Scott Morrison (australský premiér)

Joe Biden

Biden nazval premiéra Austrálie chlapíkem od protinožců, nevzpomněl si na jméno

Jeden z horších momentů svého působení v mezinárodní politice ve středu zažil americký prezident Joe Biden, když na videokonferenci oznamoval nový bezpečnostní pakt mezi Spojenými státy, Británií a Austrálií. Při proslovu si nemohl vzpomenout, jak se jmenuje australský premiér a to zrovna v okamžiku, kdy Scotta Morrisona oslovoval. Vypomohl si s označením "chlapík od protinožců".
Scott Morrison

Australský premiér Morrison po aférách vyměnil ministry

Australský premiér Scott Morrison dnes provedl změny ve vládě v reakci na sérii obvinění ze sexuálního zneužívání, diskriminace žen a nevhodného chování v parlamentu. Z funkce ministra spravedlnosti odešel Christian Porter a post ministryně obrany opustila Linda Reynoldsová, informovala agentura Reuters.
Biden s Canberrou a Soulem jednal o Barmě či KLDR

Biden s Canberrou a Soulem jednal o Barmě či KLDR

Americký prezident Joe Biden telefonicky jednal se svým jihokorejským protějškem Mun Če-inem a australským premiérem Scottem Morrisonem. Zatímco se Soulem hovořil o přípravě strategie vůči Severní Koreji, s Canberrou diskutoval o postoji k Číně. S odvoláním na Bílý dům a kancelář jihokorejské hlavy státu o tom informovala agentura Reuters.
Koronavirus SARS-CoV-2

Město Brisbane je na tři dny uzavřeno. Koronavirus expanduje, lidé nemají vycházet

Australský stát Queensland se rozhodl zavést od dnešního večera třídenní uzávěru svého hlavního města Brisbane. V třetím největším australském městě se potvrdil jeden případ místního přenosu nákazy koronavirem, uvedly světové agentury. Úřady vyzvaly obyvatele Brisbane a okolí, aby v době uzávěry neopouštěli své domovy.
Věznice, ilustrační fotografie

Indonésie propustila z vězení radikálního duchovního Bashira, Austrálie nešetří kritikou

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. Z vězení vyšel dnes poté, co si odpykal deset roků z patnáctiletého trestu, který mu soud vyměřil za financování výcviku teroristů. Austrálie, která při atentátech na Bali přišla o desítky svých občanů, osvobození Bashira kritizovala.
Scott Morrison

Čína se odmítla omluvit Austrálii za falešný snímek vojáka

Čína se odmítla omluvit Austrálii za falešnou fotografii australského vojáka, který zabíjí nožem afghánské dítě. Počítačově upravený snímek sdílel na twitteru mluvčí čínské diplomacie Čao Li-ťien v reakci na podezření, že příslušníci australských speciálních jednotek v Afghánistánu usmrtili desítky vězňů a civilistů. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC News.
Ilustrační foto

Australské speciální jednotky zabíjely civilisty v Afghánistánu, šéf armády se omlouvá

Šéf australských obranných sil Angus Campbell dnes připustil, že existují věrohodné důkazy o tom, že příslušníci speciálních jednotek v Afghánistánu zabili 39 vězňů a civilistů. V některých případech prý velitelé přiměli vojáky, aby usmrtili bezbranné zajatce, a připsali si tak svou první smrtící ránu. Devatenáct současných a bývalých australských vojáků by kvůli tomu mohlo čelit trestnímu stíhání, uvedla agentura Reuters.
Japonská armáda, ilustrační foto

Pakt proti rozpínavosti Číny: Japonsko a Austrálie se dohodly na vojenské smlouvě

Japonsko a Austrálie se dohodly na uzavření vojenské smlouvy, která usnadní společná armádní cvičení a operace. Informují o tom dnes světové tiskové agentury. Premiéři obou zemí dosáhli shody na základních pravidlech nové dohody. Japonsko i Austrálie sdílejí obavy z růstu čínského vlivu v Tichomoří a v Indickém oceánu. Obě země již na vojenské úrovni spolupracují, jejich plavidla se nyní účastní námořního cvičení s Indií a Spojenými státy.
Covid-19, ilustrační foto

Šiřitelé konspiračních teorií demonstrovali v australských městech, policie zatýkala

Australská policie zatkla desítky lidí na demonstracích proti přísným protikoronavirovým opatření, které se dnes uskutečnily ve městech po celé zemi. Informoval o tom zpravodajský web BBC. Ve městě Melbourne, které je ohniskem nákazy v Austrálii, se pochodu proti již měsíc trvající přísné uzávěře zúčastnilo zhruba 300 lidí. Menší demonstrace byly také ve městech Sydney, Brisbane, Adelaide a Perth.
Covid-19, ilustrační foto

Austrálie dál zpřísňuje protikoronavirová opatření, bude omezeno cestování

Austrálie kvůli šíření koronaviru od pondělí omezí návraty svých občanů do vlasti. Podle agentury Reuters to dnes oznámil premiér Scott Morrison. Nadále jich každý týden bude moci přicestovat o polovinu méně, než tomu bylo dosud. Navrátilci navíc budou muset sami uhradit výdaje za 14denní karanténu, která je po příjezdu povinná. Austrálie již také onbovila omezení pohybu ve městě Melbourne.
Scott Morrison

Austrálie prodlouží platnost víz obyvatelům Hongkongu

Austrálie kvůli spornému čínskému bezpečnostnímu zákonu pro Hongkong pozastavuje s tímto poloautonomním asijským velkoměstem extradiční smlouvu a zároveň hongkongským obyvatelům prodlouží platnost víz s výhledem na získání trvalého pobytu. Dnes to podle agentury AP oznámil australský premiér Scott Morrison. Čínská ambasáda v Austrálii tyto kroky podle Reuters označila za "neopodstatněné" a vyzvala ostrovní stát k tomu, aby se přestal vměšovat do věcí Hongkongu a čínských vnitřních záležitostí.
Hongkong

Británie nabídla pomoc obyvatelům Hongkongu, Čína hrozí odplatou

Čína dnes pohrozila Británii zavedením protiopatření kvůli sporu ohledně čínského bezpečnostního zákona pro Hongkong. Londýn ve středu občanům asijského města nabídl rozšíření práva na trvalý pobyt a možnost získání britského občanství. Peking však tuto nabídku ostře odmítl, píše agentura DPA.

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 1 hodinou

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se prokázal u dalších stovek lidí, ukazují nejnovější údaje

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy