Quim Torra (Katalánsko)

Quim Torra (Katalánsko)

Katalánská krize: Sesazený premiér Torra se obrátil na ústavní soud, patrně neuspěje

Sesazený šéf katalánské vlády Quim Torra se kvůli pondělnímu verdiktu nejvyššího soudu, který potvrdil jeho jedenapůlletý zákaz výkonu veřejných funkcí, obrátil na ústavní soud. S odkazem na stanici RTVE o tom dnes informovala agentura DPA. Torrovi právníci argumentují, že nemožnost vykonávat po zvolení dál úřad může jejich klientovi způsobit vážnou a nenapravitelnou újmu.
Quim Torra (Katalánsko)

Katalánský premiér Torra byl sesazen, separatisté vyšli do ulic demonstrovat

Španělský nejvyšší soud potvrdil prosincový verdikt katalánského nejvyššího soudu, který na rok a půl zakázal vykonávat veřejně volené funkce předsedovi katalánské vlády Quimu Torrovi. Informují o tom dnes místní média. Podle nich Torru v úřadu premiéra tohoto španělského autonomního regionu dočasně nahradí vicepremiér Pere Aragones, než vládní koalice separatistických stran vybere nového předsedu regionální vlády.
Quim Torra (Katalánsko)

Pandemie sílí v Katalánsku. Premiér Torra nevylučuje restrikce, dal lhůtu 10 dní

Katalánsko by mohlo opět zpřísnit opatření proti šíření koronavirové nákazy, pokud se situace do deseti dnů nezlepší. Řekl to dnes šéf vlády regionu na severovýchodě Španělska Quim Torra. Regionální premiér varoval, že v mnoha částech Katalánska jsou koronavirová data podobná těm z doby před březnovým vyhlášením omezení pohybu ve Španělsku.
Quim Torra (Katalánsko)

Katalánsko trvá na odtržení od Španělska, začne se jednat o termínu referenda

Při nadcházejících jednáních mezi katalánskou regionální vládou a centrální vládou v Madridu musí být jedním z hlavních témat stanovení termínu pro uspořádání referenda o nezávislosti. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes řekl katalánský premiér Quim Torra. Podle něj už se Katalánsko "nezvratně" vydalo na cestu směrem k odtržení od Španělska. Madrid uspořádání plebiscitu a případnou nezávislost Katalánska jednoznačně odmítá.
Quim Torra (Katalánsko)

Rozruch v katalánském parlamentu. Na schůzi poprvé dorazili věznění politici

Vůdci katalánského hnutí za nezávislost, kteří byli odsouzeni za vzpouru a posláni do vězení, dnes vystoupili v katalánském parlamentu. Trvají přitom na své nevině. Šestici politiků v čele s bývalým viceprezidentem katalánské vlády Oriolem Junquerasem bylo dovoleno opustit cely, aby se zúčastnili jednání komise vyšetřující dočasné převzetí správy Katalánska španělskou vládou z října 2017. Informují o tom zahraniční tiskové agentury.
Quim Torra (Katalánsko)

Katalánský premiér končí? Přišel o mandát poslance

Španělská volební komise dnes zrušila poslanecký mandát v katalánském parlamentu předsedovi vlády tohoto autonomního regionu Quimu Torrovi. Podle agentury DPA tím Torrovi zároveň zaniká nárok na premiérský post. Katalánský nejvyšší soud Torrovi už 19. prosince nepravomocně zakázal na rok a půl vykonávat veřejně volené funkce.
Quim Torra (Katalánsko)

Trest pro katalánského premiéra: Quim Torra nesmí rok a půl vykonávat volené funkce

Katalánský nejvyšší soud dnes zakázal na rok a půl vykonávat veřejně volené funkce předsedovi vlády španělského autonomního regionu Katalánsko Quimu Torrovi. Potrestal ho za to, že letos na jaře před španělskými parlamentními volbami neuposlechl výzvu španělské volební komise, aby z budov regionální vlády v Barceloně odstranil symboly podporující katalánské politiky uvězněné kvůli neústavnímu referendu o nezávislosti z roku 2017.
Španělská policie

Pouliční války v Katalánsku: 182 zraněných, létaly kameny a zápalné lahve

Nejméně 182 zraněných si vyžádaly páteční střety mezi demonstranty a příslušníky policie v Barceloně a dalších městech v Katalánsku. Policie k výslechu předvedla přes 80 lidí. Původně pokojný protest více než půlmilionu lidí proti vysokým trestům pro katalánské separatistické politiky přerostl v pátek večer v Barceloně v násilí.
Katalánsko, ilustrační foto

Vyhlásí Katalánsko nové referendum za nezávislost?

Současný předseda katalánské vlády – Quim Torra, v průběhu včerejšího dne vyzval k zastavení demonstrací a násilností, které od počátku tohoto týdne probíhají nejen v ulicích Katalánska. Situace není nadále udržitelná, katalánské odbory navíc na dnešní den plánují všeobecnou stávku. Centrální vláda v Madridu proto začíná uvažovat nad převzetím kontroly nad katalánskou policií.
Španělská policie

Katalánsko zasáhla nová vlna protestů, ve středu bylo zraněno 100 lidí

Na 25.000 lidí se podle policie sešlo na dnešní demonstraci v Barceloně, kterou zorganizovali studenti na podporu uvězněných katalánských separatistických politiků. Manifestace se čtvrtý den konají i v dalších městech Katalánska a z pěti jeho měst jdou do Barcelony tisíce lidí v takzvaných Pochodech svobody. Ty komplikují provoz na silnicích i dálnicích a do Barcelony mají dorazit v pátek.
Quim Torra (Katalánsko)

Premiérovi Katalánska hrozí trestní stíhání, dostal ultimátum kvůli symbolům separatistů

Katalánskému premiérovi Quimu Torrovi hrozí pokuta i trestní stíhání, pokud do dnešního odpoledne nesundá z budov regionální vlády katalánské symboly a transparenty, jimiž podporuje separatistické politiky souzené v Madridu za vzpouru. Informoval o tom deník La Vanguardia. Torra dostal už podruhé lhůtu od španělské ústřední volební komise, aby symboly stáhl v období před dubnovými parlamentními volbami. Po prvním vyzvání minulý týden Torra výzvu neuposlechl.
Španělsko, Madrid

Mela u soudu v Madridu: Začal proces s katalánskými politiky

Před nejvyšším soudem v Madridu dnes začal dlouho očekávaný proces s 12 katalánskými politiky obžalovanými kvůli předloňskému referendu o nezávislosti Katalánska, za což některým z nich hrozí 16 až 25 let vězení za vzpouru. Proces, který obhajoba označuje za politický, sleduje několik stovek novinářů a místní média ho přenášejí v přímém přenosu. Před budovou soudu, hlídanou stovkami policistů, se sešli příznivci i odpůrci katalánské nezávislosti a v Katalánsku se konaly demonstrace separatistů.
Katalánsko, ilustrační foto

Začal proces s katalánskými politiky, za vzpouru jim hrozí přísné tresty

Před španělským nejvyšším soudem v Madridu začne v úterý dlouho očekávaný proces s bývalým vedením Katalánska, označovaný místními médii za proces století. Celkem 12 politiků, včetně exministrů regionální vlády, je obžalováno kvůli předloňskému referendu o nezávislosti Katalánska. Devíti z nich hrozí za vzpouru 16 až 25 let vězení. V procesu, přenášeném v přímém přenosu na internetu, má vypovídat na 600 svědků, včetně expremiéra Mariana Rajoye. Po dobu procesu plánují katalánští separatisté demonstrace v Madridu, v Katalánsku i v zahraničí.
Pedro Sánchez

V Barceloně se poprvé po půl roce setkali španělský a katalánský premiér

Španělský premiér Pedro Sánchez a předseda katalánské regionální vlády Quim Torra se dnes na své první schůzce po půl roce dohodli, že se budou snažit o demokratické vyřešení katalánské krize. Po jejich večerním setkání v Barceloně to novinářům sdělila mluvčí katalánské vlády Elsa Artadiová. Uvedla také, že v lednu se bude konat společné zasedání španělské a katalánské vlády.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 35 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy