prezidentské volby 2023

První kolo volby prezidenta České republiky proběhlo 13. a 14. ledna 2023, druhé kolo je naplánováno na 27. a 28. ledna. Volební místnosti byly otevřeny v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Současnému prezidentu Miloši Zemanovi skončí druhé funkční období 8. března 2023. Termín volby vyhlásil předseda Senátu 27. června 2022, kandidátní listiny byly… Wikipedie

Datum: 13. a 14. ledna 2023
Druh: prezidentské

Související články:

Andrej Babiš

Sedm z deseti voličů Babiše si myslí, že Pavel nebude zastupovat jejich zájmy

Sedm z deseti voličů Andreje Babiše si myslí, že nastupující prezident Petr Pavel nebude zastupovat jejich zájmy. Opačný názor má každý desátý Babišův volič, pětina neví. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury NMS Market Research. Volby hlavy státu vyhrál v lednu někdejší vysoký představitel české armády a NATO Pavel, který v druhém kole porazil šéfa hnutí ANO a bývalého premiéra Babiše.
Petr Pavel

Prezidentské volby oficiálně vyhrál Petr Pavel, potvrdil NSS po vyřízení stížností

Někdejší představitel české armády a NATO Petr Pavel je s konečnou platností vítězem prezidentských voleb, Nejvyšší správní soud (NSS) už rozhodl o všech volebních stížnostech. Napravil jen dílčí chyby volebních komisí, Pavlovo vítězství nad Andrejem Babišem (ANO) je tak nyní o něco výraznější. Rozdíl mezi oběma kandidáty v druhém kole se zvýšil o 298 hlasů na celkových 959.403 hlasů, oznámil dnes soud v tiskové zprávě.
Karel Janeček

Soud zamítl stížnost Janečka. Kvůli volbám se obrátí do Štrasburku

Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl stížnost podnikatele Karla Janečka, jenž se domáhal vyslovení neplatnosti zvolení Petra Pavla prezidentem a žádal opakování voleb. Důvodem bylo to, že ministerstvo vnitra kvůli nedostatku platných podpisů neumožnilo Janečkovu kandidaturu. Tvrdil, že to hrubě ovlivnilo výsledek voleb, zastání však nenašel ani před soudy. 
soudy

Nejvyšší správní soud už zamítl desítky stížností na prezidentské volby

Nejvyšší správní soud (NSS) ve čtvrtek vyřídil první část stížností na prezidentské volby, podněty zhruba 35 pisatelů zamítl či odmítl. Usnesení průběžně zveřejňuje na úřední desce. Celkem soud v zákonné lhůtě obdržel 400 stížnosti, většinu tvoří "formulářové" návrhy, podobné obsahem i formou. O všech musí být rozhodnuto nejpozději do 22. února. Před pěti lety soud řešil zhruba 70 podnětů a nevyhověl žádnému.
Andrej Babiš

Babiš neporušil zákon o reklamě, když vyzval k sázení na volby

Neúspěšný prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš výzvou na twitteru k sázení na prezidentské volby s příslibem zisku neporušil zákon o regulaci reklamy. Dospěl k tomu Krajský úřad Středočeského kraje, který se případem zabýval na základě anonymního podnětu, řekl dnes ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma. 
Nejvyšší správní soud

NSS eviduje už 50 stížností na prezidentské volby

Nejvyšší správní soud obdržel k dnešním 16:00 zhruba 50 podání, která se týkají volby prezidenta, řekla ČTK mluvčí Sylva Dostálová. Stěžovatelé se mohou na soud obrátit během sedmidenní lhůty, která začala plynout 1. února, skončí 7. února v 16:00. Mezi uvedenými podáními jsou některá tzv. formulářová, což znamená, že se podobají obsahem i formou či jsou kopií stejného vzoru, do kterého je dopsáno jméno a další identifikační údaje konkrétního navrhovatele.
Andrej Babiš

Babiš to měl složité. Před volbami byl nepřijatelný pro půlku respondentů výzkumu

V závěru prezidentské kampaně byla výsledkem negativní rétoriky bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) situace, kdy byl zcela nepřijatelný pro polovinu respondentů, vyplynulo z průzkumů zadaných vědci z Psychologického ústavu Akademie věd ČR. Z dat také vyplývá, že voliči vítězného kandidáta Petra Pavla jsou silnějšími příznivci demokracie, zatímco Babišovi příznivci se cítí vůči systému odcizeni, informovala dnes akademie v tiskové zprávě.
David Broil Rozhovor

Pavel by cestou přes Polsko a Slovensko na Ukrajinu poslal silný vzkaz Rusku. Politolog Broul pro EZ rozebírá úspěch nového prezidenta

Společenská diskuze se narovná a nový prezident bude ctít pravidla daná ústavou. Politolog David Broul z Univerzity Palackého v Olomouci zhodnotil dosavadní jednání Petra Pavla velmi pozitivně. „V Česku nalezneme velmi málo lidí, kteří mají tak dobrý přehled a praktické zkušenosti v oblasti vojenské a mírové diplomacie jako je Petr Pavel,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.
Andrej Babiš

Babišova kampaň porušovala veškeré etické zásady, šířila poplašné zprávy, tvrdí PR agentury

Prezidentská kampaň neúspěšného kandidáta a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše porušovala veškeré etické zásady komunikace. V tiskové zprávě zaslané ČTK to dnes uvedla Asociace public relations (APRA). Poukazuje zejména na billboardovou kampaň, která podle ní porušovala několik etických pravidel současně, zneužila například motiv strachu či vědomě šířila poplašné zprávy. 
Simeon Popov Rozhovor

Babišova kampaň byla nebezpečná. Marketéři rozeštvali společnost jen pro peníze, je to zklamání, říká Popov pro EZ

Právník Simeon Popov v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zhodnotil volbu nového prezidenta republiky a řekl, co ještě můžeme očekávat od stávající hlavy státu Miloše Zemana. Jmenování nového předsedy Ústavního soudu by podle něj vyvolalo určité pnutí mezi jeho soudci. „Doporučoval bych Miloši Zemanovi, aby žádná neuvážená rozhodnutí už nečinil,“ říká právník v rozhovoru pro EZ.
Petr Pavel

Babišovi nezafungoval konfrontační styl, Pavla prověří krize, píše tisk

Styl šéfa ANO Andreje Babiše založený na konfrontaci v prezidentských volbách nezafungoval a Babiš dělal chyby. Zvoleného prezidenta Petra Pavla pak prověří první politická krize, se kterou se bude muset ve funkci hlavy státu potýkat. V komentářích v tisku to dnes uvádějí české deníky. Pavel, který nemá zkušenosti z politiky, je podle některých komentátorů velkou neznámou. Podle jiných pomůže sjednotit zahraniční politiku vlády a Hradu a otevře českému prezidentovi i českým podnikatelům znovu cestu na Západ.
Miloš Zeman

Zeman si myslel, že volby budou referendem o vládě. Staly se referendem o Babišovi, řekl

Prezident Miloš Zeman si myslel, že volby budou referendem o vládě, staly se ale referendem o Andreji Babišovi (ANO). Připomněl také své dřívější vyjádření, že se Babiš měl více než svému mírotvorectví věnovat ekonomické a energetické krizi. Zeman to řekl českým novinářům v Bělehradě, kam dnes přijel na státní návštěvu Srbska. Řekl, že s Babišem, který prohrál souboj o funkci prezidenta, zatím nemluvil.
Lidé volí v prezidentských volbách.

Sázkové kanceláří hlásí rekord. Češi prosázeli ve volbách prezidenta přes půl miliardy

Lidé vsadili na výsledek prezidentských voleb více než půl miliardy korun. Objem sázek byl rekordní, výrazně překonal předchozí prezidentské volby v roce 2018, kdy dosáhl 285 milionů korun. Podle sázkových kanceláří byl zájem srovnatelný s velkými sportovními událostmi. U Fortuny převažovaly sázky na vítěze voleb Petra Pavla, u Chance na jeho soupeře Andreje Babiše (ANO), který sám ve čtvrtek na twitteru vyzval, aby si na něj lidé vsadili ve výhodném kurzu.

Datum: 13. a 14. ledna 2023
Druh: prezidentské

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 21 minutami

před 31 minutami

před 51 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Dezinformátor Zítko se hledá. Policie vyhlásila pátrání

V středu 19. dubna se Pavel Zítko, obviněný z trestného činu šíření poplašné zprávy, nedostavil k okresnímu soudu v Chomutově. Proto se dnes objevil v pátrání Policie České republiky.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy