prezidentské volby na Slovensku 2019

Bratislava

Prezidentská kampaň na Slovensku byla nejdražší v historii. Kolik utratila Čaputová?

Slovensko před březnovými prezidentskými volbami zažilo podle nevládní organizace Transparency International Slovensko (TIS) nejdražší předvolební kampaň kandidátů na funkci hlavy státu. TIS v analýze odhadla, že celkové náklady se vyšplhají až k hranici 3,5 milionu eur (87,5 milionu korun). Při předchozí volbě hlavy státu před pěti lety náklady na kampaň mohly podle TIS dosáhnout částky do tří milionů eur (77,1 milionu korun).
Zuzana Čaputová

Východoevropské jaro? Čaputová je začátek, píše ukrajinský list. Zemana sepsul

Vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách na Slovensku by mohlo být povzbuzením pro liberální opozici i v dalších třech zemích visegrádské čtyřky (V4), Česku, Maďarsku a Polsku, napsal list Ukrajinska pravda na svém webu. Zvolení Čaputové podle něj dokazuje, že touha po změnách dokáže přepsat všechny scénáře a může být "začátkem východoevropského jara".
Zuzana Čaputová

Nářez populistům? Čaputová je ve střední Evropě zábleskem naděje, píšou Financial Times

Jasné vítězství pro liberalismus a záblesk naděje v regionu, kde se normou stávají autoritářství a kšefty mezi politiky a podnikateli. Tak hodnotí volební úspěch "protikorupční právničky s minimálními politickými zkušenostmi" Zuzany Čaputové redakční komentář deníku Financial Times (FT). Zároveň však odrazuje od interpretace slovenské prezidentské volby jakožto důkazu "antipopulistického" trendu ve střední a východní Evropě.
Zuzana Čaputová

Čaputová jako Havel? Hodně Čechů bude závidět Slovensku, popichuje ARD

Hodně Čechů bude po volbě Zuzany Čaputové prezidentkou s trochou závisti koukat na Slovensko, je přesvědčen komentátor německé veřejnoprávní televize ARD. Český prezident Miloš Zeman podle něj teď ve srovnání s Čaputovou vypadá ještě o něco starší. Vítězství pětačtyřicetileté právničky a protikorupční aktivistky v prezidentských volbách se věnují také další německá média, v nichž se objevují i srovnání Čaputové s Václavem Havlem.
Zuzana Čaputová

Čaputová suverénně ovládla slovenské volby, zvítězila ve všech krajích. Druhý je Šefčovič

První kolo přímých prezidentských voleb na Slovensku v sobotu přesvědčivě vyhrála právnička Zuzana Čaputová. Ve druhém, rozhodujícím kole hlasování se 30. března střetne s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Vyplývá to z definitivních výsledků hlasování, které dnes v poledne potvrdila státní volební komise. Šefčovič se už dopoledne v televizních debatách vymezil vůči liberálním názorům Čaputové. Ta se naopak znovu vyhranila proti nejsilnější vládní straně Směr-sociální demokracie (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica, která podporuje Šefčoviče.
Slovenský extremista Marián Kotleba

Čtvrtý Kotleba zkritizoval Čaputovou, nepodpoří nikoho

Mezi finalisty prezidentských voleb na Slovensku Zuzanou Čaputovou a Marošem Šefčovičem není větší hodnotový rozdíl. Řekl to dnes šéf krajně pravicové strany Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko Marian Kotleba, který je čtvrtým nejúspěšnějším kandidátem prvního kola voleb. Získal 10,39 procenta hlasů, do rozhodujícího druhého kola tedy nepostoupil.
Slovenský extremista Marián Kotleba

Kotleba čtvrtý? Pro Slovenko je to i tak špatná zpráva

Ve výsledku prvního kola prezidentské volby na Slovensku se silně odrazila nálada v zemi po loňských událostech kolem vraždy novináře Jána Kuciaka a touha po změně. Většina hlasů pro liberální právničku Zuzanu Čaputovou se dá chápat i jako odmítnutí stylu vládnutí strany Směr expremiéra Roberta Fica. ČTK to řekli oslovení politologové. Větší šance na zvolení dávají Čaputové než jejímu protikandidátovi Maroši Šefčovičovi. Dobrou zprávou pak podle nich není příklon čtvrtiny volících k "politickým extrémům".
Maroš Šefčovič

Na Slovensku přiostřuje. Šefčovič se hned v první televizní debatě pustil do Čaputové

Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se už v první televizní debatě po sobotním prvním kole voleb prezidenta Slovenska vymezil vůči právničce Zuzaně Čaputové, s níž bude 30. března soupeřit o hlasy voličů v rozhodujícím kole výběru příští hlavy státu. Šefčovič poukázal na liberální názory Čaputové, která se ziskem 40,57 procenta hlasů sobotní hlasování přesvědčivě vyhrála. Pro Šefčoviče hlasovalo 18,66 procenta voličů.
Tomáš Petříček

Česko chválí Slováky za volby. Zvolili proevropské kandidáty

Do finále volby slovenského prezidenta postoupili podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) kandidáti, u nichž je záruka, že budou bojovat proti extremismu a nenávisti. Čeští politici si všímají také toho, že oba finalisté jsou proevropští. Vítězství právničky Zuzany Čaputové v nynějším prvním kole vesměs očekávali. Čaputová dostala asi dvě pětiny hlasů, druhý postupující, místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič přibližně polovinu jejího zisku.
Andrej Kiska, slovenský prezident

Slováci rozhodli o své budoucnosti. Kiska blahopřál Čaputové k úspěchu

Slovenský prezident Andrej Kiska blahopřál právničce Zuzaně Čaputové k úspěchu v prvním kole přímých voleb prezidenta, které kandidátka přesvědčivě vyhrála a spolu s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem postoupila do rozhodujícího druhého kola. Kiska, který se o znovuzvolení neucházel, podpořil Čaputovou už před volbami.
Noviny, ilustrační foto

Slovenský tisk hodnotí volby. Kde vzala Čaputová takový úspěch?

Přesvědčivé vítězství právničky Zuzany Čaputové v sobotním prvním kole přímé volby prezidenta Slovenska je vyjádřením touhy lidí po změně po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Čaputová asi uspěje i v rozhodujícím druhém kole, do kterého postoupila spolu s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem. Napsala to dnes slovenská média, která ale poukázala také na dvouciferný výsledek dvou protisystémových kandidátů. Čaputová získala 40,57 procenta hlasů, Šefčovič 18,66 procenta, oba podporují proevropské směřování země.
Prezidentské volby na Slovensku

Sčítání hlasů začalo. Čaputová s přehledem vede

Po sečtení hlasů odevzdaných v dnešních prezidentských volbách na Slovensku ve zhruba 30 procentech okrsků vede Zuzana Čaputová s bezmála 39 procenty, na druhém místě je Maroš Šefčovič s téměř 19 procenty. Údaje zveřejněné volební komisí odpovídají průzkumům, které těsně před hlasováním podnikly agentury Focus a AKO a které mohly být zveřejněny až dnes večer.
Prezidentské volby na Slovensku

Slovák vysypal urnu s hlasy na ulici, Slovensko posouvá volby

Na většině Slovenska dnes ve 22:00 SEČ skončí jednodenní prezidentské volby, ve kterých se o hlasy zhruba 4,5 milionu oprávněných voličů uchází 13 kandidátů. Kvůli volebnímu incidentu ovšem v jedné z vesnic na východě země hlasování potrvá déle; proto také bude o více než hodinu odložen začátek zveřejňování průběžných výsledků. Pokud nikdo nezíská podporu nadpoloviční většiny registrovaných voličů, postoupí dva nejúspěšnější kandidáti do rozhodujícího druhého kola přímé volby. To je naplánováno na 30. března.
Zuzana Čaputová

Slovensko na křižovatce. Favoritka voleb Čaputová prozradila, co lidé chtějí

Dnešní prezidentské volby na Slovensku označila jejich hlavní favoritka Zuzana Čaputová za důležité kvůli volání lidí po změně v reakci na loňskou vraždu novináře Jána Kuciaka. Čaputová po svém hlasování novinářům řekla, že země stojí na křižovatce. Slovensko dosud nemělo v čele státu ženu a Čaputová v případě svého zvolení plánuje navštívit při první zahraniční cestě Českou republiku.

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 8 minutami

Německá policie, ilustrační foto

Německo zatklo 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

před 52 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy