Pražská plynárenská

Ilustrační foto

Pražská plynárenská od ledna zdraží plyn u hlavního tarifu

Energetická společnost Pražská plynárenská zvýší od začátku příštího roku ceny u svého základního tarifu Standard, a to v průměru o 11,2 procenta. Zákazníci tak budou platit zastropované ceny. U ostatních tarifů se ceny měnit nebudou. Informovala o tom Pražská plynárenská, která patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425.000 odběrných míst.
Ilustrační fotografie.

V Praze meziročně klesla spotřeba plynu o 16 procent

Spotřeba plynu v Praze za prvních pět měsíců letošního roku bez započtení vlivu počasí meziročně klesla téměř o 16 procent. Na twitteru to dnes napsal předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský. Konkrétní objem spotřeby nesdělil.
Ilustrační fotografie.

Praha půjčí Pražské plynárenské peníze na nákup plynu na další zimu

Pražský magistrát půjčí své firmě Pražská plynárenská (PPAS) dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Úvěr dnes schválili pražští zastupitelé. Rozhodli také o tom, že se město za firmu zaručí u bank, u kterých společnost úvěruje. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou. Podle zástupců PPAS vzrostly meziročně desetinásobně.
Ilustrační foto

Pražská plynárenská i MND od června výrazně zdraží energie

Pražská plynárenská od června zdraží části zákazníků plyn, v průměru o 39 procent. Zvýšení ceny se dotkne domácností, které využívají ceník Standard, popřípadě produkty navázané na tento ceník. Zákazníků využívajících různé fixované cenové produkty a cenové produkty nenavázané na základní ceník se zvýšení ceny nijak nedotkne. ČTK o tom informoval mluvčí Miroslav Vránek v dnešní tiskové zprávě. Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425.000 odběrných míst. Kvůli zdražování plynu na burze zvýšila ceny i hodonínská společnost MND, která měla v Česku v polovině února téměř 118.000 odběratelů plynu a dalších 136.000 odběratelů elektřiny.
Energetika, ilustrační fotografie

Pražská plynárenská zdraží od listopadu u části svých zákazníků plyn

Pražská plynárenská od 1. listopadu zdraží u části svých zákazníků plyn v průměru o 24,6 procenta. Zvýšení cen se nedotkne klientů se zafixovanými cenami, naopak s ním musí počítat domácnosti a maloodběratelé, kteří nyní využívají základní ceník Standard. Firma zdražení odůvodnila nepříznivou situací na trhu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí firmy Miroslav Vránek.
Zemní plyn

Pozor. Příští týden bude v Česku více zapáchat zemní plyn

Během příštího pracovního týdne bude v Česku více zapáchat zemní plyn, aby odběratelé mohli snadněji na začátku topné sezony zjistit případné úniky na rozvodech nebo ze spotřebičů. Intenzitu zápachu zvýší všichni tři hlavní distributoři plynu od pondělí 18. do pátku 22. listopadu. Vyplývá to z informací společností GasNet, E.ON ČR a Pražské plynárenské.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Padne šéf Pražské plynárenské? Hřib chce odvolat Janečka, ten se tvrdě brání

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) chce odvolání Pavla Janečka z pozice předsedy představenstva firmy Pražská plynárenská, kterou vlastní město. Dopustil se podle něj manažerských pochybení. Vyplývá to z e-mailu, který v neděli večer rozeslal radním a předsedům klubů koaličních stran a který má ČTK k dispozici. Podle Janečka jsou výhrady neopodstatněné. Zástupci koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) se dnes k situaci v Pražské plynárenské a dalším sporným otázkám sejdou na koaličním jednání.
Daně, ilustrační fotografie

Obří podvod v Pražské plynárenské? Policie řeší kauzu z doby, kdy metropoli řídilo ANO

Policie prověřuje, jak městská společnost Pražská plynárenská nakupovala za stamiliony korun v roce 2015 plyn přes německou burzu. Případ zpracoval Specializovaný finanční úřad, podle nějž šlo rozsáhlé podvody s DPH provedené organizovanou skupinou. Vyšetřovatelé škodu vyčíslili na víc než 204 milionů korun, jednoho člověka policie obvinila. Napsal to dnes server SeznamZprávy.cz. Pražská plynárenská uvedla, že v případu se stala obětí podvodu a podle svých informací nebyla v přímém smluvním vztahu s firmou, která DPH neodvedla.
Karel Březina /ČSSD/

Konec Březiny (ČSSD) v Pražské plynárenské? Radní návrh na odvolání schválili

Pražští radní dnes schválili návrh odvolat z dozorčí rady Pražské plynárenské Distribuce (PPD) bývalého zastupitele Karla Březinu (ČSSD), předsedu pražského ANO Jana Říčaře a jejího místopředsedu Petra Venhodu. ČTK to sdělil pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Členy musí odvolat představenstvo Pražské plynárenské, do jejíhož koncernu PPD patří a kterému město zašle žádost o změny. Odvolané členy nahradí Zuzana Chlupáčová, Jaroslav Vlk a David Procházka.
Pražský primátor Zdeněk Hřib

Praha chce vyměnit dozorčí radu Pražské plynárenské, odbory protestují

Zaměstnanci Pražské plynárenské vyzvali primátora a radní Prahy, aby zachovali stávající složení dozorčí rady podniku. Vyplývá to z dopisu odborového svazu zaměstnanců adresovanému vedení metropole, který má ČTK k dispozici. Jak dnes upozornil deník Právo, Piráti v čele města přišli s plánem zrušit v devítičlenné dozorčí radě firmy tři místa, která jsou nyní obsazena zaměstnanci, případně je nahradit neplacenými politiky. Důvodem mají být úspory.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy