předpovědi meteorologů Česko zasáhne prudká vichřice. Taková zpráva obecně vyvolává menší vzrušení než bouřky, povodně, zemětřesení nebo tornáda. Přitom i silný vítr patří mezi nejnebezpečnější živly a rozhodně jedny z nejhorších, které v Česku můžeme zažít. Jak se jí bránit?

Aktuálně se děje

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy