sankce

Rusko, ilustrační fotografie.

Zpochybňování sankcí není namístě. Rusko se potýká s inflací či oslabením rublu

Nedávno překročil počet dní, kdy Rusko začalo na Ukrajině bezdůvodnou válečnou agresi, číslo 500. A bez ohledu na to, že demokratický svět se snaží napadené zemi pomáhat, co to jde, třeba v podobě omezení či zákazů spolupráce s Ruskem, stále více se ozývají hlasy, že systém sankcí nemá dostatečný efekt a že ekonomické ztráty Ruska nejsou tak velké, jak by bylo potřeba. Změnil se kvůli válce výrazně třeba směnný kurz eura nebo koruny vůči rublu? A mají finanční a ekonomické tresty vůči Rusku nějaký efekt, nebo spíše pomohly tamní ekonomice? 
Wagnerova skupina opuští velitelství Jižního vojenského okruhu 24. června 2023 v Rostově na Donu v Rusku.

USA a Kanada uvalily kvůli ruské invazi sankce na wagnerovce a Kyrgyzstán

Vláda Spojených států oznámila další rozšíření protiruských sankcí s cílem izolovat Moskvu od technologií s vojenským využitím a finančních zdrojů. Podle tiskové zprávy Amerického ministerstva financí jsou nyní zahrnuty i některé firmy sídlící v Kyrgyzstánu, které se podle něj podílely na obejití obchodních restrikcí. Kanadská vláda rovněž oznámila opatření proti desítkám ruských subjektů, včetně představitelů žoldnéřské Wagnerovy skupiny.
Evropská unie, ilustrační foto

EU se shodla na jedenáctém balíku sankcí proti Rusku

Dnes se velvyslanci zemí Evropské unie shodli na jedenáctém balíku sankcí proti Rusku, který má za cíl omezit jeho schopnosti pokračovat v agresi vůči Ukrajině, oznámilo švédské předsednictví Rady EU. Nová sada sankcí, o které se jednalo mezi dvaceti sedmi členskými zeměmi po dobu více než šesti týdnů, zahrnuje zejména opatření zaměřená proti obcházení stávajících sankcí. Aby tyto sankce nabraly účinnost, musí být formálně schváleny jednotlivými členskými státy. 
Ilustrační fotografie.

EU chce trestat obcházení protiruských sankcí. Podle Moskvy nefungují

Obcházení protiruských sankcí se má stát trestným činem, který bude ve všech členských zemích EU postihován podobně. V pátek se na tom shodli ministři spravedlnosti. Konkrétně podpořili normu, kterou loni navrhla Evropská komise. Ve druhé polovině roku by se její finální podobou měli zabývat europoslanci. 
Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU zvažuje, že na pomoc Ukrajině využije výnosy z peněz zmrazených Rusku

Evropská unie zvažuje, že na pomoc Ukrajině využije výnosy z peněz, které prostřednictvím sankcí zmrazila ruským bankám a oligarchům. Jde o téměř 200 miliard eur uložených v mezinárodním vypořádávacím centru Euroclear. Zástupci Evropské komise a členských zemí už o tom údajně ve středu jednali. 
Vláda ČR

Vláda schválila dohodu ČR s USA o obranné spolupráci a zařadila první osobu na sankční seznam

Vláda dnes schválila česko-americkou dohodu o obranné spolupráci (DCA). Novinářům to po zasedání kabinetu řekl premiér Petr Fiala (ODS). Smlouva má usnadnit případný pobyt amerických vojáků v Česku. Dokument budou muset ještě po podpisu ministry obrany schválit obě komory Parlamentu a podepsat prezident. Nejvhodnější termín pro podpis dohody se podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nyní hledá.
Sergej Šojgu (ruský ministr obrany)

Ukrajina uvalila další protiruské sankce na firmy, sportovce či Šojguovu dceru

Kvůli pokračující ruské invazi rozšířila Ukrajina svůj sankční seznam o několik stovek dalších položek. Mezi přibližně 250 firmami, kterých se postihy týkají, je například internetová společnost Yandex, která spravuje největší webový vyhledávač v Rusku, nebo sociální síť VK (VKontaktě), ruská obdoba facebooku. Příslušné dekrety dnes podle médií zveřejnil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ilustrační foto

Evropská unie zařadila na svůj sankční seznam ruskou Wagnerovu skupinu

Evropská unie zařadila na svůj sankční seznam ruskou Wagnerovu (v ruském přepisu Vagnerovu) skupinu kvůli její "aktivní" účasti na ruské agresivní válce proti Ukrajině. Informovala o tom ve čtvrtek večer Rada EU. Činnost žoldnéřské skupiny podle členských zemí unie ohrožuje "územní celistvost, svrchovanost a nezávislost Ukrajiny".
Čína, ilustrační fotografie.

Čína reaguje na návštěvu prezidentky Tchaj-wanu v USA zavedením sankcí

Čína uvalí sankce na prezidentskou knihovnu Ronalda Reagana a další americké organizace. Reaguje tím na středeční setkání předsedy americké Sněmovny reprezentantů Kevina McCarthyho s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen v Kalifornii. S odvoláním na čínské ministerstvo zahraničí o tom dnes informovala agentura AP. 
USA, ilustrační foto

USA uvalily kvůli Rusku sankce na občana Slovenska

Americké ministerstvo financí dnes oznámilo, že uvalilo sankce na slovenského občana, který se podle něj pokusil zprostředkovat prodej severokorejských zbraní Rusku. Ašot Mkrtyčev (v anglickém přepisu ministerstva financí USA jako "Ashot Mkrtychev") údajně koncem roku 2022 a začátkem letošního roku spolupracoval se zástupci KLDR, od kterých se měl pokusit získat kolem 20 druhů zbraní a munice a ty posléze prodat Rusku výměnou za "komerční letadla, suroviny a další zboží" pro Severní Koreu.
Evropská unie, ilustrační fotografie.

EU se shodla na systému sankcí proti obchodnímu zastrašování

Evropská unie bude mít k dispozici nový nástroj, jak čelit obchodnímu a ekonomickému nátlaku či zastrašování ze strany Číny a dalších zemí. Členské země a europoslanci se dnes nad ránem shodli na znění pravidel, která EU umožní v krajním případě sáhnout k zavedení odvetných cel či omezení dovozních licencí. 
Rusko, ilustrační foto

Jak se žije po roce války v Rusku? Obyvatelé sankce příliš nepocítili, odchod západních značek také ne

Západní sankce zasáhly ruské banky, bohaté jednotlivce nebo dovoz technologií. Po roce rozsáhlých omezení, jejichž cílem bylo oslabit válečný fond Moskvy, se ale ekonomický život pro běžné Rusy příliš neliší od toho, který vedli před ruskou invazí na Ukrajinu. Žádná masová nezaměstnanost a propad měny se nekonají. Nejsou tu žádné krachující banky, před kterými se tvoří dlouhé fronty. Nabídka v supermarketech se příliš nezměnila, zahraniční zboží je stále dostupné, nebo jeho místo zaujaly místní ekvivalenty, píše agentura AP.
Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj ohlásil další sankce, týkají se Ruska, Íránu a Sýrie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil další sankce proti Rusku a jeho spojencům Íránu a Sýrii. Týkají se dohromady 400 osob a firem včetně těch, které jsou odpovědné za dodávky íránských bezpilotních letounů Šáhid Rusku. Ukrajinský prezident to oznámil v sobotu ve svém pravidelném večerním videoprojevu.
Čínský prezident Si Ťin-pching

Si Ťin-pching zřejmě Putinovi nastíní, jak by Rusko mohlo obcházet sankce

Čínský prezident Si Ťin-pching během své plánované návštěvy Ruska pravděpodobně hodlá s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o obcházení západních protiruských sankcí. Ve své nejnovější zprávě o vývoji války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války. Do Ruska má Si Ťin-pching podle čínského ministerstva zahraničí přicestovat začátkem příštího týdne.

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Danko odstoupil ze slovenské prezidentské volby. Podpořil jednoho z kandidátů

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko se v pondělí oficiálně vzdal kandidatury na prezidenta. Vysvětlil to vývojem preferencí a snahou netříštit národně-konzervativní síly. Ve volbách podpořil exministra spravedlnosti Štefana Harabina.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy