požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019)

Požár katedrály Notre-Dame

Požár pařížské katedrály Notre-Dame uvolnil do vzduchu tunu olova, zjistila studie

K požáru pařížské katedrály Notre-Dame došlo v půlce dubna roku 2019. Jedna z nejslavnějších staveb přišla o téměř celou olověnou střechu a zřítila se prostřední věž. Požár byl uhašen zhruba po 12 hodinách a hasičům se podařilo zachránit její konstrukci. Nová studie zjistila, že právě z požáru olověné střechy se do vzduchu uvolnila vysoká koncentrace těžkého kovu do vzdálenosti až 50 kilometrů.
požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019)

Rok od ničivého požáru Notre-Dame: Macron trvá na opravě do roku 2024

Francouzský prezident Emmanuel Macron trvá na tom, aby byla oprava pařížské katedrály Notre-Dame hotová v roce 2024. Šéf Elysejského paláce to dnes řekl na videu, které zveřejnil u příležitosti prvního výročí požáru, který gotický chrám silně poničil. Rekonstrukční práce se přitom kvůli šíření koronaviru v březnu zcela zastavily.
požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019)

Katedrála Notre Dame vyhořela před rokem, spor o novostavbu pokračuje

Asi patnáctihodinový požár, který před rokem, 15. dubna 2019, zachvátil pařížskou katedrálu Notre Dame, sledoval v hrůze celý svět. Ihned po požáru začaly plány na obnovu této ikonické stavby v srdci francouzské metropole, včetně sbírky peněz. Ohledně podoby dostavby její zničené věže ale dosud panuje nejednotnost.
Policie Francie

Požár Notre-Dame přičítal muslimům. Střelbou před mešitou se chtěl pomstít

Čtyřiaosmdesátiletý muž, který v pondělí před mešitou v Bayonne na jihozápadě Francie střelbou zranil dva lidi, se chtěl pomstít za letošní požár pařížské katedrály Notre-Dame. Uvedl to dnes bayonnský státní zástupce Marc Mariée. Muž je přesvědčen, že požár mají na svědomí muslimové. Vyšetří ho psychiatr, protože existují pochybnosti o jeho duševním zdraví, dodal Mariée.
katedrála Notre-Dame

Paříž vystavuje ikonického měděného kohouta, zdobil špičku Notre-Dame

Obyvatelé a návštěvníci Paříže si budou moci dnes a v neděli prohlédnout ikonického měděného kohouta, který před dubnovým požárem katedrály Notre-Dame zdobil špičku štíhlé věže nad chrámovou lodí. Na ministerstvu kultury bude v rámci Dnů evropského dědictví (EHD) k vidění také několik dalších artefaktů z poničené památky, informovala agentura AFP.
katedrála Notre-Dame

Oprava katedrály Notre-Dame se znovu rozjela, hrozbou je olověný prach

Po přerušení na konci července kvůli přítomnosti jedovatého olova dnes ráno opět začaly práce na obnově pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v dubnu poškodil požár. Na místě byla zavedena přísná bezpečnostní opatření pro vstup i odchod z chrámu a dělníci mají k dispozici oplachovadla nohou, sprchy a jednorázové oblečení.
katedrála Notre-Dame

Okolí Notre-Dame je zamořené olovem, začala rozsáhlá čistící akce

V Paříži dnes začalo hloubkové čištění bezprostředního okolí katedrály Notre-Dame. Potrvá do 23. srpna a má odstranit olovo, které se uvolnilo při dubnovém požáru, při němž byla zničena střecha i krov. Množství olova naměřené v okolí katedrály tehdy mnohonásobně překračovalo povolené limity.
požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019)

Ekologové podali kvůli požáru Notre-Dame trestní oznámení

Francouzská ekologická organizace Robin des bois podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli ohrožení zdraví obyvatel žijících v blízkosti pařížské katedrály Notre-Dame. Toho se podle této organizace měly dopustit místní úřady tím, že nedostatečně reagovaly na varování ohledně přítomnosti olověného prachu v ovzduší po dubnovém požáru katedrály. Informovala o tom dnes televize France 24.
požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019)

Oprava Notre-Dame se komplikuje? Francouzští poslanci schválili sporný zákon

Dolní komora francouzského parlamentu dnes definitivně schválila návrh zákona o rekonstrukci pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v dubnu poškodil požár. Zákon řeší otázku správy finančních darů na obnovu chrámu a koordinaci oprav. Opozice i odborníci jej kritizovali jako uspěchaný. Norma podle nich obsahuje příliš mnoho výjimek z urbanistických, ekologických a památkářských pravidel nebo předpisů o veřejných zakázkách.
katedrála Notre-Dame

Okolí Notre-Dame je nadále kontaminované, nemusí to souviset s požárem

Okolí pařížské katedrály Notre-Dame, kterou v polovině dubna poničil požár, zůstane kvůli vysoké míře znečištění olovem nadále uzavřené. Dnes o tom informovaly zdravotnické úřady v Paříži. Prostor má být znovu vyčištěn, uvedla agentura DPA. Olovo bylo použito hlavně ve střešní konstrukci a v krytině věže. Při požáru se roztavilo a znečistilo okolí.
katedrála Notre-Dame

Zázrak! Náhodný objev snad zachrání hodiny Notre-Dame

Francouzský hodinář náhodou našel hodiny téměř totožné s těmi, které byly nenávratně zničeny během dubnového požáru katedrály Notre-Dame v centru Paříže. Hodiny objevil v zapomenutém prostoru kostela Nejsvětější Trojice v Paříži, který se nachází pouhé čtyři kilometry od Notre-Dame, uvedla agentura AFP.
požár katedrály Notre-Dame (15. dubna 2019)

Francouzské firmy otáčí. Slíbily peníze na Notre-Dame, teď couvají

Velké francouzské firmy, které slíbily peněžité příspěvky na opravu požárem zasažené pařížské katedrály Notre-Dame, zatím žádnou částkou nepřispěly. Většina darů pochází od drobnějších přispěvatelů z Ameriky, uvedla dnes agentura AP. Podle mluvčího katedrály Andrého Finota chtějí movití dárci nejdřív přesně vědět, do čeho budou jejich peníze investovány, a využití prostředků schválit.
katedrála Notre-Dame

První mše po požáru bude v Notre-Dame v sobotu, jen pro 20 lidí

V požárem poškozené katedrále Notre-Dame v Paříži se v sobotu vpodvečer uskuteční první bohoslužba. Mše v jedné z postranních kaplí se bude moci zúčastnit jen kolem dvou desítek lidí, k vidění ale bude v televizním přenosu. Informovala o tom dnes agentura AFP s odkazem na vedení místní diecéze.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 32 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Eva Samková

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

včera

Tragická nehoda FlixBusu v Německu. Autobus skončil na boku, pět mrtvých

Tragická nehoda autobusu dopravce FlixBus se ve středu dopoledne stala na dálnici nedaleko německého Lipska. Nepřežilo ji pět lidí, dalších více než dvacet cestujících utrpělo zranění. O neštěstí informovala světová média v čele s BBC

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy