Rada bezpečnosti OSN

Jan Lipavský

Česko plánuje kandidaturu do Rady bezpečnosti OSN, oznámil Lipavský

Česko chce za osm let kandidovat na nestálé členství v Radě bezpečnosti OSN pro roky 2032 a 2033. Jde o jeden ze závěrů úterní schůzky nejvyšších ústavních činitelů, sdělil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na sociální síti. Záměr konzultoval s premiérem Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Petrem Pavlem. 
OSN, ilustrační foto

Ukrajinci varují před Ruskem v čele Rady bezpečnosti OSN. O názor se podělili i experti

Rusko se v sobotu 1. dubna ujme předsednictví Rady bezpečnosti OSN. Vzhledem k tomu, že na Ukrajině zuří válka, kterou rozpoutalo, mnozí se ptají, jak by tato země mohla v současnosti dohlížet na orgán usilující o zachování mezinárodního míru a bezpečnosti. Podle odborníků, se kterými hovořil server Euronews, jde o rutinní záležitost, kterou Moskva nemá jak zneužít ve svůj prospěch. 
OSN, ilustrační fotografie.

V OSN neprošla rezoluce o vyšetřování poškození plynovodů Nord Stream

Rusku se dnes nepodařilo přimět Radu bezpečnosti OSN, aby požadovala nezávislé vyšetřování zářijových explozí, které na dně Baltského moře poškodily potrubí plynovodů Nord Stream, kterými se přepravoval - resp. měl přepravovat - zemní plyn z Ruska do Německa. Oznámily to tiskové agentury.
Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Zelenskyj vyzval OSN, aby podnikla kroky, které zastaví ruské nálety

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby podnikla kroky, které zastaví ruské nálety na klíčovou infrastrukturu v zemi. Rusko dnes podniklo další masivní vzdušné údery na Ukrajinu, které si vyžádaly několik lidských životů, desítky zraněných a rozsáhlé výpadky proudu.
Zasedání Rady bezpečnosti OSN

USA předloží RB OSN rezoluci odsuzující "fingovaná" ruská referenda

Spojené státy předloží Radě bezpečnosti OSN ke schválení rezoluci odsuzující hlasování na Moskvou ovládaných nebo okupovaných částech Ukrajiny, která tamní proruské úřady označují za referenda o připojení k Rusku. Oznámila to dnes americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Je prakticky jisté, že Rusko, které je jedním z pěti stálých členů Rady bezpečnosti, bude rezoluci vetovat.
Zasedání Rady bezpečnosti OSN

Rada bezpečnosti OSN odsoudila smrt novinářky Al-Džazíry

Rada bezpečnosti OSN (RB OSN) odsoudila v pátek zabití reportérky televize Al-Džazíra Širín abú Aklahové, která byla ve středu zastřelena při práci na reportáži o izraelské razii na okupovaném Západním břehu Jordánu. Současně také vyzvala k okamžitému, transparentnímu a nestrannému vyšetření úmrtí novinářky, uvedla agentura AFP. Silnou mezinárodní kritiku vzbudil také zásah izraelských policistů na pátečním pohřbu novinářky, což izraelské úřady slíbily prošetřit.
Zasedání Rady bezpečnosti OSN

RB OSN přijala první prohlášení k Ukrajině od začátku ruské invaze

Rada bezpečnosti OSN dnes jednomyslně přijala své první prohlášení od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Vyjádřila v něm silnou podporu snahám generálního tajemníka Antónia Guterrese najít mírové řešení. Text, který podpořilo i Rusko, nepoužívá slova válka, konflikt ani invaze, upozorňuje agentura AP.
Severní Korea

Rada bezpečnosti OSN uplatňuje dvojí metr, řekl severokorejský činitel

Rada bezpečnosti OSN uplatňuje dvojí metr ohledně vojenských aktivit různých členských států, řekl dnes prostřednictvím severokorejské státní tiskové agentury KCNA představitel severokorejského ministerstva zahraničí Čo Čchol-So. KLDR čelí v posledních době silné mezinárodní kritice kvůli řadě nedávných testů různých střel a raket.
OSN, ilustrační foto

Rusko a Čína opět vetovaly v RB OSN prodloužení pomoci pro Sýrii

Rusko a Čína dnes v Radě bezpečnosti OSN vetovaly další návrh rezoluce o prodloužení přeshraniční humanitární pomoci pro Sýrii. Informovaly o tom zahraniční agentury. Současné povolení přitom podle agentury AFP vyprší v sobotu v 5:30 SELČ. Na dodávkách potravin a léků přes Turecka je na severozápadě Sýrie závislých asi 2,8 milionu civilistů.
OSN, ilustrační foto

Rusko a Čína vetovaly v RB OSN prodloužení pomoci pro Sýrii

Rusko a Čína vetovaly v Radě bezpečnosti OSN rezoluci o dalším prodloužení přeshraniční humanitární pomoci pro Sýrii. Informovala o tom agentura DPA. Současné povolení platí jen do pátku, na dodávkách potravin a léků jsou přitom závislé miliony syrských civilistů.

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 21 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy