Sev.en Energy

ministerstvo průmyslu

Stínová komise: Konec uhlí v ČR musí být co nejrychlejší, nejpozději v 2031

Konec využívání uhlí v Česku je nevyhnutelný a musí být co nejrychlejší. Pokud chce ČR dostát cílům, ke kterým se zavázala ratifikováním Pařížské klimatické dohody, je nutné ukončit výrobu elektřiny z uhlí nejpozději v roce 2031. Na dnešní on-line tiskové konferenci to uvedli zástupci stínové uhelné komise, která je oponentem a protějškem vládního poradního orgánu.
Spolana Neratovice

Jedy v ovzduší. Největším znečišťovatelem byla loni opět Spolana, tvrdí Arnika

U většiny sledovaných látek znečišťujících ovzduší zaznamenala ekologická organizace Arnika loni pokles množství oproti roku 2018. Výjimkou jsou například emise rtuti. Na dnešní on-line tiskové konferenci k představení žebříčků za rok 2019, které čerpají z dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ), to řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady Jindřich Petrlík.
Lidé demonstrují před elektrárnou Počerady. (5.9.2020)

Další protiuhelný protest. 200 lidí demonstrovalo před elektrárnou Počerady

Zhruba dvě stovky lidí dnes demonstrovaly před elektrárnou Počerady na Lounsku, která je největším odběratelem hnědého uhlí z lomu Vršany u Mostu. Demonstranti požadovali rychlé ukončení těžby uhlí a s ním i ukončení provozu podle nich nejšpinavější elektrárny Počerady. Demonstrace zakončila takzvané akční dny, které začaly ve čtvrtek, řekl ČTK organizátor protestu Luboš Pavlovič.
Aktivisté Greenpeace obsadili rypadlo ve Vršanech. (2.9.2020)

Aktivisté obsadili rypadlo ve Vršanech, požadují konec "doby uhelné"

Osm aktivistů a aktivistek Greenpeace brzy ráno vylezlo na rypadlo v lomu Vršany u Mostu. Požadují mimo jiné rychlý konec těžby a spalování uhlí a přechod k obnovitelným zdrojům. Mluvčí české odbočky Greenpeace Lukáš Hrábek ČTK řekl, že aktivisté jsou připraveni na rypadle setrvávat i několik dní.
Nejvyšší správní soud

Spolek neuspěl se žalobou kvůli modernizaci elektrárny Chvaletice

Spolek Frank Bold Society s konečnou platností neuspěl se žalobou kvůli modernizaci chvaletické elektrárny. Nejvyšší správní soud (NSS) sice v roce 2018 vyhověl první kasační stížnosti spolku, Městský soud v Praze ale i napodruhé rozhodl, že modernizace nemá výrazný negativní dopad na okolí. Další kasační stížnost už NSS zamítl, zjistila dnes ČTK z úřední desky.
Ilustrační foto

Sev.en Energy: Do modernizace a ekologizace Počerad dáme miliardy

Skupina Sev.en Energy hodlá do modernizace a ekologických opatření v hnědouhelné elektrárny Počerady investovat miliardy korun, aby zdroj splňoval stále přísnější limity pro ekologický provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí firmy Gabriela Sáričková Benešová. Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače se stane majitelem elektrárny od roku 2024. Dosavadní majitel elektrárny - ČEZ, nevyužil do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolal. ČEZ za elektrárnu získá dvě miliardy korun.
ČEZ

Tykač zvýší emise skleníkových plynů? Ekologové kritizují změnu majitele elektrárny Počerady

Ekologové považují změnu majitele hnědouhelné elektrárny Počerady od roku 2024 za nezodpovědnou, skupina Sev.en Energy ji podle nich bude chtít provozovat dlouhodobě. Uvedli to v dnešní tiskové zprávě poté, co společnost ČEZ, dosavadní majitel elektrárny, nevyužila do konce roku 2019 opci, aby prodej odvolala. Minoritní akcionář a kritik současného vedení ČEZ Michal Šnobr kritizoval to, že ČEZ za elektrárnu od konkurence obdrží pouze dvě miliardy korun.

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 36 minutami

před 37 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

ČT24 od května dostojí svému názvu a bude živě vysílat celý den

Česká televize chce, aby zpravodajský kanál ČT24 živě vysílal od května nepřetržitě celých 24 hodin denně. V současnosti má přestávku mezi půlnocí a šestou hodinou ráno. Radu ČT o tom ve středu informoval generální ředitel České televize Jan Souček.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy