populismus

Komunismus

KOMENTÁŘ: Soumrak po sto letech. Jsme skutečně připraveni na konec komunistů v parlamentu?

„Letos už nebudou!“ Pod tímto lakonickým heslem iniciativy několika umělců a spolku Dekomunizace se skrývá jeden ze silně rezonujících otazníků blížících se sněmovních voleb. Českým komunistům hrozí, že vůbec poprvé za sto let jejich stranické existence je voliči nevyšlou do parlamentních lavic. Jejich případný konec ve vysoké politice může být dalekosáhlý, ale nejen z důvodů, které jsou ve veřejném prostoru tradičně stavěny do popředí.
Angela Merkelová, německá kancléřka

NÁZOR: Ustoupila Merkelová příliš autoritářům? Analytik předvídá vývoj v EU

Během 16 let v úřadu německé kancléřky zažila Angela Merkelová všechny tři hlavní krize EU v současném století, poukazuje Daniel Hegedüs, politický analytik neziskové organizace The German Marshall Fund of the United States. V komentáři pro server Politico za ně označuje finanční a následnou dluhovou krizi po roce 2008, migrační krizi z roku 2015 a trvající krizi právního státu a demokracie.
Hnutí ANO

NÁZOR: Probíhá přepsání globální politické mapy. Konzultant zmiňuje i Česko

Pondělní volby v Norsku odstartovaly dvouměsíční sérii voleb v různých zemích světa, která nám prozradí mnohé o náladách veřejnosti po roce a půl pandemie, soudí Henry Olsen, politický konzultant a komentátor z think tanku Ethics & Public Policy Center. V komentáři pro server Washington Post konstatuje, že každá země je jiná, ale sledovat lze jasný trend, kdy oslabuje tradiční pravice a naopak sílí krajní levice a populisté.
Sebastian Kurz

Populismus nikam nezmizel, varuje konzultant. Rozebral situaci v Evropě

NÁZOR - Volební porážka Donalda Trumpa může svádět k předpokladu, že pravicově populistická hnutí ve světě jsou na ústupu, konstatuje Henry Olsen v komentáři pro server Washington Post. Politický konzultant a komentátor z think tanku Ethics & Public Policy Center dodává, že pečlivější pohled ukazuje opak.
Cchaj Jing-we

Forum 2000: Tchajwanská prezidentka vyzdvihla vztahy s ČR, Vystrčil varoval před populismem

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen na úvod mezinárodní konference Forum 2000 vyzdvihla vztahy mezi Českem a Tchaj-wanem. Země podle ní mají shodné hodnoty a jejich spolupráce může vést k prosperitě na obou stranách. Ocenila také zářijovou návštěvu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wanu, která podle prezidentky ukázala obyvatelům ostrova, že nebudou nikdy opuštění.
Miloš Vystrčil, předseda Senátu

Forum 2000: Mezi řečníky budou i Vystrčil či íránská nobelistka

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), íránská nositelka Nobelovy ceny za mír Šírín Ebadíová nebo zvláštní zástupce pro lidská práva Evropské unie Eamon Gilmore budou mezi řečníky letošního ročníku mezinárodní konference Forum 2000. Organizátoři konference to dnes uvedli v tiskové zprávě.
Evropská unie, ilustrační foto

Silná podpora členství i bolestivá jednání. Profesorka popsala, co se děje v EU

NÁZOR - Ve chvíli, kdy si Britové odhlasovali odchod z EU, někteří v Bruselu viděli i světlou stránku a doufali, že nově alespoň nebude hledání kompromisu na unijních jednáních tak obtížné, konstatuje politoložka Catherine De Vriesová v komentáři pro server Politico. Profesorka z Bocconiho univerzity dodává, že dle těchto představ měla zbývající sedmadvacítka postupovat bez překážky v podobě britského veta.
Andrzej Duda

Expert o volbách v Polsku: smrtící rána pro liberální demokracii

NÁZOR - V týdnech před nedělními volbami těsné polské prezidentské klání mezi pravicovou současnou hlavou státu Andrzejem Dudou a jeho progresivním protivníkem, varšavským starostou Rafałem Trzaskowským, podle mnohých naznačovalo, že populistická vlna dosáhla bodu zlomu. Situaci rozebral v komentáři pro server Politico právní expert z Vídeňské univerzity Maciej Kisilowski.
Angela Merkelová a Donald Trump na summitu G20

Merkelové roste podpora, Trump paběrkuje. Politolog vysvětlil důvod

NÁZOR - Guvernér amerického státu Georgia Brian Kemp zřejmě nedostal zprávu, a tak předpokládal, že za pondělní oznámení, že dojde ke znovuotevření georgijské ekonomiky, jej americký prezident Donald Trump zahrne chválou, konstatuje politolog Fareed Zakaria. V komentáři pro server Washington Post rozebral podivnou strategii, která má Trumpa opětovně vynést do Bílého domu.
Ilustrační foto

Karantény mohou koronavirus zastavit, shodují se vědci. Má to ale háček

Karantény mohou být účinným opatřením proti šíření nového typu koronaviru, pokud se omezením cestování, zákazy veřejných akcí a uzavírkami škol budou lidé zodpovědně řídit. Podle zpravodajského serveru CNN se na tom shoduje řada expertů. Otázkou je, jak rozsáhlá opatření mají v současné době vlády jednotlivých zemí přijímat. Podobně se na facebooku vyjadřuje i český vědec Jan Kulveit, který považuje za mylná tvrzení, že vyhlášení karantény je ze strany politiků pouze populistické gesto.
Ilustrační foto

Koronavirus šíří migranti? Politolog varuje před populismem a strachem

NÁZOR - Lékařští experti se snaží zmapovat zdravotní dopady koronaviru, ekonomové předvídají jeho efekt na ekonomiku, poukazuje politolog a komentátor Fareed Zakaria. V komentáři pro server Washington Post konstatuje, že zřejmě největší výzvou je ale předpovědět širší politické dopady epidemie.
František, vlastním jménem Jorge Mario Bergoglio SJ (* 17. prosince 1936 Buenos Aires, Argentina), je 266. papež katolické církve, suverén státu Vatikán, jehož zvolilo konkláve dne 13. března 2013.

Papež podrobil kritice populismus i antisemitismus

Papež František dnes odsoudil nárůst antisemitismu ve světě a poznamenal, že to souvisí se vzestupem populismu. Informovala o tom agentura Reuters. Hlava katolické církve ve svém projevu k představitelům centra Simona Wiesenthala, což je židovská lidskoprávní organizace, zároveň poznamenala, že 75. výročí osvobození nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi by mělo sloužit jako varování před lhostejností. Pietní akce k osvobození tábora se uskuteční příští týden.
Matteo Salvini (Liga severu)

Salvini je vzteky bez sebe. Jeho popularitu nahlodává hnutí Sardinek

Zdánlivě nezastavitelný politický vzestup šéfa nacionalistické Ligy Mattea Salviniho narazil na hnutí běžných občanů, které se začalo označovat jako Sardinky, napsala agentura Reuters. Iniciativa vznikla minulý týden v Bologni, kde čtveřice přátel pozvala širokou veřejnost na protestní akci proti Salviniho Lize, jejíž popularita před místními volbami v severoitalském regionu Emilia-Romagna narůstá.

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 50 minutami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 1 hodinou

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy