plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017)

plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017)

Syrský letoun nemohl útočit sarinem na Chán Šajchún, tvrdí Moskva

Moskva - Útok jedovatou chemickou látkou na syrské město Chán Šajchún nemohl v dubnu provést syrský vojenský letoun, protože v té době nebyl v dostatečné blízkosti místa neštěstí. Na dnešním briefingu to podle agentury RIA Novosti uvedl jeden z představitelů ruského ministerstva obrany.
Vladimír Putin

Tvrdá kritika Putina: skrývá nepohodlnou pravdu, hájí brutální vražednou mašinerii

NÁZOR - Rusko zničilo veškeré své studenoválečné zásoby chemických zbraní, uvádí editorial serveru Washington Post. Vlivný americký deník v něm konstatuje, že ačkoliv se ruský prezident Vladimir Putin tímto krokem pochlubil 19. října v Soči v předvečer začátku Valdajského fóra, jeho země brání prodloužení vyšetřování nasazení smrtících nervových plynů v Sýrii.
plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017)

Chemický útok měl zmařit mír. Expert přinesl překvapivý pohled na situaci v Sýrii

MAGAZÍN - Jelikož je to Turecko, kdo ve skutečnosti kontroluje některé z povstaleckých skupin operujících v Sýrii, mohlo by je jistým způsobem držet zkrátka. Myslí si to alespoň vojenský analytik Kamal Alam. Expert na Blízký východ působící ve výzkumném londýnském pracovišti Royal United Services Institute s tímto názorem vystoupil v rozhovoru pro server RT.
plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017)

V Sýrii byl použit sarin. Za útokem je Asad, IS na něj nemá prostředky, tvrdí Francie

Paříž/Moskva - Analýza vzorků odebraných francouzskými tajnými službami v syrském Chán Šajchúnu ukázala, že chemický útok na toto město byl spáchán sarinem. Západní země vinily Damašek z odpovědnosti za útok sarinem od začátku. Syrská vláda tvrdí, že za únik chemických látek mohou povstalci. Rusko stojí na straně režimu Bašása Asada.
Islámský stát se pochlubil devastací starověkého města Nimrúd v Iráku

Média přebírají PR džihádistů, zlobí se česká novinářka v Sýrii

Aleppo – Občanská válka v Sýrii je jedním z nejhůře mediálně zmapovaných konfliktů současnosti. Manipulované zprávy s propagandistickým podtextem, zaujatost vůči té či oné straně boje jsou na denním pořádku. Podle české novinářky Markéty Kutilové, která se konflikt snaží mapovat, je smutné, že serózní média často přebírají PR džihádistů.
plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017)

V Sýrii byl použit sarin či podobná látka, potvrdila OPCW

Haag - Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes oznámila, že při nedávném útoku v Sýrii byl jednoznačně použit sarin nebo jemu podobná chemická látka. Právě tato skupina útok ze 4. dubna vyšetřuje. Sarin je smrtící nervový plyn, jehož výroba je zakázána od roku 1993.
plynový útok v syrském Idlibu (4.4.2017)

Asad má v arzenálu stovky tun chemických zbraní i hlavice, které je mohou nést, tvrdí syrský generál

Damašek – Západ obviňuje syrského prezidenta Bašára Asada a jeho režim z útoku chemickými zbraněmi na vlastní obyvatele. Syrská vláda tvrdí, že nepoužila plyn, ale že její nálet zasáhl sklad chemických zbraní islamistů z Fronty dobytí Sýrie. Damašek prý ani takové zbraně už několik let nemá. Tato slova ale odmítá brigádní generál, který šéfoval syrskému výzkumu chemických zbraní.
Vatikán, ilustrační foto

Papež sloužil velkopáteční obřad, pak se zúčastnil křížové cesty v Koloseu

Vatikán - Papež František včera ve svatopetrské bazilice odsloužil tradiční obřad u příležitosti Velkého pátku, kdy si křesťané připomínají ukřižování Ježíše Krista. Pontifik připomněl nedávný chemický útok v Sýrii a teroristický atentát v Egyptě. Večer se zúčastnil křížové cesty poutníků v římském Koloseu.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení

Generál íránských Revolučních gard Ahmad Haghtalab ve čtvrtek pohrozil, že pokud Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení, Teherán v odvetě zaútočí na izraelské.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy