Rozšiřování EU

Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Výsledek chorvatského předsednictví: Bude se EU rozšiřovat?

Chorvatsko, nejmladší člen Evropské unie, se na počátku nového roku ujalo rotujícího předsednictví Rady Evropské unie. Země v pomyslném čele unie stanula od svého vstupu do EU v roce 2013 poprvé. Chorvatský premiér při úvodním projevu zdůraznil důležitost vztahu EU se státy Balkánu. A předsedkyně Evropské komise s ním souhlasila. Von der Leyenová tak znovuotevřela téma přístupových rozhovorů se Severní Makedonií a Albánií – podle ní dodrží Evropská unie svůj slib.
Ursula von der Leyenová, předsedkyně Evropské komise

Nová předsedkyně komise chce nadále upevňovat vztahy se státy Balkánu

Nově zvolená předsedkyně Evropské komise - Ursula von der Leyenová, jejíž komise doposud nenastoupila k výkonu své funkce, včera během konference v Berlíně prohlásila, že kooperace EU se státy západního Balkánu má pro obě strany velmi strategický význam. Von der Leyenová se bude ve svém funkčním období snažit o další posílení vztahů s Albánií a Severní Makedonií, které v posledních letech projevily snahy v přibližování se unijním hodnotám.
Evropská Unie

Rozšíří se EU, nebo ne? V Bruselu o přijetí zemí západního Balkánu nemají jasno

Představitelé celkem 14 zemí Evropské unie se shodují, že by se současná osmadvacítka měla konečně domluvit na tom, zda tento měsíc zahájí přístupové rozhovory s Albánií a Severní Makedonií či nikoliv. Otevření rozhovorů by podle nich mělo zajistit větší důvěryhodnost unijní politiky rozšiřování. Poslední rozšíření Evropské unie, celkově sedmé, se uskutečnilo v roce 2013 – tehdy do unie vstoupilo Chorvatsko.

Aktuálně se děje

před 23 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy