recepty, vaření

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Tradiční dušičkové sladkosti? Pečivo ve tvaru kostí, rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky

Ke slavnostem spojeným s uctíváním zemřelých předků vždy patřilo nějaké specifické občerstvení, zejména to sladké. Již staří Keltové si dávali sladká jablka. V anglosaských zemích se o Halloweenu obdarovávají koledníci bonbony, čokoládou a jinými cukrovinkami, které znázorňují kostlivce, lebky nebo třeba duchy. Také u nás bývalo dříve zvykem na Dušičky péct speciální sladké pečivo ve tvaru kostí, později se typickým dušičkovým pohoštěním staly rakvičky se šlehačkou nebo žloutkové věnečky.
Zmrzlina, ilustrační fotografie.

Zmrzlina jako sváteční dezert. Dělala ji už Magdalena Dobromila Rettigová

V horkých letních dnech si vydatně dopřáváme osvěžující zmrzlinu. Tuto ledovou pochoutku si oblíbili lidé již před 200 lety. Zmrzlina byla v minulosti poměrně drahou až luxusní záležitostí, kterou si mohly dovolit jen zámožné vrstvy společnosti. Mnohé šikovné hospodyňky v 19. století začaly vyrábět zmrzlinu samy doma, a to podle osvědčených receptů Magdaleny Dobromily Rettigové coby sváteční dezert v letním období.
Úsporná kuchařka

Jak se vařilo za války? Levné recepty znali už před sto lety

Anuše Kejřová byla před více než sto lety učitelkou mladých hospodyněk a propagátorkou tzv. úsporné kuchyně. V roce 1915 vyšla její Úsporná válečná kuchařka obsahující praktické rady, jak při vaření šetřit čas i peníze. Ve válečných letech se jednalo o knihu velice užitečnou, hledat inspiraci v ní můžeme i dnes. 
Ilustrační foto

Úžasné koktejly z vína, které zvládnete i doma. Recepty

Praha - Vinařská sezóna je v plném proudu. Vy si doma nemusíte vychutnávat jen sklenku vína, ale také si z něj můžete připravit výborný koktejl. Máme pro vás několik receptů, se kterými ohromíte svou drahou polovičku nebo přátele.
Ilustrační foto

Recepty z rybízu: Čtyři tipy, jak ho jednoduše využít v kuchyni

Praha - Rybíz patří mezi nejoblíbenějších druhy letního ovoce. Nejen, že obsahuje velké množství vitamínu C, ale má blahodárné účinky na lidský organismus a řadí se také mezi rostlinné antioxidanty. Až vás omrzí zobání čerstvých bobulek, můžete si zkusit připravit lahodné dezerty a nápoje.
Ilustrační foto

Hit letošního léta: Bezinkový sirup nebo limonáda. Recepty

Praha - Černý bez roste prakticky všude. A letos velice často může vidět lidi, jak v parcích či podél cest trhají jeho keře. Proč? Hodně lidí si z něj totiž dělá sirup nebo limonádu. Až dozraje, tak z plodů se dá udělat i sirup, který pomáhá při chřipce nebo revmatismu.
Vánoce, ilustrační fotografie

Upečte si bezlepkové cukroví. Recepty na nejoblíbenější druhy

Praha - Celiakií, tedy celoživotním onemocněním způsobeným nesnášenlivostí organismu na lepek, trpí v Česku přes 100 tisíc lidí. Lidé s tímto onemocněním jsou tak odsouzeni k přísné bezlepkové dietě. Ta ovšem prospěje i lidem, kteří touto chorobou netrpí. Zkuste si upéct vynikající bezlepkové cukroví.
Ilustrační foto

Vánoce klepou na dveře. 5 tipů na nejrychlejší cukroví

Praha - Vánoce jsou svátky klidu a míru. Předvánoční čas je ale v dnešní společnosti bohužel o úplně něčem jiném. Času totiž není nazbyt. Zjednodušte si život a zkuste rychlé recepty, vánoční cukroví stihnete jedna dvě.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Kreml: Svět je na pokraji konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, může skončit katastrofou

Rusko v pondělí prohlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny ze strany USA, Británie a Francie posunula svět na pokraj přímého konfliktu mezi největšími jadernými velmocemi světa, který by mohl skončit katastrofou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy