Rosněfť

Ruská měna, rubl

Ruská centrální banka připravuje intervenci na podporu měny

Ruská centrální banka připravuje intervenci na podporu měny, rozhodla se tak poprvé po pěti letech. Ruský rubl totiž po kolapsu cen ropy oslabil k dolaru na čtyřleté minimum. Banka dnes uvedla, že začne na devizových trzích preventivně prodávat cizí měny, aby omezila celkovou kolísavost.
Michail Borisovič Chodorkovskij

Zdrcující verdikt pro Rusko. Akcionářům Jukosu má zaplatit 50 miliard dolarů

Rusko musí akcionářům někdejší ruské ropné společnosti Jukos zaplatit odškodné více než 50 miliard dolarů (1,1 bilionu Kč). Rozhodl o tom dnes odvolací soud v Haagu. Zrušil tak rozsudek soudu nižší instance, podle kterého Rusko tuto částku platit nemuselo. Agentura Reuters uvedla, že proti rozhodnutí se ještě lze odvolat k nejvyššímu soudu. Ruské ministerstvo spravedlnosti již oznámilo, že tak učiní.
Lodní doprava, ilustrační foto

Znečistěná ropa? Katastrofa nebere konce, šíří se na moři

Podle ruských představitelů krize se znečištěním ropy, která zastavila na jaře vývoz ropy ze země, již dávno pominula. Bližší pohled na tucet tankerů se znečištěnou ruskou ropou ale naznačuje, že pro kupující není katastrofa ještě zdaleka vyřešena a bude stát stovky milionů dolarů, píše agentura Reuters.
Ruská armáda, ilustrační fotografie

Rozdělení sfér vlivu pro 21. století? Analytik varuje před "fatální chybou"

Venezuelou nadále zmítá krize a opozice vedená předsedou parlamentu Juanem Guaidóem otevřeně zpochybňuje legitimitu prezidenta Nicólase Madura, přičemž nabádá armádu, aby podpořila jeho svržení, připomíná Max Hess v komentáři pro server Moscow Times. Analytik konzultační společnosti AKE International podotýká, že venezuelská produkce ropy mezitím nadále klesá a obyvatele země sužuje hlad a chabá bezpečnost.
Evropská Unie

Podkopávání ukrajinské suverenity? EU se stále zlobí, prodloužila sankce

Brusel - Evropská unie dnes o šest měsíců prodloužila platnost sankcí, které uvalila na ruské a ukrajinské jednotlivce a firmy kvůli podkopávání územní celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny. Opatření se v současnosti týká 155 osob a 44 firem. Tribunál EU dnes zároveň potvrdil platnost restrikcí vůči některým ruským podnikům včetně Rosněfti.
Těžba ropy

Rosněfť zvýšila sedminásobně zisk, pomohly vyšší ceny ropy

Moskva - Čistý zisk největšího ruského producenta ropy Rosněfť se v letošním prvním čtvrtletí díky vyšším cenám ropy zvýšil sedminásobně na 81 miliard rublů (28 miliard Kč). Těžba ropy a plynového kondenzátu však kvůli mezinárodní dohodě producentských zemí o omezování produkce meziročně klesla o 1,2 procenta. Vyplývá to z dnešní zprávy firmy.
Ilustrační fotografie

Katar kupuje devatenácti procentní podíl ve firmě Rosněfť

Londýn/Moskva - Katar převezme v ruské ropné firmě Rosněfť přímý téměř 19procentní podíl, který měla původně odkoupit čínská firma CEFC aktivní i v České republice. Dauhá tak posílí vztahy s Moskvou v období, kdy čelí bojkotu svých sousedů v Perském zálivu, napsala agentura Reuters.
Těžba ropy

Ruský gigant Rosněfť trhá rekordy, zisk z ropy se více než zdvojnásobil

Moskva - Čistý zisk největšího ruského producenta ropy Rosněfť se loni zvýšil o 27,6 procenta na 222 miliardy rublů (téměř 80 miliard Kč). Tržby se zvýšily o 20,6 procenta na šest bilionů rublů. Těžba za celý rok vzrostla o 7,3 procenta na 225,5 milionu tun, tedy 4,53 milionu barelů denně. Hrubý provozní zisk (EBITDA) stoupl o 9,8 procenta na 1,4 bilionu rublů.
Vladimír Putin

Putin nevládne Rusku? Za zdmi Kremlu se pohybuje mocná šedá eminence

Moskva - 18. března bude známo, kdo usedne do úřadu nejmocnějšího člověka v Rusku. Nezdá se, že by něco mělo stát v cestě vítězství Vladimíra Putina. Muž, který stojí v čele Ruska s krátkou přestávkou už 18 let, vybudoval specifickou strukturu moci, v které na nejvyšších místech polostátně řízené ekonomiky sedí ti, co jsou jemu blízcí a pocházejí z podobných kruhů. Jedním z nejvýznamnějších z této úzké kliky nejmocnějších je Igor Sechin, generální ředitel ruského ropného giganta, společnosti Rosněfť. Server Financial Times (FT) přináší portrét muže, o kterém se mluví jako o příštím ruském premiérovi.
Ropovod

Rosněfť převezme kontrolu nad kurdským ropovodem

Moskva - Ruský ropný gigant Rosněfť se dohodl na převzetí kontroly nad hlavním ropovodem v iráckém Kurdistánu. Firma tak dále posiluje svoji pozici hlavního zahraničního investora v tomto autonomním regionu. Její podíl v projektu může činit až 60 procent, zatímco současný provozovatel plynovodu KAR Group si ponechá 40 procent.
Ilustrační foto

Bývalý kancléř Schröder byl zvolen do vedení ruského koncernu Rosněfť

Moskva - Valná hromada ruského koncernu Rosněfť dnes schválila bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera (73) do nové dozorčí rady, v jejímž čele by podle vládního usnesení měl stanout. Tento krok má přispět ke zlepšení vztahů mezi EU a Ruskem. Někteří politici z toho ale nadšeni nejsou.

Aktuálně se děje

před 34 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 47 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy