pandemie

Lidé během pandemie covid-19 nasadili roušky či respirátory. Rozhovor

20 let od příchodu SARS. Není otázkou zda, ale kdy nastane epidemie koronaviru SARS-CoV-3, říká virolog Černý

Před dvaceti lety, 16. listopadu 2002, byl v čínské provincii Kuang-tung poprvé ohlášen výskyt syndromu akutního respiračního selhání, neboli SARS. Koronavirem vyvolané onemocnění v následujících měsících postihlo více než osm tisíc osob a rozšířilo se do více než tří desítek zemí celého světa. Dle oficiálních údajů mu podlehlo 774 pacientů. Odborná komunita se sice vypuknutí podobné pandemie obávala mnoho desetiletí, spíše však očekávala, že ji vyvolá virus chřipky, nikoliv koronavirus, vysvětluje Jiří Černý v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. 
Adam Vojtěch (ANO)

Spolu chce od Vojtěcha vědět, jak v létě využije pandemický stav

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) by měl podle koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) příští týden ve Sněmovně jasně informovat, zda a jak plánuje využívat v létě pro boj s epidemií covidu-19 pandemický zákon. Na on-line tiskové konferenci to dnes řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek.
Češi se nechávají testovat na koronavirus

Česko dalo na boj s pandemií více než Slovensko, ukázala studie

Česká republika vynaložila na boj s pandemií koronaviru 308 miliard korun, tedy 28.800 korun na jednoho obyvatele. Více peněz na boj s pandemií utratilo například Maďarsko, a to v přepočtu 35.640 korun na obyvatele, naopak Polsko vydalo 25.577 korun na obyvatele a Slovensko 20.062 korun.
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Evropa chce globální pandemickou úmluvu, má vyřešit i spory o vakcíny

Pandemie nemoci covid-19 ukázala nedostatky v celosvětové spolupráci, které by mohla pomoci odstranit nová mezinárodní smlouva v rámci Světové zdravotnické organizace (WHO). Shodli se na tom dnes předseda Evropské rady Charles Michel a šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Michelem iniciovanouvýzvuzatím podpořilo 27 lídrů zejména evropských zemí, nikoli však Spojené státy, Čína či Rusko.
Pociťovaná nejistota se vyjadřuje také v docela častých obavách o budoucnost politiky, kde se podle některých výzkumů veřejnost obává mobilizace politických extremistů, říká sociolog a politolog Ondřej Císař. Rozhovor

Rok od pandemie: Naše připravenost zvládat krize je omezená, vláda nevidí realitu, říká sociolog

ROZHOVOR – Uvrhla nás do nejistoty, zasáhla všechny vrstvy a z některých udělala fyzické agresory, kteří se podílejí na domácím násilí. Přesně před rokem vtrhla do země koronavirová pandemie, která republiku stále svírá, a společnost postavila před novou výzvu. Sociolog Ondřej Císař nepochybuje, že mimořádná situace poznamená národ, jak konkrétně, si ale netroufne predikovat. „Záleží, jaká interpretace převáží v dlouhodobém horizontu. Co vznikne za knihy, filmy a seriály. Zatím se ukazuje, že naše připravenost zvládat krize je velmi omezená,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz profesor sociologie Ondřej Císař.
Ivan Bartoš

V pandemickém zákonu je podle opozice chyba

Vláda má dostatek nástrojů ke zvládání covidové krize, řekl novinářům po dnešním jednání s vládními představiteli v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) šéf Pirátů Ivan Bartoš vzhledem k možnému zdržení schvalování návrhu takzvaného pandemického zákona.
Jakub Michálek

Opoziční politici kritizují, jaký pandemický zákon vláda předložila

Vláda podle koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) porušila svůj slib hejtmanům i opozici, když dnes místo pandemické novely těchto stran předložila vlastní verzi předpisu, téměř stejnou jako loni. Předloha, kterou dnes schválila vláda, postrádá parlamentní kontrolu opatření a neřeší kompenzace, kritizují Piráti a STAN v tiskové zprávě.
Andrej Babiš

Vláda schválila návrh pandemického zákona, ten míří do Sněmovny

Vláda schválila návrh zákona o mimořádných opatřeních. Urychlené projednání pandemického zákona ve Sněmovně žádali hejtmani, když o víkendu vyjednávali s vládou o prodloužení nouzového stavu. Návrh zákona, jak ho připravilo ministerstvo zdravotnictví, se liší jen v detailech od znění, které schválila vláda už loni v květnu.
Ministerstvo zdravotnictví

Návrh pandemického zákona se liší od květnového jen málo

Návrh zákona o mimořádných opatřeních, který by dnes měla projednat vláda, se liší jen v detailech od znění, které schválila už loni v květnu s platností do konce roku 2020. Ministerstvu zdravotnictví dává pravomoci vydávat opatření například pro hromadnou dopravu, obchod, kadeřnictví a další služby nebo hromadné akce.
Eduard Heřmánek a Ivan Horváth Rozhovor

Berte tu nemoc vážně. Jsou to skuteční lidé, nejen pouhá čísla, říká medik

ROZHOVOR – Sousloví „pracovní povinnost“ poznalo mnoho studentů medicíny mnohem blíže, než si kdy představovali. Mnoho jich bylo nasazeno do zdravotnických zařízení, aby pomáhali bojovat s koronavirem. Vypomáhali na odděleních, kde jsou nemocní upoutáni pouze na lůžko, ale i na odběrových stanovištích. Ještě za studia se tak podívali do první linie. „Ani ten pohled na jediného staršího nemocného člověka není nic veselého a lidi by si to měli uvědomovat,“ říká jeden z mediků v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.
Covid-19, ilustrační foto

Závod o vakcínu proti koronaviru se stává nekalým bojištěm

Svět se žene k povolení vakcíny na nemoc covid-19. Objevují se ale i látky, které neprošly stanoveným systémem kontroly a již se aplikují. Mnoho vědeckých týmů je také pod politickým tlakem, a dokonce se objevují zprávy o průmyslové špionáži. Vědci varují, že vývoj vakcíny by neměl být zejména závod, ale spolupráce a státy by si neměly vakcínu držet pro sebe.
Covid-19, ilustrační foto

Počet nakažených koronavirem ve světě překročil 24 milionů

Koronavirem se na celém světě nakazilo už více než 24 milionů lidí. Vyplývá to z údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU), která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje. Řada evropských zemí v reakci na růst počtu nakažených opět zpřísňuje protikoronavirová opatření a Británie se rozhodla zařadit Česko na svůj karanténní seznam.
Tedros Adhanom Ghebreyesus

Koronavirová pandemie bude do dvou let minulostí, věří WHO

Světová zdravotnická organizace (WHO) doufá, že koronavirová pandemie bude za méně než dva roky minulostí. Řekl to dnes podle agentury Reuters šéf organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poukázal na to, že dva roky trvala pandemie španělské chřipky, která propukla v roce 1918. WHO dnes rovněž doporučila, aby děti od 12 let nosili roušky stejně jako dospělí.
Ekonomika

Změní koronavirus ekonomii od základů? Ekonom z Cambridge nabádá k akci

NÁZOR - Konvenční ekonomické teorie nemají příliš co nabídnout, tvrdí Jonathan Aldred v komentáři pro server The Guardian. Ekonom z prestižní Cambridgeské univerzity míní, že tyto teorie fungují jako klec, která omezuje naše myšlení a zavrhuje mnoho pokrokových politických idejí jako příliš drahé, kontraproduktivní či nekompatibilní s volným trhem.
Karlův most

O Česku se píše v zahraničí. Rozlučky s koronavirem si všimla i WHO

Zatímco Čechy ještě na začátku dubna pobouřila schůzka prezidenta Zemana s expertním týmem v Lánech, na níž vyjma absence povinných rozestupů nechybělo ani drobné občerstvení, jež si přítomní dle slov ministryně spravedlnosti Marie Benešové prostrkovali pod rouškou, nyní otočili o 180°.
Pandemie v Číně

Chřipka G4. V Číně se šíří nová nemoc, může přerůst v pandemii

Globálních pandemií se zřejmě jen tak nezbavíme. Zatímco se momentálně učíme žít s novým typem koronaviru způsobujícím onemocnění covid-19, hlásí se o slovo další nemoc, kterou tentokrát šíří prasata, a která opět pochází z Číny. Vědci se obávají, že by se nemoc mohla začít šířit i mezi lidmi.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Virus neodejde, roušky opět nasadíme, říká epidemiolog. Přijde druhá vlna?

Koronavirus se zřejmě stane neoddělitelnou součástí našich životů a hned tak nezmizí. Hlavní epidemiolog IKEMu Petr Smejkal varuje zejména před podzimem, kdy by podle něj mohl opět zesílit, ale už by neměl přijít v druhé silné vlně. Česká vláda boj s epidemií zvládla díky včasnému přijetí přísných opatření.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 38 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy