Prisko

Ministerstvo financí

Do OKD jde 600 milionů od Priska, základní jmění tak bude 612 milionů

Státní firma Prisko vloží do své společnosti OKD 600 milionů korun navýšením základního kapitálu. Upozornil na to dnes server iDNES. V roce 2018 mělo OKD podle výroční zprávy základní jmění 12 milionů korun, nyní tedy bude 612 milionů. Černouhelná firma OKD v současnosti kvůli koronaviru netěží, v dolech na Karvinsku je ohnisko nemoci. Pomoc majitele má sanovat i ztráty způsobené poklesem cen uhlí.
OKD

NWR chce žalovat Česko kvůli převzetí OKD, Zeman a Babiš dostali ultimátum

Britský likvidátor společnosti New World Resources (NWR) chce žalovat Českou republiku kvůli převzetí dolů OKD, které NWR dříve vlastnila. Tvrdí, že stát, který převzal černouhelné doly OKD loni prostřednictvím své společnosti Prisko, akcionáře NWR poškodil o stovky milionů eur. Uvedly to dnes Hospodářské noviny (HN). Podle nich se bývalý vlastník dolů dopisem obrátil na prezidenta Miloše Zemana, premiéra Andreje Babiše a několik ministerstev a mimo jiné v něm píše, že pokud nedospějí k dohodě do tří měsíců, zahájí likvidátor arbitráž u Mezinárodního centra pro řešení investičních sporů při Světové bance.
OKD, Důl Paskov

Majitelem OKD je znovu stát, akcie převzal podnik Prisko

Karviná - OKD je znovu ve vlastnictví státu. Akcie těžební společnosti převzali zástupci podniku Prisko, stát za ně zaplatil téměř 80 milionů korun. Firma má nové představenstvo, jeho předsedou a výkonným ředitelem se stal Boleslav Kowalczyk. V dolech na Karvinsku pracuje i se zaměstnanci dodavatelských firem okolo 9500 lidí.
OKD

OKD převedla doly a zaměstnance na OKD Nástupnickou

Ostrava - Společnost OKD převedla svůj závod, tedy doly i se všemi zaměstnanci, na firmu OKD Nástupnická. Vyplývá to z Dokladu o vkladu závodu zveřejněném ve veřejném rejstříku. Převod je součástí schváleného reorganizačního plánu firmy a schválil ho věřitelský výbor i insolvenční správce Lee Louda.
Ilustrační foto

Věřitelé OKD schválili přijetí reorganizačního plánu, Citibank protestuje

Ostrava - Věřitelé OKD na dnešní schůzi u Krajského soudu v Ostravě schválili přijetí reorganizačního plánu firmy. To dlouhodobě podporují odbory, které si nepřejí žádného dalšího zahraničního vlastníka. Plán ještě musí potvrdit insolvenční soud, který kromě stanoviska věřitelů přihlíží i k dalším skutečnostem.
OKD, Důl Paskov

OKD uzavřelo smlouvu s Priskem, státní podnik získá veškeré akcie

Ostrava - Těžební společnost OKD dnes uzavřela smlouvu se státní společností Prisko, v níž vykonává vlastnická práva ministerstvo financí, o převodu akcií dceřiné společnosti OKD Nástupnická, kterou kvůli této transakci založilo. Do této společnosti mají být vloženy doly. Prisko nabude veškeré akcie nové společnosti. Na schůzi věřitelů OKD u Krajského soudu v Ostravě to dnes řekl právní zástupce těžební firmy Petr Kuhn.
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí

Babiš chce OKD pro Prisko, s Diamem jsou prý špatné zkušenosti

Jihlava - Návrh na převzetí černouhelné společnosti OKD, která je v úpadku, státním podnikem Prisko předloží ministr financí Andrej Babiš (ANO) k projednání vládě možná už v příštím týdnu. Novinářům Babiš při dnešní návštěvě Jihlavy řekl, že nechce, aby do OKD vstoupil státní podnik Diamo, protože s ním jsou špatné zkušenosti například kvůli jeho výběrovým řízením na sanaci ostravských lagun. V OKD by podle Babiše mělo mít rozhodující slovo ministerstvo financí.
OKD, Důl Paskov

Volby se blíží. Stát OKD zachrání, podle analytiků jde o politické body

Praha - Stát nepřipustí, aby černouhelná společnost OKD, která je v úpadku, skončila v konkurzu. Vládnoucí strany by přišly o politické body před podzimními parlamentními volbami. Shodli se na tom analytici, které dnes oslovila ČTK. Ministerstvo financí tento týden oznámilo, že vedení OKD oslovilo státní podnik Prisko, ve kterém resort vykonává akcionářská práva, aby zvážil možnost podání nabídky na koupi těžební firmy.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy