Petra Pecková (STAN)

Petra Pecková (STAN)

Školy jsou podle studie bezpečné, měly by se otevřít, míní Pecková

Podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) jsou školy pro děti bezpečné a bylo by vhodné je co nejdříve otevřít. Vychází z výsledků studie, na které se Středočeský kraj podílel. Hejtmanství testovalo děti ve školách pro děti zaměstnanců ve zdravotnictví, sociální oblasti nebo složkách Integrovaného záchranného systému. Kraj používal neinvazivní PCR testy, pouze minimum bylo pozitivních, uvedla dnes Pecková na tiskové konferenci.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Praha a okolí by měly být považovány za jeden okres, míní Hřib a Pecková

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) požádali vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby pro účely opatření zakazujícího pohyb mezi okresy byly Praha, Praha-východ a Praha-západ považovány za jeden okres. Hřib to dnes řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi Prima. Podle Hamáčka o tom lze diskutovat, znamenalo by to ale další mísení obyvatel.
Očkování, ilustrační fotografie

Máme pocit, že praktičtí lékaři v očkovací strategii neustále představují komplikaci, říká Šonka

Praktičtí lékaři se vymezují proti rétorice hejtmanky Středočeského kraje Petry Peckové (za STAN), která uvedla, že praktici neustále deklarují, jak jsou na vakcinaci proti covidu-19 připraveni, ale přitom nemají na očkování materiální výbavu, s níž hejtmanství musí vypomáhat. „Slova paní hejtmanky mě zklamala. Už v minulosti jsem jí nastínil, že od září upozorňujeme na absenci stříkaček a jehel, neboť pro distributory nejsme oproti objednávkám z nemocnic atraktivní. Nečekáme jen na pomoc státní správy, potřebné věci si sháníme a na očkování jsme připravení,“ říká pro EuroZprávy.cz předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Pomoci by mohl i lék ivermektin, který by se od příštího týdne mohl podávat experimentálně.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Hřib a Pecková se vyslovili proti omezení pohybu mezi Prahou a krajem

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) společně vyzvali vládu Andreje Babiše (ANO), aby nezaváděla omezení pohybu mezi hlavním městem a Středočeským krajem. Upozornili na to, že dohromady oba kraje tvoří jednu funkční aglomeraci, která je propojena dopravně, sociálně i ekonomicky.
Za rozpočtové peklo dovezli hejtmani-čerti poslancům uhlí

Hejtmani dovezli za rozpočtové peklo poslancům uhlí

Uhlí a brambory přivezli dnes před Sněmovnu primátor Zdeněk Hřib (Piráti), středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN), pardubický hejtman Martin Netolický (3PK) převlečení za čerty jako mikulášskou nadílku poslancům.
Petra Pecková (STAN) Rozhovor

Koupi nového vozu jsem hned škrtla, podezřelé odměny i zakázky vyřeším, říká pro EZ hejtmanka Pecková

ROZHOVOR – Je zavalena prací. Nová hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (za hnutí STAN) prožila hned po nástupu do funkce krušné chvíle. S novým týmem už měla sestavený rozpočet, když přišlo páteční noční hlasování Poslanecké sněmovny, která schválila změnu sazeb z daní příjmů. A vše bylo jinak. „ Z deseti miliard, které má kraj pro sebe k dispozici, musíme najít dvě miliardy úspor. A tak škrtáme, kde se dá. Problém budeme muset řešit zřejmě zdražováním anebo zrušením jízdného zdarma,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Petra Pecková.
Petra Pecková (STAN)

Lídři stran ve Středočeském kraji podepsali koaliční smlouvu, Pecková bude hejtmankou

Lídři stran, které se dohodly na krajské vládě ve středních Čechách, dnes v Praze podepsali koaliční smlouvu. Vítězní STAN budou vládnout s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. Hejtmankou se má stát volební jednička STAN Petra Pecková. Široká koalice se bude opírat o 50 z 65 hlasů v zastupitelstvu. ANO, které dosud ve středních Čechách vládlo, skončí s 15 hlasy v opozici.
Petra Pecková (STAN)

Středočeskou hejtmankou bude Pecková, prvním náměstkem Kupka

Strany ve středních Čechách se dohodly na složení nové krajské rady. STAN a ODS budou mít po čtyřech křeslech, Piráti dvě a Spojenci pro Středočeský kraj jedno. Hejtmankou bude volební jednička STAN Petra Pecková, jejím statutárním náměstkem lídr ODS Martin Kupka, vyplynulo z informací od stran po dnešním jednání na krajském úřadě.
Martin Kupka

Není důvod být zklamaný, že nejsem hejtmanem. Chceme funkční kraj, pak ego musí pryč, říká pro EZ Kupka

Na vytyčený cíl nedosáhl. Místopředseda ODS Martin Kupka se nestane hejtmanem Středočeského kraje, o nějž v krajských volbách usiloval. Do čela krajského úřadu se postaví Petra Pecková z hnutí STAN. „Pokud chceme dát kraj dohromady, nesmějí v tom osobní ambice překážet,“ říká pro EuroZprávy.cz Martin Kupka z ODS, která na pozici hejtmana čeká dlouhých dvanáct let.
Martin Kupka

Éra Jermanové končí. Středočeský kraj povede široká koalice bez ANO

Lídři stran ve středních Čechách se dohodli na široké koalici všech uskupení v krajském zastupitelstvu kromě hnutí ANO. Hejtmankou bude volební jednička STAN Petra Pecková. Zástupci stran začínají pracovat na programovém prohlášení, koaliční smlouvu musí nejdříve projednat stranické orgány a zastupitelské kluby.
Česká pirátská strana

Piráti: Jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny

Povolební jednání ve středních Čechách potrvají nejméně dva týdny, řekl dnes ČTK lídr kandidátky Pirátů Jiří Snížek. V tak velkém kraji, jako je Středočeský, je podle něj před podpisem koaliční smlouvy nutné dojednat plno věcí. Namátkou jmenoval otázky typu integrace dopravy, další výstavba či optimalizace školství.

Aktuálně se děje

před 47 minutami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán nesmí být jaderná velmoc, jsme na okraji útesu. Podle Borella je čas dupnout na brzdu

Blízký východ se ocitl na okraji útesu, prohlásil v pondělí šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Zároveň vyzval k deeskalaci konfliktu mezi Izraelem a Íránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy