Politico

Joe Biden

Politico: Trump bezprecedentně blokuje Bidenův tým, image USA ve světě trpí

Současná administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa blokuje tým předpokládaného nového šéfa Bílého domu Joea Bidena způsobem, který nemá obdoby nejméně za posledních více než 50 let. Dnes to napsal server Politico s tím, že kvůli Trumpovu postupu hrozí, že Biden nebude v lednu dostatečně připraven na převzetí moci.
Andrej Babiš

Politico: Česko po první vlně koronaviru usnulo na vavřínech, Babiš neudělal nic

Příklad České republiky ukazuje, že žádná země si v epidemii koronaviru nemůže dovolit usnout na vavřínech. Tvrdí to zpravodajský server Politico v rozsáhlém článku o tom, jak evropské vlády zvládají pandemii koronaviru. Za premianty má zatím Politico severské země, Pobaltí a Řecko, v hodnocení propadly Francie a Španělsko.
Češi se nechávají testovat na covid-19

Česko se z role premianta dostalo na pokraj karantény, píšou světová média

Česká vláda se pokouší zpomalit druhou vlnu koronavirové epidemie sérií přísných opatření včetně uzavření restaurací či škol poté, co se země z role evropského premianta dostala až na pokraj druhé celostátní karantény. O nových restrikcích, které kabinet odsouhlasil v pondělí, informovaly agentury Reuters, AP, AFP i DPA.
Donald Trump

Trump opět sdílel zavádějící video s Bidenem

Americký prezident Donald Trump ve středu na twitteru dvakrát sdílel video se svým rivalem Joem Bidenem, které sociální síť označila jako nepravé. Klip z nedávného Bidenova projevu vytváří dojem, že prezidentský kandidát Demokratické strany při nedávném vystoupení pouštěl hip hopovou skladbu kritizující policii.
Facebook, autor: Kon Karampelas

Metoda Facebooku pro přenos dat z EU do USA je v ohrožení

Irský úřad pro ochranu osobních údajů (IDPC) začal vyšetřovat, jak společnost Facebook převádí data o uživatelích z Evropské unie do Spojených států, a naznačil, že aktuální právní mechanismus pokrývající tyto přenosy nemůže být dál uplatňován.
Alexej Navalnyj

Politico: Kdo se pokusil zabít Alexeje Navalného?

Seznam podezřelých, kteří by přáli Alexeji Navalnému to nejhorší, je dlouhý. Vůdce ruské opozice a bojovník proti korupci si udělal v ruské elitě hodně nepřátel. Je také nejsilnějším protivníkem prezidenta Vladimira Putina a byl právě uprostřed příprav, aby v zářijových volbách nadělal prezidentově straně v regionech potíže s udržením se u moci.
Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2), foto: Martin Sanchez

Jak počítat úmrtí na covid-19? Evropské země se na tom neshodnou

Jak správně počítat úmrtí na COVID-19? To je otázka, na kterou se snaží odpovědět vlády celého světa, protože správná identifikace úmrtí je důležitým faktorem správného pochopení dopadu pandemie na celou populaci. Standardy v počítání úmrtí na covid-19 nejsou jednoznačně definovány, a proto některé země počítají všechny možné případy, zatímco jiné užívají konkrétnější metodiku.
OSN

Politico: Mezinárodní spolupráce v čase koronaviru selhala

Rada bezpečnosti OSN se kvůli pandemii nesešla, státy Evropské unie blokují přeshraniční dodávky zdravotnického materiálu a prakticky si nepomáhají a globální finanční instituce teprve nedávno začaly zmírňovat hospodářský dopad koronaviru.
Emmanuel Macron

Rozkol v NATO. Tiskovka Trumpa a Macrona odhalila velký problém, píše tisk

Čtyřicet minut rétorického klání, nasupených pohledů, krčení rameny, úšklebků a úsměvů. Tak dnes popsal server Politico úterní tiskovou konferenci prezidentů Spojených států a Francie Donalda Trumpa a Emmanuela Macrona před oficiálním začátkem summitu NATO v Londýně. Také další evropská média popisují tiskovou konferenci jako napjatou a plnou neshod. Podle listu Die Zeit se ale USA a Evropa tváří v tvář Číně potřebují.
Donald Trump

Trump nechce válku s EU? Opět odloží uvalení cel na auta

Americký prezident Donald Trump tento týden oznámí, že o další půlrok odkládá rozhodnutí o zavedení dovozních cel na automobily a automobilové součástky vyrobené v Evropské unii. Napsal to dnes server Politico s odvoláním na zdroje obeznámené se záměry Bílého domu.
virus HIV

Nemilá zpráva. Česko je jednou ze zemí, kde nejrychleji roste počet případů HIV

Česká republika je za roky 2010 až 2018 zemí s pátým největším nárůstem počtu nově nakažených virem HIV, zvýšení činí 128 procent. Nelichotivý žebříček zveřejněný evropskou mutací portálu Politico vedou Filipíny (203 procent), následované Egyptem (196 procent), Madagaskarem (193 procent) a Černou Horou (129 procent). Na šestém místě za Českem skončilo Slovensko se 106 procenty.
AfD (Alternativa pro Německo)

Durynsko čekají regionální volby: Porazí AfD stranu Merkelové?

Občané spolkové země, která se nachází přesně uprostřed Spolkové republiky Německo – Durynska, se na konci tohoto týdne dostaví k volebním urnám. V neděli 27. října v této německé spolkové zemi totiž proběhnou regionální volby. Jak tyto volby dopadnou? Průzkumy naznačují, že by se situace mohla ještě během týdne změnit.
Noviny, ilustrační foto

Revoluce v Británii. Boris Johnson se obklopuje skalními zastánci brexitu, píšou média

Nový britský premiér neztrácel čas, ihned vystoupil s bojovně laděným proslovem a na ministerské posty dosadil své lidi, tedy skalní zastánce brexitu. Tak komentují světová média dění v Británii, kde byl ve středu jmenován předsedou vlády Boris Johnson. Americká televize CNN pak analyzuje postoje nového premiéra a konstatuje, že přirovnávat Johnsona k americkému prezidentu Donaldu Trumpovi není příliš trefné.
Na Václavském náměstí se sešly desetitisíce lidí

Demonstrace proti Babišovi a Benešové: Největší protest od roku 1989! Píše svět

Za pravděpodobně nejmasovější polistopadovou demonstraci v České republice dnes shodně označují světová média úterní protest na Václavském náměstí, jehož účastníci žádali demisi premiéra Andreje Babiše a ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Reportáže si všímají zaplněného centra Prahy a podrobně informují o obsahu předběžného auditu Evropské komise, podle něhož je Babiš ve střetu zájmů. Část komentářů soudí, že protesty vládu neohrozí.

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 5 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

Hrozba pro zdraví i pozdní příchod do práce. Jak lidé vnímají přechod na letní čas?

Téměř třetina obyvatel Německa má obavy z přechodu na letní čas a vnímá to jako hrozbu pro své zdraví, uvádí průzkum německého institutu Forsa. Téměř každý pátý zaměstnaný uvádí, že se v důsledku časové změny zpozdí do práce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy