požár výškové budovy v Londýně (14. 6. 2017)

Hasiči

Šéfka londýnských hasičů odráží kritiku za postup při požáru Grenfell Tower

Šéfka londýnských hasičů dnes hájila postup svých podřízených při tragickém požáru věžového domu Grenfell Tower po zveřejnění kritických závěrů vyšetřování této události z června 2017. V domě na východě britské metropole tehdy přišlo o život 72 lidí a podle nové zprávy by při lepší připravenosti požárníků bylo obětí méně. Podle šéfky hasičského sboru Dany Cottonové ale její podřízení čelili zcela bezprecedentní situaci, informují britská média.
Velká Británie

Peklo ve věžáku Grenfell: Rodiny obětí se budou soudit o tučné odškodné

Několik desítek Britů chystá žalobu ve Spojených státech na tři firmy kvůli požáru v londýnském věžovém domě Grenfell. Před dvěma lety při něm zahynulo 72 lidí a sedm desítek utrpělo zranění. Soudní řízení vyvolali někteří přeživší a příbuzní obětí, žalované jsou firmy Arconic, což je výrobce obkladového materiálu, producent izolace Celotex a dále firma Whirlpool, od jejíž lednice požár zřejmě vznikl. Podle serveru BBC mohou náklady na odškodnění dosáhnout desítky milionů dolarů.
Policie Velká Británie

Britská policie vyšetřuje muže, kteří spálili maketu Grenfell Tower

Britská policie v úterý večer propustila šestici mužů, které zadržela poté, co se na internetu objevilo video, v němž pálili maketu bytového domu Grenfell Tower, jehož požár si loni v červnu vyžádal 72 obětí. Muži jsou nicméně nadále vyšetřováni. S odvoláním na sdělení policie o tom dnes informovala agentura Reuters.
Soud, ilustrační fotografie

Muž se vydával za oběť požáru v Grenfell Tower, soud ho poslal do vězení

Londýn – Britský soud dnes poslal na 21 měsíců za mříže muže, který předstíral, že při loňském požáru bytového domu Grenfell Tower v Londýně přišel o ženu a syna. Požár, který loni v červnu zachvátil obytnou budovu Grenfell Tower v londýnské čtvrti Kensington, si vyžádal 71 obětí. Příčinou neštěstí byla vadná chladnička.
Velká Británie

Lidský hyenismus: Po požáru v Grenfell Tower na povrch vyplouvají sociální rozdíly

Londýn - Požár výškové budovy Grenfell Tower 14. června 2017 si vyžádal na 80 obětí, přeživší jsou doteď v péči lékařů a psychologů. Již během vyšetřování se na povrch dostaly informace o tom, že na konstrukci budov se nejspíš schválně šetřilo a použity byly jen levné materiály. Kauza však má i sociální dohru, rozdíl mezi chudinou a elitou je v dotčené městské části ohromný.
Londýnské budovy nesplňují protipožární opatření, ilustrační foto.

Co se veřejnost nesmí dozvědět: Klíčové dokumenty o požáru v Grenfell Tower jsou tajné. Proč?

Londýn - Je to více jak čtyři měsíce od tragického požáru 24podlažní budovy v londýnské čtvrti North Kensington, který si vyžádal 80 životů. Šéf vyšetřování, penzionovaný soudce Martin Moore-Bick, ujistil, že i následná slyšení budou pokud možno veřejná. Jenže nyní na povrch vyplouvá zjištění, že policisté si mnoho důkazů radši nechávají pro sebe.
Ilustrační fotografie

Nejhorší požár v novodobé historii: Stovky lidí neměly šanci, uhořely zaživa

Jednou z největších katastrof, která nás může potkat, je masivní a všespalující požár. Své by o něm mohli vyprávět například obyvatelé Londýna před stovkami let, podobně ale byla postižena i řada dalších měst po celé zemi. V novodobých dějinách ale patří mezi jednu z největších tragédií vůbec požár kina v Číně, při němž uhořelo na 700 lidí.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy