Robert Tempel

Ilustrační foto

Soud v Sokolově rozhodl o propuštění Roberta Tempela

Okresní soud v Sokolově dnes ráno rozhodl o propuštění Roberta Tempela, který po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstával ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. ČTK to na dotaz řekla mluvčí sokolovského soudu Gabriela Siegelová. Stížnosti Tempela vyhověl v úterý Ústavní soud (ÚS). Pokyn k propuštění Tempela na svobodu musel dát okresní soud v Sokolově.
soudy

ÚS rozhodl o okamžitém propuštění Tempela

Ústavní soud (ÚS) dnes vyhověl stížnosti Roberta Tempela, který po zrušení doživotí za dvojnásobnou vraždu na Sokolovsku zůstával ve vězení kvůli dřívějšímu trestu. Okresní soud v Sokolově by měl dát bezodkladně pokyn k propuštění Tempela na svobodu, starší tresty si již odpykal, plyne z nálezu ústavních soudců. Další držení ve výkonu trestu je neústavní, zdůraznil soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.
Robert Tempel u soudu v roce 2007.

Okresní soud odmítl propustit Tempela, obhájce podá ústavní stížnost

Okresní soud v Sokolově odmítl propustit z vězení Roberta Tempela, který byl odsouzen na doživotí za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku. Podle soudu si muž musí odpykat dříve uložený trest za loupež. Informaci České televize (ČT) dnes potvrdil Tempelův obhájce Jaroslav Ortman.
Robert Tempel

Vrchní soud zrušil Tempelovi doživotí, ve vězení zůstává

Pražský vrchní soud rozhodl, že se Robert Tempel nebere do vazby a zároveň vydal příkaz k jeho propuštění z výkonu doživotního trestu odnětí svobody. Na svobodu ale propuštěn nebyl, protože ještě nevykonal zbytek dřívějšího trestu uloženého jiným soudem. ČTK to sdělila mluvčí vrchního soudu Kateřina Kolářová.
Ústavní soud ČR

Ústavní soud nařídil znovu otevřít kauzu Tempela

Robert Tempel, který si dosud odpykával doživotní trest za dvojnásobnou vraždu spáchanou v roce 2001 na Sokolovsku, dosáhl nového projednání svého případu. Ústavní soud (ÚS) po zásahu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku revidoval svá starší odmítavá rozhodnutí. Kauzou se musí znovu zabývat odvolací Vrchní soud v Praze.
Věznice

Doživotně odsouzený Tempel žádá obnovu procesu, obrátil se na Ústavní soud

Doživotně odsouzený vrah Robert Tempel podal minulý týden k Ústavnímu soudu návrh na obnovu svého řízení. Požaduje zrušení odsuzujícího rozsudku a revizi celého trestního procesu. ČTK to dnes sdělil mužův advokát Jakub Kříž. Tempela se letos v červnu zastal Evropský soud pro lidská práva, podle nějž český stát porušil mužova práva na spravedlivý proces.
Soud pro lidská práva Štrasburk

Česko opět prohrálo ve Štrasburku. Verdikt v kauze vraha Templa je definitivní

Česko neuspělo se snahou zvrátit rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva (ESLP), které se zastalo doživotně odsouzeného vraha Roberta Tempela. ČTK to dnes sdělil mužův advokát Jakub Kříž, informaci potvrdilo ministerstvo spravedlnosti. Rozsudek se stal minulý týden konečným, a Tempel se tak nyní může obrátit na český Ústavní soud s žádostí o obnovu svého trestního řízení.
Soud pro lidská práva Štrasburk

Štrasburský soud: Česko porušilo práva odsouzeného vraha Roberta Templa

Česká republika porušila práva Roberta Tempela, který byl odsouzen na doživotí. Konstatoval to dnes Evropský soud pro lidská práva (ESLP), který tak vyhověl Tempelově stížnosti podané v roce 2012. Soud v dnešním verdiktu uvedl, že Česko upřelo Tempelovi právo na spravedlivý proces a že proces nebyl dokončen v přiměřené lhůtě. Český stát má proto Tempelovi vyplatit odškodné v součtu zhruba 13.000 eur (zhruba 350.000 korun).

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy