Senátní volby

Volby, ilustrační foto

První den voleb skončil. Zájem voličů je malý

Ve druhém kole senátních voleb přišla do dnešního večera hlasovat v průměru asi desetina oprávněných voličů. Je to přibližně stejně jako v první den volebního finále v předchozích hlasováních.
Miloš Vystrčil

Vystrčil nepočítá s velkou účastí ve druhém kole voleb do Senátu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) nepočítá s velkou účastí ve druhém kole voleb do Senátu, které začalo dnes. Jeho protikandidátkou ve volebním obvodu je Jana Nagyová (ANO), ale Vystrčilovi přijde, že spíš soupeří s předsedou hnutí ANO a bývalým premiérem Andrejem Babišem. Nagyová i Babiš jsou nyní souzeni v kauze dotací pro Čapí hnízdo.
Volby, ilustrační foto

Konečné výsledky voleb: ANO ovládlo 8 krajských měst, tři senátoři vzešli už z prvního kola

Češi o víkendu rozhodli o složení obecních zastupitelstev a už v prvním kole vybrali tři senátory. Souboj o zbývajících 24 křesel v horní komoře čeká kandidáty a voliče opět v pátek a sobotu, nejvíc finalistů má opoziční ANO. Tradičně nejvíc mandátů v komunálních volbách získala místní sdružení nezávislých kandidátů, ze stran jako před čtyřmi lety KDU-ČSL.
Volby, ilustrační foto

Volby: Hnutí ANO vyhrálo ve většině krajských měst. Česko má tři nové senátory

Lidovci vedli ze stran kandidujících samostatně před ODS a STAN v obecních volbách i po sečtení hlasů z devíti desetin okrsků. Následovalo hnutí ANO, které předstihlo ČSSD, na šestém místě figurovala KSČM. Nejvíce zastupitelských křesel získala jako obvykle nejrůznější místní sdružení nezávislých kandidátů. V 9 ze 13 krajských měst ale vede hnutí ANO. Česko má také tři nové senátory. Hned v prvním kole získal nadpoloviční počet hlasů za volební obvod Ústí nad Orlicí Petr Fiala (KDU-ČSL a Společně pro kraj), stejně jako Ladislav Václavec (ANO), který bude senátorem ve volebním obvodu Bruntál a Jiří Růžička (TOP 09) za Prahu 6. Průběh voleb jsme sledovali v on-line reportáži.
Volby, ilustrační foto

Vítězem prvního kola senátních voleb je opoziční hnutí ANO

Vítězem prvního kola senátních voleb je opoziční hnutí ANO před ODS, KDU-ČSL a TOP 09, poraženým hnutí STAN. Premiérové zastoupení ve finále, které bude za týden, bude mít podle propočtu ČTK hnutí SPD. Vládní strany si bez ohledu na výsledek voleb většinu v horní komoře udrží.
Senát ČR

Hnutí ANO může letos mít 18 nových senátorů, vládní koalice 20

Hnutí ANO mělo po sečtení tří čtvrtin senátních okrsků šanci na dalších 17 senátorů k Ladislavu Václavcovi, který podle propočtu ČTK mandát obhájil už v prvním kole voleb. Strany vládní koalice by obdobně mohly přes propad STAN přidat až dvě desítky senátorů k Petru Fialovi KDU-ČSL, který podle propočtu ČTK vyhrál předčasné finále na Orlickoústecku. Hnutí SPD z postupových míst vypadlo, ČSSD zřejmě obhájí jedno křeslo ze dvou.
Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO po sečtení čtvrtiny senátních okrsků mělo na postupových místech 17 kandidátů

Hnutí ANO po sečtení čtvrtiny senátních okrsků mělo na postupových místech 17 kandidátů, podobně jako při předchozích volbách před šesti lety ve 27 obvodech, kde se volí i nyní. Kandidáti navržení ODS byli na prvním či druhém místě v osmi obvodech, KDU-ČSL v pěti, přičemž v předčasném finále na Orlickoústecku pravděpodobně vyhraje lidovec Petr Fiala nad Stanislavem Ešnerem (ANO).
Volby, ilustrační foto

Dvě hodiny do konce voleb: K urnám nepřišla ani polovina voličů

Účast ve volbách do obecních zastupitelstev se zatím nejčastěji pohybuje mezi 30 a 40 procenty. Mezi obcemi jsou ale velké rozdíly. Někde je podle volebních komisí zájem překvapivě nízký, jinde naopak vyšší než obvykle. Ještě menší než v komunálních je zpravidla účast ve volbách do třetiny Senátu, zjistila ČTK. V Brně se policie zabývala oznámením, že by v noci mohl někdo manipulovat s hlasovacími lístky v několika okrscích. Lidé mohou dnes odevzdat svůj hlas ještě do 14:00.
Volby, ilustrační foto

Druhý den voleb začal. Už dnes se dozvíme první výsledky

Po noční přestávce se v Česku znovu otevřely volební místnosti. Voliči mají ještě šest hodin na to, aby si vybrali své místní zastupitele. Na třetině území republiky mohou zároveň ovlivnit volbu 27 senátorů a tím i rozložení sil v horní komoře.
Miloš Vystrčil

O obhajobě funkce předsedy Senátu Vystrčil zatím nechce spekulovat

O případné obhajobě funkce předsedy Senátu dnes nechtěl Miloš Vystrčil (ODS) spekulovat. Počká na výsledek voleb, kampaň před nimi byla podle něj zejména ze strany hnutí ANO agresivní. ČTK to řekl dnes v Telči, kde asi v 15:00 odevzdal hlas v senátních a komunálních volbách.
Volby, ilustrační foto

Komunální a senátní volby odstartovaly. Podívejte se, jak správně odevzdat svůj hlas

V Česku začaly dnes ve 14:00 komunální volby, v nichž lidé rozhodnou o složení svých radnic na příští čtyři roky. Letošní celostátní volby do obecních zastupitelstev jsou osmé v historii samostatné České republiky. Na části území se souběžně rozhodne o budoucím složení třetiny Senátu, tedy 27 z 81 senátorů. Horní komora se takto proměňuje každé dva roky od jejího naplnění v roce 1996, letos to bude potřinácté.
Volby, ilustrační foto

K podzimním volbám do Senátu bylo připuštěno 179 kandidátů

K podzimním volbám do Senátu bylo připuštěno 179 kandidátů. Je jich hlavně kvůli společným nominacím stran a hnutí o 54 méně než při předchozích volbách, které se konaly v roce 2016 ve stejných 27 obvodech, kde se bude hlasovat letos. Vyplývá to z dnešních informací ČTK o registraci volebních přihlášek. První kolo senátních voleb se uskuteční 23. a 24. září společně s komunálními volbami.
Volby, ilustrační foto

Do senátních voleb se přihlásilo zhruba 180 kandidátů

Do letošních senátních voleb se podle dostupných informací registračních úřadů a politických stran přihlásilo zhruba 180 kandidátů. Je to méně než v předchozích volbách před šesti lety ve stejných 27 obvodech, kde se bude tento rok do horní parlamentní komory opět volit.
Senát ČR

V podzimních senátních volbách budou mandáty za KDU-ČSL obhajovat čtyři senátoři

V podzimních senátních volbách budou mandáty za KDU-ČSL obhajovat šéfka jejich senátorského klubu a místopředsedkyně strany Šárka Jelínková v Kroměříži, místopředseda klubu Lumír Kantor v Olomouci a dále Miluše Horská v Pardubicích a Jaromíra Vítková v Blansku. Během druhého dne lidoveckého sjezdu v Ostravě se dnes kandidáti představili delegátům. O kandidátech pro další dva obvody ještě lidovci jednají. Funkční období letos končí 27 senátorům.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.
Češi vyrazili k volbám

Senátní volby vyhráli Starostové, ODS druhá. ANO a ČSSD propadly

Senátní volby vyhráli Starostové, spolu s SLK získali 11 mandátů z 27 možných. Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že je hnutí připraveno navrhnout kandidáta na šéfa horní komory. Za ODS bylo zvoleno pět kandidátů, za KDU-ČSL tři. Propadla ČSSD, která neobhájila ani jeden z deseti mandátů. Oslabilo i vládní hnutí ANO, když udrželo jedno křeslo ze dvou. K urnám přišlo 16,74 procenta voličů, což je čtvrtá nejmenší účast u senátních voleb.

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy