Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

Pocta zavražděnému starostovi Gdaňsku: Praha po něm pojmenovala ulici

Pražský magistrát pojmenoval promenádu na pražských Vinohradech po zavražděném starostovi Gdaňsku Pawlu Adamowiczovi. Místo vybral po konzultacích s polskou velvyslankyní a polským ministerstvem zahraničí. Dnes o tom rozhodli radní hlavního města. Starosta polského města byl zavražděn začátkem letošního roku na charitativní akci.
Ilustrační foto

V čele Gdaňsku stane zástupkyně zavražděného starosty, drtivě porazila nacionalisty

Novou šéfkou na radnici v Gdaňsku se stala Aleksandra Dulkiewiczová, která bývala první zástupkyní zavražděného starosty Pawla Adamowicze. V nedělních volbách porazila své dva soupeře z nacionalistických, respektive katolických kruhů drtivou převahou 82 ku 12, respektive šesti procentům hlasů. Oznámila to dnes polská média s odvoláním na výsledky voleb, kterých se zúčastnila téměř polovina z oprávněných voličů.
Polská policie

Vrah gdaňského starosty chtěl v Polsku diktaturu, úřady o jeho extremismu věděly

Polská vězeňská služba i policie podle zpravodajské televize TVN 24 věděly o tom, že Stefan W. podezřelý z vraždy gdaňského starosty Pawla Adamowicze zastává extremistické názory. Při pohovoru s vězeňským vychovatelem přiznal, že si přeje, aby v Polsku zavládla diktatura. Civilní kontrarozvědka (ABW), která má dohled nad extremisty na starosti, však informace o tomto muži nedostala.
Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

"Zabila ho slova." Vdova po starostovi Gdaňsku obvinila polskou televizi z nenávisti

Vdova po zavražděném starostovi polského města Gdaňsk Pawlu Adamowiczovi tento týden v rozhovoru pro portál onet.pl obvinila veřejnoprávní televizi z nepřímého podílu na vraždě jejího manžela. "Mého muže zabila slova," prohlásila Magdalena Adamowiczová, podle které si vrah vybral za oběť jejího manžela kvůli "jazyku nenávisti" šířenému proti němu v médiích.
Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

Lži o vrahovi gdaňského starosty? Promluvila útočníkova matka, je zdrcená

Omlouvám se za syna a prosím o odpuštění, zdůraznila matka sedmadvacetiletého muže obviněného z vraždy gdaňského starosty v rozhovoru, který dnes otiskl polský list Gazeta Wyborcza. "Ať nás někdo pochopí, on ublížil taky nám," řekla žena, která ještě před propuštěním syna z věznice a vražedným útokem varovala policii, že ji znepokojují synovy nálady a že mladý muž je schopen provést něco nepředvídatelného.
Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

Lidé se v Gdaňsku loučí se zavražděným starostou

Obyvatelé Gdaňsku se podle zpravodajské televize TVN 24 již stavějí do fronty před bazilikou, kde se dnes v poledne uskuteční pohřeb starosty Pawla Adamowicze. Oblíbeného politika pobodal útočník při nedělní charitativní akci, Adamowicz zraněním podlehl v pondělí.
Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

Evropa před výbuchem? Stačí škrtnout zápalkou, varuje analytik

Smrt Pawła Adamowicze, oblíbeného liberálního starosty Gdaňsku, vyslala šokovou vlnu po Polsku a Evropě, soudí Piotr Buras v komentáři pro server The Guardian. Analytik z think tanku European Council on Foreign Relations připomíná, že ve Varšavě a dalších městech proběhly smuteční pochod za účasti desítek tisíc Poláků a v sobotu, v den politikova pohřbu, bude v zemi státní smutek.
Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

Polsko bude držet smutek za gdaňského starostu. Dostane jeho vrah doživotí?

V Polsku bude od pátku 17:00 do soboty 19:00 platit státní smutek kvůli tragické smrti gdaňského starosty Pawla Adamowicze, oznámila dnes prezidentská kancelář. Příslušné nařízení dnes poslal prezident Andrzej Duda předsedovi vlády Mateuszovi Morawieckému, aby je spolupodepsal, uvedla v komuniké s tím, že po tuto dobu budou státní vlajky spuštěny na půl žerdi. Média již informují o rušení koncertů a zábavných představení.
Donald Tusk

Atentát na Tuska? Polská policie zadržela podezřelého muže

Policie v severopolském přístavním městě Gdaňsku dnes zadržela muže, kterého podezřívá, že po telefonu hrozil atentátem na šéfa Evropské rady a někdejšího polského premiéra Donalda Tuska. Uvedla to polská tisková agentura PAP. Ministr vnitra Joachim Brudziński již v úterý informoval o třech zatčených Polácích, kteří po nedělním smrtelném útoku na gdaňského starostu Pawla Adamowicze vyzývali k dalším vraždám.
Pawel Adamowicz (starosta Gdaňsku)

Polsko truchlí za zavražděného starostu Gdaňsku, policie zatýká štváče

Vlajky v řadě polských měst dnes vlají na půl žerdi a lidé ve veřejných budovách v Polsku i na jeho zastoupeních v zahraničí podepisují kondolenční knihy v souvislosti s úmrtím starosty Gdaňska Pawla Adamowicze. Toho v neděli během charitativní akce pobodal 27letý muž, oblíbený starosta severopolského města v pondělí zraněním podlehl.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy