Rada České televize

Senát ČR

Senátoři se zapojí do volby rad ČT a ČRo, Pavel podepsal zákon

Třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), které zatím kompletně volí Sněmovna, bude od letošního října volit Senát. Změna má podle vládní koalice posílit odolnost obou veřejnoprávních médií vůči politickým tlakům. Novela, kterou dnes prezident Petr Pavel podepsal, má také zpřísnit nominaci kandidátů do rad veřejnoprávní televize a rozhlasu. O prezidentově podpisu novely formoval Hrad.
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Koalici se znovu nepovedlo prosadit sporné změny ve výběru radních ČT a ČRo

Koalici se ve Sněmovně nepodařilo ani na dnešní třetí pokus prosadit sporné změny ve volbě radních České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). V debatě závěrečného kola projednávání vládní předlohy vystoupila jen předsedkyně klubu opozičního hnutí ANO Alena Schillerová, která obvinila vládní tábor z "bezmezné touhy po moci". 
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

"Točíme se v kruhu." Poslanci pokračovali ve sporu o výběr radních ČT a PRo

Ve Sněmovně pokračovalo dnes dopoledne další dějství poslaneckého sporu při schvalování změn ve výběru radních České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Opoziční poslanci v souvislosti s vládní novelou znovu obviňovali koaliční tábor ze snah o kontrolu dvojice veřejnoprávních médií a červnové volby generálního ředitele ČT. Podle předsedy poslanců TOP 09 Jana Jakoba se už debata točí v kruhu. 
Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Sněmovna nehlasovala o sporných změnách ve výběru radních ČT a ČRo

Sněmovna dnes nedospěla k hlasování o navrhovaných změnách ve výběru radních České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Debata trvala zhruba 4,5 hodiny, podobně jako při předchozích sněmovních projednáváních vládní novely ji provázela kritika z řad opozice. Opoziční hnutí ANO pohrozilo, že se v případě přijetí předlohy obrátí na Ústavní soud a na Evropskou komisi. Její schvalování by mohlo pokračovat v dolní komoře v pátek.
Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

O odvolání radní Lipovské z Rady ČT poslanci dnes jednat nebudou

Sněmovní většina dnes odmítla zařadit na program schůze návrh na odvolání radní Hany Lipovské z Rady České televize. Odvolat Lipovskou z rady doporučil minulý týden sněmovní volební výbor, a to kvůli jejímu politickému angažmá a údajné ztrátě nezávislosti. S návrhem na zařazení tohoto bodu na program přišla poslankyně z klubu TOP 09 Olga Sommerová (LES) a chtěla ho projednávat dnes večer po ústních interpelacích.
Hana Lipovská (autor: Josef Plch)

Volební výbor doporučil odvolat radní Lipovskou z Rady ČT

Sněmovní volební výbor, který má ve své působnosti média, dnes doporučil Sněmovně odvolat z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je mimo jiné její politické angažmá a údajná ztráta nezávislosti, kterou zákon pro členství v radě vyžaduje. Lipovská v říjnových volbách kandiduje za uskupení Volný blok do Sněmovny.
Petr Dvořák, generální ředitel České televize pro EuroZprávy.cz

Rada ČT vyzvala šéfa Dvořáka, aby vysvětlil možný střet zájmů

Rada České televize dnes vyzvala generálního ředitele Petra Dvořáka, aby do pátku vysvětlil možný střet zájmů kvůli spoluvlastnictví počítačové školy Gopas. Dvořák má v Gopasu podle radní Hany Lipovské čtvrtinový podíl a Česká televize si u firmy objednávala školení. Dvořák se dnešního jednání rady neúčastnil z rodinných důvodů. Dvořákovo vyjádření ČTK shání.
Česká televize, ilustrační foto

Senát vyzval k odložení volby nových členů Rady ČT

Senát vybídl k udržení nezávislosti České televize v souladu s programovým prohlášením vlády. Sněmovna by v souvislosti s tím podle horní komory měla odložit volbu čtyř nových členů Rady ČT, která je plánována na polovinu dubna. Nejprve je třeba ověřit legitimitu a dodržování zákonných závazků organizací, které navrhly kandidáty na nové členy. Senátoři o tom dnes rozhodli na popud své mediální komise.
Česká televize

Poslanci zúžili výběr kandidátů do Rady České televize

Do Rady České televize se mohou dostat například publicisté Jefim Fištejn a Pavel Černocký, prezident organizace proti odzbrojování Liga Libe Pavel Černý a předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Do sněmovní volby čtveřice nových radních veřejnoprávní televize je dnes vybral volební výbor, který má v dolní komoře na starosti média. Výsledky oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).
Česká televize, ilustrační foto

Kandidáti do Rady ČT mluvili před poslanci hlavně o hospodaření

Především o hospodaření České televize a souvisejících ekonomických tématech hovořili kandidáti do Rady ČT na dnešním veřejném slyšení před sněmovním volebním výborem. Debata se vedla i o vyváženosti televize nebo jejím zpravodajství. Kněz Zbigniew Czendlik hovořil o opomíjení některých menšin nebo o vztahu Čechů k Polákům.
Česká televize, ilustrační foto

Milion chvilek připomene krizi kolem České televize. Kromě výstavy bude i protestní shromáždění

Veřejně přístupná fotografická výstava s názvem Televizi lidem, NE stranám připomene od 11. do 24. ledna na Jungmannově náměstí v Praze 20. výročí televizní krize z přelomu let 2000 a 2001. Výstavu snímků Evžena Janouška, Jana Fišera a Vratislava Hůrky uvede 11. ledna v 16:00 v místě jejího konání protestní shromáždění, které spolek Milion chvilek svolává v souvislosti s děním v Radě České televize (ČT). ČTK o tom dnes informoval mluvčí spolku Jiří-Jakub Zévl.
Česká televize, ilustrační foto

Odvolaná dozorčí komise Rady ČT hrozí soudem

Odvolaná dozorčí komise Rady České televize (ČT) se brání a tvrdí, že její odvolání se odehrálo bez opory v zákoně. Hrozí proto soudem. Napsal to dnes server Info.cz. Čtyři z pěti odvolaných členů komise se podle webu minulý týden proti rozhodnutí odvolali a pokud se po uplynutí termínu nesjedná náprava, obrátí se na správní soud.
Česká televize, ilustrační foto

Novinářská organizace vyzvala Radu ČT, ať se nevměšuje

Novinářská organizace Mezinárodní tiskový institut vyzvala předsedu Rady České televize Pavla Matochu, aby se rada nevměšovala do personálních a programových otázek televize. Vedení ČT pak žádá, aby vystoupilo na obranu svých zaměstnanců.
Pavel Matocha

Do čela Rady ČT byl zvolen novinář Pavel Matocha, místopředsedou je Šlégr

Novým předsedou Rady České televize byl dnes zvolen dosavadní místopředseda, novinář Pavel Matocha. Neměl protikandidáta. Nahradí Reného Kühna, který v listopadu rezignoval po odvolání dozorčí komise rady, protože necítil dostatečnou podporu radních. Místopředsedy rady České televize byli dnes zvoleni bývalý hokejista a poslanec Jiří Šlégr a bývalý generální ředitel České spořitelny Pavel Kysilka.
Česká televize, ilustrační foto

Osobnosti vyzvaly k odvolání radních ČT za sesazení dozorčí komise

Desítky osobností vyzvaly zákonodárce, aby odvolali členy Rady České televize, kteří sesadili dozorčí komisi. Napsali to v otevřeném dopisu premiéru Andreji Babišovi (ANO), který dnes obdržela ČTK. Situaci v televizní radě se bude v úterý zabývat sněmovní volební výbor, který má média na starosti.
KSČM

KSČM neprosadila, aby Sněmovna odmítla postup Senátu vůči Radě ČT

Sněmovna se odmítla zabývat návrhem KSČM, aby označila kritiku Senátu vůči Radě České televize za nabourávání demokratického právního státu. Snahu komunistů podpořili v podstatě jen zástupci SPD a Trikolóry. Žádná z těchto stran zastoupení v horní komoře Parlamentu nemá.
Petr Dvořák, generální ředitel České televize pro EuroZprávy.cz

Babiš jednal s Dvořákem, doufá v uklidnění situace kolem Rady ČT

Premiér Andrej Babiš (ANO) ujistil dnes generálního ředitele České televize Petra Dvořáka, že doufá v uklidnění situace kolem rady tohoto média. ČTK také napsal, že o diskutovaném tématu hovořil s Dvořákem krátce. Hlavním tématem schůzky byl zákon o DPH, uvedl. Probere ho s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO).
Lubomír Zaorálek

Zaorálek: Rada ČT při odvolání dozorčí komise ignorovala zákon

Rada České televize při odvolání své dozorčí komise podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) zřejmě úplně ignorovala znění zákona. Odvolat lze pouze jednotlivé členy a pouze z důvodů, které jsou v zákoně přesně definovány, nic z toho rada nedodržela, uvedl Zaorálek ve vyjádření pro ČTK. Podle radní Hany Lipovské, která usnesení navrhla, bylo odvolání zákonné, rada jednala s péčí řádného hospodáře a stejně rada postupovala i při odvolání svého poradního orgánu před deseti lety.

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy