Rafal Trzaskowski

Rafal Trzaskowski

Starosta Varšavy zakládá nové politické hnutí. Společné Polsko má ukončit vládu PiS

Starosta Varšavy a neúspěšný kandidát v letošních prezidentských volbách Rafal Trzaskowski dnes ohlásil založení nového politického hnutí. Bude se jmenovat Společné Polsko a jeho cílem má být ukončení vlády konzervativní strany Právo a Spravedlnost (PiS). Kvůli pandemii covidu-19 se slavnostní založení iniciativy odehrálo pouze prostřednictvím videoprojevu, napsala agentura DPA.
Andrzej Duda

Znovuzvolený prezident Duda složil slib, opozice na protest rozvinula duhovou vlajku

Polský konzervativní prezident Andrzej Duda, který minulý měsíc zvítězil ve druhém kole voleb hlavy státu, dnes před zákonodárci složil přísahu. Duda, který je blízkým spojencem vládnoucí národně-konzervativní strany Právo a spravedlnost, se tak ujal druhého mandátu. Většina opozičních zákonodárců a někteří bývalí polští vůdci se společného zasedání Sejmu a Senátu na protest nezúčastnili, uvedla agentura AP. Podle opozice volby nebyly svobodné a spravedlivé.
Polská vlajka

Polská opozice napadla prezidentské volby u nejvyššího soudu

Nejsilnější polská opoziční strana Občanská platforma (PO) napadla dnes u nejvyššího soudu výsledek nedělních voleb hlavy státu. Ty podle oficiálních výsledků vyhrál dosavadní prezident Andrzej Duda, blízký spojenec vlády národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), který poměrně těsně porazil varšavského primátora Rafala Trzaskowského z PO.
Andrzej Duda

Expert o volbách v Polsku: smrtící rána pro liberální demokracii

NÁZOR - V týdnech před nedělními volbami těsné polské prezidentské klání mezi pravicovou současnou hlavou státu Andrzejem Dudou a jeho progresivním protivníkem, varšavským starostou Rafałem Trzaskowským, podle mnohých naznačovalo, že populistická vlna dosáhla bodu zlomu. Situaci rozebral v komentáři pro server Politico právní expert z Vídeňské univerzity Maciej Kisilowski.
Alexandr Vondra

Věci v Polsku se začnou měnit, míní český politik. Vondru překvapil Trzaskowski

Výsledky polských prezidentských voleb stále ještě nejsou definitivní. Po sečtení 99,99 % je ale navýsost jasné, že hlavou státu zůstane staronový Andrzej Duda. Oproti svému liberálnímu rivalovi a varšavskému primátorovi Rafalu Trzaskowskému ale vyhrál těsně. Za zmínku také stojí poměrně vysoká volební účast, která dosáhla 68,8 %, což je nejvíc od roku 1989.
Zbigniew Czendlik Rozhovor

Držím státní smutek, chtěl jsem změnu, říká pro EZ kněz Czendlik po polských prezidentských volbách

ROZHOVOR – Byl mrzutý a skleslý. Římskokatolický kněz polské národnosti Zbigniew Czendlik vstřebával velké zklamání nad tím, že prezidentem jeho země byl znovu zvolen Andrzej Duda. „Držím státní smutek. Chtěl jsem změnu, kterou pro mě představoval Rafal Trzaskowski, ale ta bohužel nepřišla. Přesto si myslím, že demokracie v Polsku není ohrožena, my bychom si ji vzít nedali,“ říká děkan lanškrounský Czendlik v rozhovoru pro Eurozprávy.cz. Populární farář se ale domnívá, že staronová hlava státu, kterou podporoval Jaroslaw Kaczyński a jeho vládní Právo a spravedlnost (PiS), může ve druhém posledním funkčním volebním období změnit či korigovat některé své původní postoje „Nemá už co ztratit a může se od Kaczyńského strany odstřihnout. Nebude jim muset už jít tolik na ruku,“ míní duchovní.
Andrzej Duda

Volby v Polsku: Prezidentem zůstane Duda, opozice zvažuje soud

Současný polský prezident Andrzej Duda v nedělních volbách svůj post obhájil. Ukazují na to výsledky z 99,98 procenta volebních místností, o kterých dnes informovala státní volební komise. Poražený z nedělního druhého kola voleb, varšavský primátor Rafal Trzaskowski z opoziční proevropské Občanské platformy (PO), vítězi voleb pogratuloval.
Andrzej Duda

Výhra Dudy ochránila polskou vládní stranu před krizí, píše tisk

Prakticky jisté vítězství současného polského prezidenta Andrzeje Dudy v nedělních volbách hlavy státu podle polských komentátorů zachránilo vládnoucí národně-konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) před závažnou krizí. Vláda hluboce rozdělené země může pokračovat v reformách, kvůli nimž vede ostré spory nejen s domácí opozicí, ale i s Evropskou komisí.
Ilustrační foto

Polsko zažilo krutou a vulgární kampaň. Novinářka popsala boj o post prezidenta

Poláci dnes rozhodují, zda jejich příštím prezidentem bude staronový nominant vládního Práva a spravedlnost Andrzej Duda nebo liberální kandidát Občanské platformy Rafal Trzaskowski. Volební místnosti se otevřely v neděli v sedm hodin ráno. Definitivní výsledek bude znám nejpozději v úterý o půlnoci. Zúčastnit se může 30 milionů oprávněných voličů.
Volby, ilustrační foto

Poláci si vybírají prezidenta. Komentátorka řekla, jak se budou rozhodovat

Nedělní finále polských prezidentských voleb rozhodne o dalším směřování politiky našich severních sousedů. Jak dopadne, je vzhledem k plus mínus shodné podpoře obou soupeřů nejasné. Proti sobě se postaví konzervativní staronový prezident a nominant vládního Práva a spravedlnost (PiS) Andrzej Duda a liberál Rafal Trzaskowski, primátor Varšavy.
Rafal Trzaskowski

Duda, nebo Trzaskowski? Poláci ve 2. kole volí prezidenta

Polští voliči dnes ve druhém kole prezidentských voleb rozhodnou, zda hlavou státu zůstane dosavadní prezident Andrzej Duda, spojenec vládnoucí národně konzervativní strany, anebo zemi příštích pět let povede varšavský primátor Rafal Trzaskowski z nejsilnější opoziční strany Občanská platforma.
Rafal Trzaskowski

Trzaskowski si stěžuje na nenávist i média. Televize ho má za kandidáta Židů

V neděli se uskuteční napínavé druhé kolo polských prezidentských voleb, v nichž se ukáže, zda se příští hlavou státu stane dosavadní Andrzej Duda nebo jeho protivník liberální varšavský primátor Rafal Trzaskowski, který se nedávno nechal slyšet, že se celá kampaň odehrává v duchu nenávisti. Stěžoval si například na neobjektivní zpravodajství tamní veřejnoprávní TVP, která se zaměřila výhradně na kritiku jeho programu.
Jaroslaw Kaczyński

Kaczyński obvinil zahraniční média, že se vměšují do voleb

Šéf polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński obvinil zahraniční média z toho, že se před nadcházejícím druhým kolem hlasování o příštím polském prezidentovi vměšují do voleb. V rozhovoru vysílaném ultrakatolickou televizní stanicí TV Trwam řekl, že volby se snaží ovlivnit zejména německá média, napsala dnes agentura Reuters.

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy