Pete Buttigieg

Pete Buttigieg

Biden chce údajně za svého ministra dopravy Petea Buttigiege

Nastupující prezident USA Joe Biden se chystá nominovat do pozice ministra dopravy ve své budoucí administrativě svého někdejšího soupeře z demokratických primárek Petea Buttigiege Napsala to agentura AP s odkazem na tři nejmenované zdroje obeznámené se situací.
Mary Trumpová

Amerika se hemží politickými bestsellery. Které stojí za to si přečíst?

Vedle nadcházejících listopadových prezidentských voleb obrátila Amerika svou pozornost k politickým titulům. Jen za několik posledních měsíců vyšla řada bestsellerů, další se chystají na podzim. Jejich plánované vydání by se mělo uskutečnit ještě před tím, než Američané formálně rozhodnou o nové hlavě státu.
Pete Buttigieg

Volební superúterý v USA: Buttigieg a Klobucharová podpořili Bidena

Před demokratickými primárkami a shromážděními ve čtrnácti amerických státech podpořili bývalého viceprezidenta Joea Bidena tři jeho bývalí soupeři. Na podporu jeho boje o demokratickou nominaci do prezidentských voleb vystoupili na akci v Dallasu někdejší starosta města South Bend Pete Buttigieg, senátorka za Minnesotu Amy Klobucharová a bývalý texaský kongresman Bete O'Rourke, informovala dnes agentura Reuters.
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)

První test před etnicky různorodými voliči. Primárky demokratů se přesouvají do Nevady

Souboj amerických demokratů o možnost postavit se v listopadových volbách republikánskému prezidentovi Donaldu Trumpovi se v sobotu přesune do státu Nevada. Podle průzkumů tam má největší šanci na vítězství Bernie Sanders, který díky rostoucí podpoře v posledním týdnu předběhl dosavadního favorita Joe Bidena. Republikáni v tomto státě svého kandidáta vybírat nebudou, z rozhodnutí nevadského vedení strany totiž připadnou všichni delegáti na letní nominační sjezd automaticky Trumpovi.
Michael Bloomberg

Bloomberg poprvé v TV debatě demokratů. Rivalové na něj nevybíravě útočili

S tvrdými útoky se musel vypořádat americký miliardář a mediální magnát Michael Bloomberg, který se ve středu poprvé zúčastnil televizní debaty se soupeři o demokratickou nominaci do letošních prezidentských voleb. Do klání ve státu Nevada se kvalifikoval díky rostoucí podpoře v průzkumech veřejného mínění. Pod tlak se však v diskusi dostal také senátor Bernie Sanders, který je v současnosti favoritem nominačního klání.
USA, ilustrační foto

Hrozí tragédie pro Spojené státy i svět, varuje nositel Nobelovy ceny

NÁZOR - Američtí republikáni mají nechvalně známou dlouhou historii shazování jakýchkoliv pokusů o zlepšení životů Američanů tvrzením o zlech socialismu, konstatuje profesor Paul Krugman v komentáři pro server New York Times. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii připomíná, že v době, kdy se v USA objevil první návrh na státní zdravotní pojištění, tehdejší prezident Ronald Reagan jej označil za "socializaci medicíny" a tvrdil, že zničí svobodu.
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)

Bernie Sanders těsně vyhrál primárky v New Hampshire. Slavit může i Trump

Ve stranickém hlasování amerických opozičních demokratů ve státě New Hampshire v úterý zvítězil s necelými 26 procenty hlasů senátor Bernie Sanders. Těsně za ním se s 24,4 procenty umístil někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. Oba však shodně získali devět delegátů na letní nominační sjezd Demokratické strany. Bývalý viceprezident USA Joe Biden, jež byl dlouho považován za favorita demokratického nominačního klání, skončil až na pátém místě.
Donald Trump

Primárky v New Hampshire: Demokraté volí kandidáta na prezidenta USA, Trump je zesměšňoval

V primárních volbách prezidentského kandidáta amerických demokratů v komunitě Dixville Notch ve státě New Hampshire zvítězil někdejší newyorský starosta Michael Bloomberg. Dixville Notch a dvě další městečka zahajují volbu tradičně už o půlnoci, ve zbytku New Hampshiru se začne hlasovat až v 11:00 místního času (17:00 SEČ). Je to první hlasování v primárních volbách - demokraté už sice svého kandidáta vybírali v Iowě, avšak nikoli systémem primárních voleb, nýbrž nominačních shromáždění.
Pete Buttigieg

Těsný souboj v Iowě: Buttigieg porazil Sanderse o dva delegáty

Uchazeč o nominaci demokratů na prezidenta USA Pete Buttigieg (38) na stranických shromážděních ve státě Iowa těsně porazil o 40 let staršího soupeře Bernieho Sanderse. Potvrdila to v noci na dnešek regionální organizace Demokratické strany. Podle jejích aktualizovaných výsledků získal bývalý starosta South Bendu v Indianě 14 delegátů, zatímco Sanders 12. Výsledky z prvního nominačního souboje však stále nejsou definitivní. Uchazeči stále mohu žádat jejich přezkoumání.
Joe Biden

Volební klání demokratů se přesouvá do New Hampshire. Biden dle průzkumů opět pohoří

Klání demokratů o stranickou nominaci na amerického prezidenta se po Iowě přesouvá do státu New Hampshire, kde se bude hlasovat v úterý. Průzkumy veřejného mínění staví do role favorita v New Hampshire senátora Bernieho Sanderse, kterého ale díky úspěchu v Iowě dostihl bývalý starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. V tomto americkém státě pořádají hlasování i republikáni, což ale bude stejně jako v případě Iowy spíše formální záležitost, neboť prezidentský mandát obhajuje republikánský šéf Bílého domu Donald Trump.
Pete Buttigieg

Biden a Buttigieg se pohádali. TV debata demokratů byla opět vyhrocená

Uchazeči o prezidentskou nominaci Demokratické strany se v noci na dnešek už poosmé střetli v televizní debatě. Politici se popichovali, navzájem si hodnotili volitelnost či zkušenosti, ale jeden z aktuálních favoritů nominace Bernie Sanders a také bývalý viceprezident Joe Biden vyzvali ke stranické jednotě v úsilí o vítězství nad stávajícím prezidentem Donaldem Trumpem v letošních volbách.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 46 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Schopnost Ukrajiny bránit se ruským útokům je stále horší. Bez pomoci USA se situace nezlepší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy