Praha - Libeňský most

Libeňský most

Libeňský most se opravy jen tak nedočká. Bude nový tendr

Pražská firma Technická správa komunikací (TSK) zrušila výběrové řízení na firmu, která měla vypracovat projekt rekonstrukce Libeňského mostu. Přihlásil se do něj jen jeden zájemce, který nesplnil podmínky, sdělila dnes ČTK mluvčí TSK Barbora Lišková. Firma podle mluvčí vypíše nový tendr, který bude na vypracování projektu i uskutečnění oprav. Podle primátorova náměstka Adama Scheinherra (Praha Sobě) by spojením obou zakázek měl být dodržen plánovaný harmonogram. Most z roku 1928 je ve špatném stavu a nebyl nikdy opravován.
Libeňský most

Zbourat Libeňský most? Praha obdržela zásadní posudek

Pražský Libeňský most není nutné zbourat a má být opraven a zachován. Most má vysokou architektonickou i historickou hodnotu. Ve svém oponentním posudku to píše švýcarský profesor Eugen Brühwiler z univerzity v Lausanne. Posudek vznikl jako oponentura návrhu opravy mostu od Kloknerova ústavu ČVUT. Dokument má ČTK k dispozici.
Libeňský most

Spor o Libeňský most: Studie nebyla odborně oponována, tvrdí komora inženýrů

Studie Kloknerova ústavu ČVUT, na základě které vedení hlavního města rozhodlo o rekonstrukci Libeňského mostu, nebyla odborně oponována. Uvedla to Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), podle které je Kloknerův ústav špičková instituce v oblasti diagnostiky staveb, ale nemá zkušenosti s projektováním mostů a na nutných diagnostikách opravené konstrukce může v budoucnu profitovat.
Libeňský most

Libeňský most čeká oprava: Začne v roce 2022 a trvat bude téměř 3 roky

Oprava pražského Libeňského mostu by měla trvat 32 měsíců a uskutečnit se od září 2022 do dubna 2025. Vyplývá to z harmonogramu v dokumentu, který dnes projednal magistrátní výbor pro dopravu. Celkové stavební náklady se odhadují na 560 milionů Kč. Technická správa komunikací (TSK) vypsala tendr na vyhotovení projektu rekonstrukce. Vedení města již vybralo variantu opravy, která počítá s posílením, nikoliv náhradou stávající konstrukce. Most z roku 1928 je v havarijním stavu a nebyl nikdy opravován.
Alexandra Udženija

Úmyslné falšování zápisu? Opoziční ODS a ANO chtějí svolat mimořádné jednání pražských zastupitelů

Opoziční ODS a ANO budou žádat primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti) o svolání mimořádného jednání zastupitelstva. Důvodem je rozpor ve výsledku hlasování radních v zápisu a zvukovém záznamu z dubnového jednání rady. ČTK to dnes řekla předsedkyně zastupitelů ODS Alexandra Udženija. Návrh podepsalo 22 z 65 zastupitelů, pro podání žádosti je nutný podpis alespoň třetiny z nich. Téma chtěla opozice projednat již dnes, ale vládnoucí koalice Piráti, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) návrh nepodpořila.
Libeňský most

O Libeňském mostu se ve čtvrtek jednat nebude, zastupitelé jsou na kordy

Praha - Pražští zastupitelé nebudou na čtvrtečním jednání řešit osud Libeňského mostu. Důvodem je neshoda mezi politiky i odborníky, zda jej zbourat, či opravit. Na dnešním jednání o tom rozhodli pražští radní. Ministr kultury Ilja Šmíd navíc podle serveru aktuálně.cz zvažuje, že zruší rozhodnutí ministerstva, že most není památkou. O osudu mostu se roky vedou spory a část politiků a veřejnosti je proti bourání kvůli architektonické hodnotě, Dolínek navrhl novou stavbu. Most z roku 1928 je ve špatném stavu.
Libeňský most

Do Libeňského mostu se vložili kunsthistorikové, zastupitelům píšou ostrý dopis

Praha - Historikové umění apelují na pražské zastupitele, aby hlasovali proti bourání Libeňského mostu. O osudu mostu se bude rozhodovat ve čtvrtek. Na programu ho mělo zastupitelstvo již v dubnu, kvůli bodu o bourání mostu se ale neschválil program jednání a hrozil rozpad koalice. O rekonstrukci či zbourání mostu se už roky vedou spory. Vedení Ústavu dějin umění Akademie věd napsalo nyní zastupitelům otevřený dopis, aby se proti bourání postavili, sdělila dnes ČTK Barbara Gajewská z ústavu.
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy

Krach koalice v Praze? Spory gradují, Libeňský most může být poslední kapkou

Praha - Pražští zastupitelé ANO jednají o vypovězení koaliční smlouvy s ČSSD a Trojkoalicí. Důvodem je mimo jiné dnešní předčasně ukončené zasedání zastupitelů. ČTK to řekli dva zástupci ANO. Koalice se dnes neshodla na zařazení materiálu o případném zbourání Libeňského mostu na program jednání. Bourání prosazuje ANO a ČSSD, Trojkoalice je proti. Pro program hlasovalo pouze 30 z 65 zastupitelů. Koalice má v 65členném zastupitelstvu těsnou většinu 33 hlasů.
Libeňský most

Rvačka kvůli Libeňskému mostu? Na zastupitelstvu bylo dusno, Stropnický prý čelil napadení

Praha - Pražští zastupitelé neschválili po několikahodinových sporech o osud Libeňského mostu program dnešního jednání. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) jednání následně ukončila. Program podpořilo pouze 30 ze 65 zastupitelů. O termínu dalšího zasedání zastupitelů rozhodne primátorka. Spory ohledně Libeňského mostu vyvolalo úterní rozhodnutí rady, která se usnesla, že most bude zbourán a nahrazen novým. Proti tomu se postavila část politiků i občanských sdružení.
Libeňský most

Další návrh k Libeňskému mostu: Nebourat a rychle postavit nový

Praha - Gremiální rada pražského Institutu plánování a rozvoje (IPR) nedoporučuje magistrátu bourat Libeňský most, ale naopak má urychleně připravit výstavbu nového mostu mezi Holešovicemi a Karlínem. Důvodem je estetická a historická hodnota Libeňského mostu. Vyplývá to z usnesení gremiální rady, které má ČTK k dispozici. Pražští radní rozhodli, že město most zbourá a postaví nový. Proti se postavili někteří politici a občanská sdružení. Most je ve špatném stavu. Osud mostu dnes projednají zastupitelé. IPR je městskou organizací a zabývá se městským plánováním.
Libeňský most

Lidé zablokovali Libeňský most, protestují proti jeho zbourání

Praha - Zhruba dvě stovky lidí dnes zablokovaly na několik minut pražský Libeňský most. Účastníci tam protestovali proti záměru vedení města most zbourat a na jeho místě postavit nový. Rovněž se jim nelíbí to, že nový most má být postaven bez architektonické soutěže a má být širší. Lidé protestovali i z hladiny Vltavy, po které pluly kajaky. Zbourání mostu odsouhlasili radní v úterý a zdůvodnili ho časovou a finanční úsporou. Proti se postavili někteří politici a obyvatelé. Ve čtvrtek osud mostu projednají zastupitelé.
Libeňský most

Do kauzy Libeňského mostu rázně vstoupil architekt

Praha - Pražský magistrát by neměl bourat Libeňský most. Pokud tak učiní, měl by vypsat architektonickou soutěž na podobu nového mostu. ČTK to za Českou komoru architektů (ČKA) sdělil architekt Pavel Hnilička. Pražští radní rozhodli, že v případě bourání půjde město cestou výběrového řízení, kdy dostane nový most bez soutěže na jeho podobu. Zbourání radní v úterý podpořili a zdůvodnili ho časovou a finanční úsporou. Proti se postavili někteří politici a obyvatelé. Ve čtvrtek osud mostu projednají zastupitelé.
Libeňský most

Pražští radní podpořili zbourání Libeňského mostu. Barbarství, láteří Stropnický

Praha - Pražští radní dnes podpořili zbourání Libeňského mostu. Na jeho místě má vzniknout nový. Zbourání musí ještě potvrdit pražští zastupitelé. S návrhem na demolici souhlasilo sedm z 11 radních z řad ANO a ČSSD, bourání nepodpořili zástupci Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Most je ve špatném stavu a kvůli nutnosti podepřít některé konstrukce byl letos šest týdnů zavřený. Proti bourání se v minulosti postavila Praha 7 nebo občanská sdružení. Most z roku 1928 nebyl nikdy opravován.
Libeňský most

S Libeňským mostem je amen? Praha vůbec netuší, co bude dál

Praha - Praha zatím neví, jak spojit pro MHD a auta vltavské břehy v případě bourání Libeňského mostu. Nyní zkoumá možnost stavby provizorního mostu proti proudu od toho současného. Jasné je pouze to, že přes Vltavu bude vést konstrukce pro inženýrské sítě. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Zbourání mostu dnes podpořili pražští radní, kteří je zdůvodnili časovou a finanční úsporou.
ministerstva

Libeňský most v Praze není kulturní památkou. Bude zbourán?

Praha - Libeňský most v Praze není kulturní památkou. Zatím nepravomocně tak dnes rozhodlo ministerstvo kultury. Most je od 19. ledna kvůli špatnému stavu uzavřen pro automobily a MHD. Pražské zastupitelstvo by na některém svém dalším jednání mělo rozhodnout, zda se most opraví, nebo zbourá.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 5 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

Hrozba pro zdraví i pozdní příchod do práce. Jak lidé vnímají přechod na letní čas?

Téměř třetina obyvatel Německa má obavy z přechodu na letní čas a vnímá to jako hrozbu pro své zdraví, uvádí průzkum německého institutu Forsa. Téměř každý pátý zaměstnaný uvádí, že se v důsledku časové změny zpozdí do práce.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy