Paul Whelan (údajný špión)

Paul Whelan

Rusko odmítlo propustit Whelana. Výměnou chtělo vraha Čečence z Německa

Rusko odmítlo propustit spolu s americkou basketbalistkou Brittney Grinerovou také bývalého amerického vojáka Paula Whelana, pokud by v rámci výměny vězňů nebyl propuštěn bývalý důstojník ruské tajné služby FSB Vadim Krasikov. Ten byl loni v Německu odsouzen k doživotnímu vězení za vraždu Čečence s gruzínským občanstvím v roce 2019 v centru Berlína. S odvoláním na nejmenované americké činitele o tom dnes píše web televize CNN.
Paul Whelan

USA a Rusko údajně jednají o výměně odsouzeného Američana Whelana

Rusko a Spojené státy jednají o možné výměně vězňů, která by do dvou tří měsíců umožnila propuštění bývalého příslušníka americké námořní pěchoty Paula Whelana, odsouzeného v Rusku za údajnou špionáž. Napsala to dnes agentura Reuters s odvoláním na Whelanova advokáta.
Paul Whelan

Údajný americký špión Whelan čeká na verdikt, ruští prokurátoři žádají přísný trest

Ruští prokurátoři požádali dnes moskevský soud, aby Američana Paula Whelana potrestal 18 lety odnětí svobody za špionáž. Uvedla to agentura Reuters. Whelan, který má také britské, irské a kanadské občanství, ve svém závěrečném vystoupení požádal soud, aby jej zprostil obvinění, protože je nevinen, napsala agentura RIA Novosti s odvoláním na obhájce Vladimira Žerebjonkova.
Paul Whelan

Údajný americký špión Whelan zůstává v Rusku za mřížemi, soud mu prodloužil vazbu

Američan Paul Whelan, obviněný v Rusku ze špionáže a zadržovaný v moskevské vazební věznici, si dnes před soudem postěžoval na šikanu dozorců. Obvinil je, že ho ve vazbě nutili klečet na kolenou a přikládali mu ke spánku pistoli. Bývalý příslušník americké námořní pěchoty může být za údajné vyzvědačství odsouzen k až dvaceti letům vězení. Soud mu dnes prodloužil vazbu do konce roku.
Věznice, ilustrační fotografie

Výměna ruského pilota za vězněného Američana? Rjabkov předložil USA návrh

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes vyzval Spojené státy k navrácení nemovitostí, zabavených ruským diplomatům v USA. Vybídl také Američany, aby osvobodili ruského pilota Konstantina Jarošenka, odsouzeného v USA za pašování drog, výměnou za propuštění Američana či Američanů, vězněných v Rusku. Podle Rjabkova by šlo o kroky ke zlepšení vzájemných vztahů.
Sergej Lavrov

Rusko nevymění amerického špióna Whelana. Byl chycen při činu, řekl Lavrov

Američan Paul Whelan, zadržený v prosinci v Rusku kvůli podezření ze špionáže, byl přistižen při činu, když se v moskevském hotelu dopouštěl nezákonné činnosti. Prohlásil to dnes ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Whelanovo zadržení prý není nijak spojeno se záměrem Moskvy vyměnit Američana za Rusy vězněné v cizině.
Klasický pohled na Rudé náměstí v Moskvě vlada

Rusko zatím nevymění zadrženého Whelana za Rusa

Rusko neuvažuje o možné výměně Američana Paula Whelana, zadrženého v Rusku pro podezření ze špionáže, za některého svého občana. V Moskvě to dnes prohlásil náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Diskuse v tomto smyslu jsou podle něj předčasné, protože Whelan nebyl dosud ani formálně obviněn, informovaly ruské agentury. Moskevské ministerstvo kromě toho uvedlo, že Spojené státy krátce po Whelanově zadržení zatkly na souostroví Severní Mariany ruského občana Dmitrije Makarenka a převezly ho na Floridu.
Jeremy Hunt

Americký "špión" zadržený v Rusku má i britské občanství, Londýn si o něj dělá starosti

Paul Whelan, který byl ve čtvrtek v Rusku obviněn ze špionáže, má kromě amerického i britské občanství. Informaci deníku The Times dnes potvrdilo ruské ministerstvo zahraničí. Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt řekl, že si o Whelana dělá mimořádné starosti. Vztahy Londýna i Washingtonu s Moskvou jsou v současnosti na bodě mrazu kromě jiného kvůli špionážním aférám, za nimiž podle obou západních zemí stojí Rusko.

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putin něco chystá, naznačil Pistorius. Má víc zbraní a munice, než kolik využije na Ukrajině

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy