gen. Jiří Šedivý

Generál Jiří Šedivý

NATO musí reagovat na výbuch v Polsku. Šedivý řekl, co by mělo udělat

V návaznosti na výbuch v Polsku by se měla ještě posílit protiraketová a protiletecká obrana států hraničících s Ukrajinou a Ruskem. ČTK to dnes řekl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, podle kterého to bude jedním z výsledků konzultací uvnitř Severoatlantické aliance (NATO).
Generál Jiří Šedivý

Generál Šedivý považuje částečnou mobilizaci v Rusku za zlomový bod

Vyhlášení částečné mobilizace v Rusku je zlomový bod, domnívá se bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Na frontě se vytvoří pro Ukrajinu poměrně složitá situace, kdy Rusko nebude mít k dispozici kvalitnější vojsko, ale bude mít převahu v kvantitě. Záležet ale bude, jak Rusové mobilizované útvary použijí.
Generál Jiří Šedivý Rozhovor

Před teroristy musíme být ve střehu, bezpečnost není samozřejmost. Setrvávat v Afghánistánu už nemělo význam, tvrdí generál

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý vyzývá západní civilizaci, aby zůstávala ve střehu, neboť hrozba z 11. září 2001, kdy teroristé z Al-Káidy zaútočili na USA, je stále aktuální. „Naše demokratická společnost je bohužel zranitelná. A pokud nepřijmeme určitá opatření, abychom eliminovali slabiny demokracie a vlastních principů, tak se nějaký útok v jiné podobě může opakovat. Nemusí se jednat o úder letadly, ale radikálové zase mohou najít nějakou slabinu a není vyloučené, že se může opět najít podobný lídr, jakým byl Usáma bin Ládin,“ říká ve druhé části exkluzivního rozhovoru pro EuroZprávy.cz armádní generál ve výslužbě Jiří Šedivý. Útoky z 11. září podle něj ukázaly, že bezpečnost není samozřejmost.
Armádní generál ve výslužbě Jiří Šedivý tvrdí, že svět 11. září zaskočil nejen pečlivě připravovaný a utajovaný teroristický útok, ale šokován byl i charekteristikou únosců. Rozhovor

Dvacet let od 11. září. Za údery na USA stojí špatná komunikace služeb, teroristé zmátli zpravodajce vizáží i vzdělaností, říká generál Šedivý

Duše se stále halí do žalu, bolest neutichá a slzy neoschly. Svět se dodnes nevzpamatoval z děsivé apokalypsy, která se odehrála 11. září 2001 v USA. Přesně před dvaceti lety teroristé z Al-Káidy použili unesená letadla jako bomby a boeingy narazili do Světového obchodního centra v New Yorku a západní stěny Pentagonu poblíž Washingtonu. Při úderech vyhaslo téměř tři tisíce lidských životů. Bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky Jiří Šedivý, který v dramatických a hektických dnech vykonával tuto vysokou funkci, se domnívá, že pochybily zpravodajské služby. „Sami Američané přiznali, že zpravodajci si mezi sebou nepředávali vlastní citlivé informace a špatně spolu komunikovali. Pokud by škálu zpráv vyhodnotili, chystaný úder by překazili,“ říká v exkluzivním obsáhlém rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Šedivý, armádní generál ve výslužbě.
Ilustrační foto

Kdo dostane státní vyznamenání? Ve hře jsou Kiska, Pavel či Robertson

Sněmovna by mohla navrhnout na státní vyznamenání končícího slovenského prezidenta Andreje Kisku, bývalé náčelníky generálního štábu Jiřího Šedivého a Petra Pavla nebo někdejšího generálního tajemníka Severoatlantické aliance George Robertsona. Předběžný seznam osobností projednal příslušný sněmovní podvýbor. ČTK jej poskytl sekretariát místopředsedy dolní komory Vojtěcha Pikala (Piráti). Předběžný seznam čítá 48 jmen.
Generál Jiří Šedivý Rozhovor

Suverenita Česka? Bez NATO nemyslitelná věc, říká pro EZ armádní generál Šedivý

ROZHOVOR - K dnešním 20. výročí vstupu České republiky do NATO poskytl exkluzivně pro EuroZprávy.cz rozhovor armádní generál v záloze Jiří Šedivý. V době vstupu ČR do NATO byl náčelníkem Generálního štábu Armády ČR a za organizaci vstupu ČR do NATO byl přímo odpovědný. K tehdejšímu rozhodnutí uvedl, že jinou alternativu Česká republika neměla a ani dnes nemá.
Generál Jiří Šedivý

Bez vstupu do NATO by byl z české armády skanzen, říká generál Šedivý

Pokud by Česká republika nevstoupila do NATO, z její armády by se stal skanzen a nedostala by se na úroveň, na které je dnes. ČTK to v souvislosti s 20. výročím vstupu ČR do aliance řekl armádní generál Jiří Šedivý, který v roce 1999 vedl generální štáb české armády. Vojenská pověst české armády je podle něj velmi dobrá, i když se kvůli politickým rozhodnutím zcela nezdařily plánované modernizace. Česku také podle něj chybí politici, kteří mají strategické myšlení.
Generál Jiří Šedivý

Stažení USA z Afghánistánu? Pro spojence včetně ČR by nastal problém, přiznal generál Šedivý

Někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý údajné stahování až poloviny amerických vojáků z Afghánistánu nevítá. Spojenci by podle něj měli ze země odejít až v době, kdy bude afghánská armáda schopna zajistit bezpečnost země. Podle předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jany Černochové (ODS) by stažení muselo zřejmě vést k přehodnocení mise. Upozornila ale na to, že ještě nejsou známé podrobnosti.
Na debatě v Praze moderované Alexandrem Vondrou vystoupil Steve Bannon.

Pryč z Afghánistánu? Český voják z boje neutíká, shodují se Šedivý i Vondra

Česká republika by se z Afghánistánu stahovat neměla, shodli se bývalý ministr obrany Alexandr Vondra a někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Řekli to dnes ČTK v reakci na názory některých politiků, že by Česko mělo z Afghánistánu své vojáky stáhnout. Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Slouží v rámci mezinárodní mise Resolute Support, která nemá bojový charakter a za úkol má podporovat a cvičit afghánské ozbrojené síly.
Generál Jiří Šedivý

Jak bojovat proti hybridním hrozbám? V Česku byly už za totality

Praha - Odpovědí na riziko hybridních hrozeb je posilování odolnosti systémů i lidí, řekl ČTK český velvyslanec při NATO Jiří Šedivý. NATO se jako vojensko-politická organizace nezaměřuje primárně na sféru dezinformací nebo propagandy, podle Šedivého je však potírání jejich vlivu na společnost stejně důležité jako zvyšování odolnosti materiální infrastruktury nezbytné pro fungování státu. Fakt, že Rusko stále častěji využívá nevojenské hybridní metody, vnímá Šedivý jako potvrzení toho, že Moskva si uvědomuje sílu vojenských záruk, jež NATO poskytuje svým členům.
Generál Jiří Šedivý Rozhovor

Pokud dojde k válce s KLDR, způsobí to chyba, tvrdí bezpečnostní expert

ROZHOVOR – Je Severní Korea a její vůdce Kim Čong-un takovou hrozbou pro svět, jak se říká? Co světu od KLDR reálně hrozí? Podle Jiřího Šedivého, odborníka na bezpečnost a bývalého náčelníka Generálního štábu AČR, není možnost válka příliš reálná. Uvedl to v rozhovoru pro EuroZprávy.cz s tím, že pokud by k ní přece jen došlo, její následky by pocítila zejména Čína a Rusko.
Generál Jiří Šedivý Rozhovor

Útok USA v Sýrii bude mít mnohem hlubší dopady. Musíme ale vyšetřit, kdo chemickými zbraněmi vlastně útočil, varuje generál Šedivý

ROZHOVOR - Americký úder na syrskou leteckou základnu nedaleko Homsu si vyžádal nejméně sedm obětí. Velmi negativně ale také zřejmě poznamená vztahy mezi USA a Ruskem - a nepůjde jen o konflikt v Sýrii, ale třeba i o dění na východní Ukrajině, varuje pro EuroZprávy.cz bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR arm. gen. Ing. Jiří Šedivý.

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy