Reportéři bez hranic

Noviny, ilustrační foto

Na světě je vězněno 387 novinářů, nejvíc v Číně. Útlak v době pandemie roste

Tento měsíc bylo po celém světě vězněno 387 novinářů, obdobně jako v roce předchozím touto dobou. Více než polovina z nich je vězněna v pěti zemích, nejvíce v Číně. Dalších 54 novinářů je zadržováno jako rukojmí, čtyři se pohřešují. O třetinu vzrostl počet vězněných novinářek. Důvodem pro zatýkání žurnalistů ve světě je letos také snaha o informování o vývoji epidemie covidu-19 a krocích některých vlád.
Trest smrti

V Íránu byl popraven opoziční novinář Zam. Barbarský akt, zní z EU

V Íránu dnes ráno popravili místního opozičního novináře Rúholláha Zama, který žil několik let v exilu ve Francii a provozoval web kritický k íránské vládě. Informovala o tom agentura AP. Zam byl letos v Íránu odsouzen k trestu smrti za podněcování k násilnostem při protivládních protestech na přelomu let 2017 a 2018.
Zuzana Čaputová

Vražda Kuciaka: Kočnerovo osvobození budí emoce. Ozvala se Čaputová, reaguje i svět

Strůjci vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka se snaží uniknout spravedlnosti, napsal slovenský premiér Igor Matovič v reakci na dnešní soudní rozsudek. Soud zprostil obžaloby kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, který si Kuciakovu vraždu podle žalobců objednal, i Alenu Zsuszovou, jež byla podle obžaloby zprostředkovatelkou vraždy. Prezidentku Zuzanu Čaputovou verdikt šokoval.
Greta Thunbergová

Cenzura v Maďarsku. Greta Thunbergová a lidská práva jsou pro státní média tabu

Šéfové v maďarských státních médiích sdělili redaktorům, že potřebují povolení, aby směli psát o švédské ekologické aktivistce Gretě Thunbergové a politice Evropské unie. Zakázali také zmiňovat se o předních organizacích na ochranu lidských práv, napsal dnes zpravodajský server Politico s odvoláním na interní pokyny z maďarských redakcí, které má k dispozici.
Recep Tayyip Erdoğan

Vždy jsem bojoval za svobodu slova, hřímal Erdogan. Novináře přitom perzekvuje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan u příležitosti tureckého Dne pracujících novinářů, který připadá na dnešek, označil svobodný tisk za základní kámen demokracie. Turecká opozice v této souvislosti ale připomněla, že v zemi je za mřížemi více než stovka novinářů kvůli své práci. Informoval o tom dnes opoziční server Ahval.
Džamál Chášakdží (novinář)

Vražda novináře Chášukdžího: Soud probíhal téměř v utajení, vyneseno pět trestů smrti

Veřejný prokurátor Saúdské Arábie dnes oznámil, že v souvislosti s loňským usmrcením novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášukdžího v Istanbulu bylo pět lidí odsouzeno k trestu smrti a další tři lidé dohromady ke 24 rokům za mřížemi. Dva hlavní podezřelí byli osvobozeni. Všichni odsouzení se mohou proti rozsudku odvolat. Proces tak podle médií vyvolává pochybnosti o tom, zda byli odsouzeni opravdu ti, kdo jsou za vraždu odpovědní. Organizace Novináři bez hranic (RSF) ho považuje za výsměch spravedlnosti, podle Turecka nebylo spravedlnosti učiněno zadost.
Noviny, ilustrační foto

Svoboda tisku se zhoršuje. Česko opět propadlo, i kvůli Zemanovi

Svoboda tisku se ve světě opět zhoršila, vyplývá z každoroční zprávy mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Česká republika se v žebříčku 180 zemí proti loňsku propadla z 34. na 40. místo, je ale před Spojenými státy, které spadly ještě níž. Největší svobodu tisku poskytuje médiím Norsko, následuje Finsko, Švédsko a Nizozemsko. Na opačném konci žebříčku je Turkmenistán, Severní Korea a Eritrea.
Noviny, ilustrační foto

Nizozemská novinářka si šla v Turecku prodloužit vízum, dopadlo to s ní zle

Turecko dnes vyhostilo nizozemskou novinářku, která pracuje pro největší nizozemský ekonomický deník. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dotčené noviny Het Financieele Dagblad (FD). Mluvčí úřadu tureckého prezidenta uvedl, že Turecko od nizozemské policie dostalo informaci, že žurnalistka má vazby na frontu An-Nusra, odnož teroristické sítě Al-Káida. Novinářka nebyla deportována z popudu nizozemské prokuratury, informoval list Het Parool.
Jiří Pospíšil, předseda TOP 09

Svoboda tisku dostává v Česku na frak? Pospíšil ukázal prstem na Zemana

Praha - Opoziční strany souhlasí se zprávou organizace Reportéři bez hranic (RSF), podle které se v Česku zhoršila svoboda tisku. Kritizují zejména to, že část médií prostřednictvím svěřenských fondů vlastní premiér v demisi a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Piráti také varují před útoky politiků na veřejnoprávní média. SPD naopak tradiční média kritizuje, podle ní pošlapávají svobodu slova. Babiš se zatím ke zprávě RSF nevyjádřil.
Noviny, ilustrační foto

Svoboda tisku v Evropě utrpěla. Problém má i Česko, varují Reportéři bez hranic

Berlín - Svoboda tisku se loni zhoršila v celém světě, nenávistné klima vůči novinářům pak panuje především v Evropě a Spojených státech. Vyplývá to z každoroční zprávy mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Česko se v žebříčku 180 zemí oproti loňsku výrazně propadlo o 11 míst na 34. pozici, Slovensko si pohoršilo o deset příček a je 27. Největší svobodu poskytuje médiím Norsko, následované Švédskem, Nizozemskem a Finskem. Na opačném konci žebříčku jsou Severní Korea, Eritrea a Turkmenistán.
Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Babiše pobouřilo označení za oligarchu: Média nevlastním, zaměřte se na Bakalu

Praha - Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) odmítl zařazení mezi oligarchy, kteří v Česku nakupují noviny k upevnění svého vlivu. Do této skupiny ho zařadila mezinárodní nevládní organizace Reportéři bez hranic (RSF) ve své pravidelné zprávě o svobodě médií. Babiš ČTK napsal, že média nevlastní, definici oligarchie naopak podle něj splňuje ČSSD. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka na twitteru napsal, že Babiš média už nevlastní jen kvůli novele o střetu zájmů, která prošla proti jeho vůli.

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 2 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 6 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

Hrozil atentát na Zelenského? Polsko odhalilo muže, který dával informace Rusům

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy