Ramush Haradinaj

Vlajka Kosova

Obrat v Kosovu: Volby vyhrála opozice, země by mohla mít premiérku

V nedělních předčasných volbách v Kosovu zvítězila opozice. Potvrzují to průběžné výsledky po sečtení zhruba tří čtvrtin hlasů. V čele je nacionalistické levicové hnutí Sebeurčení (Vetëvendosje) s 25,9 procenta hlasů. Rovněž opoziční středopravý Demokratický svaz Kosova (LDK) bývalého premiéra Isy Mustafy pak získal 25,33 procenta hlasů, vyplývá z údajů volební komise.
Miloš Zeman, prezident ČR

ČR uznává Kosovo. Zeman to chce změnit, hodlá jednat s ústavními činiteli

Prezident Miloš Zeman bude chtít s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby Česká republika odvolala uznání Kosova samostatným státem. Zeman to dnes uvedl na tiskové konferenci po setkání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem, kde naznačil, že on takovou možnost podporuje. Zároveň český prezident ke Kosovu dodal, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států. Vučić za tento postoj Zemanovi poděkoval.
Ramush Haradinaj

Kosovský premiér Haradinaj dorazil před haagský tribunál, výslech byl fiaskem

Kosovský premiér v demisi Ramush Haradinaj se dnes podrobil výslechu před zvláštním tribunálem v Haagu, který ho předvolal jako podezřelého ze spáchání zločinů za války v Kosovu v letech 1998-1999. Na radu právníků odmítl vypovídat. Dnes o tom informovala stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Haradinaj tak učinil poté, co minulý týden kvůli pozvánce do Haagu odstoupil z premiérské funkce.
Ramush Haradinaj

Kosovský expremiér Haradinaj míří do Haagu, čeká ho slyšení před tribunálem

Kosovský expremiér Ramush Haradinaj, který v pátek podal demisi kvůli předvolání ke zvláštnímu tribunálu v Haagu, dnes odcestuje do Nizozemska a nejspíš ve středu pak bude vypovídat před soudem. S odvoláním na kosovská média o tom dnes informovala agentura APA. Původně Haradinaj uvedl, že k tribunálu zamíří jako podezřelý ze spáchání zločinů za války v Kosovu v letech 1998-1999. Podle agentury DPA však dosud není zcela jasné, zda jej soud bude vyslýchat jako obviněného nebo jako svědka.
Ramush Haradinaj

Kosovský premiér odvolal náměstkyni, kritizovala nálety NATO

Kosovský premiér odvolal náměstkyni ministra spravedlnosti za to, že tato politička z řad srbské menšiny označila nálety Severoatlantické aliance na Srbsko před 20 lety za "plánovanou genocidu". Premiér Ramush Haradinaj dnes podle agentury AP prohlásil, že sesadil Vesnu Mikičovou za její "nepřijatelné" komentáře na facebooku.
Aleksandr Vučič (srbský premiér)

Zvrat na Balkáně? Srbsko je ochotné uznat Kosovo, má to ale háček

Srbský prezident Aleksandar Vučić nevylučuje možnost uznání nezávislosti Kosova, pokud by za to Bělehrad získal něco na oplátku. Řekl to v pondělí večer v rozhovoru s italskou agenturou ANSA. V případě, že Srbsko s Kosovem nedosáhnou kompromisní dohody, bude to podle Vučiče katastrofa.
Aleksandr Vučič (srbský premiér)

Chystá se vyhnání Srbů z Kosova? Vučić obvinil albánské vedení Prištiny

Srbský prezident Aleksandar Vučić dnes obvinil albánské vedení v Prištině, že se snaží vyhnat Srby z Kosova. Podle něj tomu jasně nasvědčuje stoprocentní zvýšení cla na dovážené srbské zboží a také plánovaná změna bezpečnostních sil Kosova v pravidelnou armádu, kterou by měl v polovině prosince schválit parlament.
Aleksandr Vučič (srbský premiér)

Řez mezi Srbskem a Kosovem? Vučić představí návrh, Merkelová už teď blázní

Bělehrad - Srbský prezident Aleksandar Vučić hodlá v neděli oznámit svůj již dlouho slibovaný plán řešení problému vztahů Srbska s Kosovem. Zda však jeho chystaný projev na severu této bývalé jihosrbské autonomní oblasti, obývaném silnou srbskou menšinou, konečně ukáže "světlo na konci tunelu", není jisté. V zásadě se neví, jaká je jeho konkrétní představa, nicméně už otevřeně řekl, že prakticky všem je jasné, že Srbsko o Kosovo přišlo, a teď jde o to, aby neskončilo s úplně prázdnýma rukama.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

včera

včera

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

včera

včera

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

včera

včera

včera

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy