Simon Coveney (irský ministr)

Simon Coveney

Reuters: Dohoda EU s Británií by mohla být v pátek či o víkendu

Vyjednavači by se mohli na podobě budoucích vztahů Británie s Evropskou unií dohodnout v pátek nebo o víkendu. Agentuře Reuters to dnes řekli tři unijní diplomaté, další zdroj byl ale skeptický. Podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho je ale šance na dohodu v příštích dnech reálná. Británie opustila EU na konci ledna a do konce letošního roku je ještě v takzvaném přechodném období.
Simon Coveney

EU a Británie zahájily klíčový týden jednání, spory přetrvávají

Jednání o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Británií dnes vstoupila do fáze, kterou obě strany označují za rozhodující. Z Bruselu i Londýna jsou v posledních hodinách slyšet hlasy, že pokud se tento týden nepodaří najít kompromis v klíčových sporných otázkách, naděje na dohodu do konce roku se dramaticky sníží.
Velká Británie se rozhodla vystoupit z EU a vydat se vlastní cestou. Ilustrační fotografie

Dvě hranice na čtyři roky? Johnsonův návrh irské pojistky budí bouřlivé emoce

Jako plán "dvou hranic na čtyři roky" označují britská média nový návrh britské vlády na vyřešení brexitového problému kolem hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Alternativní podobu takzvané irské pojistky by dnes měl premiér Boris Johnson představit v odpoledním projevu na sjezdu Konzervativní strany, podrobnosti plánu ale v noci zveřejnil deník The Daily Telegraph.
Boris Johnson

Británie má nový plán ohledně irské pojistky? Johnson spekulace popírá

Británie nenavrhuje v rámci své představy o takzvané irské pojistce vytvoření celních stanovišť několik kilometrů od hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem. V rozhovoru se zpravodajskou společností BBC to dnes řekl britský premiér Boris Johnson, čímž popřel zprávy médií v Irsku a Británii o plánu Londýna na úpravu brexitové dohody. Později Johnson řekl britskému tisku, že kvůli celním kontrolám na ostrově po ochodu Británie z Evropské unie nemusí vzniknout nová infrastruktura a šanci na dohodu s EU označil za dobrou.
Boris Johnson

Nová brexitová smlouva? Johnson bude poprvé jako premiér jednat s Junckerem

Britský premiér Boris Johnson je "opatrně optimistický" při hodnocení možnosti, zda se podaří uzavřít brexitovou dohodu s Evropskou unií. Řekl to dnes na setkání s místními lidmi v severoanglickém Rotherhamu. V pondělí se Johnson poprvé ve funkci premiéra setká s dosluhujícím předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a také s hlavním brexitovým vyjednavačem EU Michelem Barnierem, informovala agentura Reuters.
Simon Coveney

Irský ministr: Británie nepředložila EU návrh na řešení brexitu

Británie Evropské unii zatím nepředložila jediný návrh, jak vyřešit současný brexitový pat. Řekl to dnes irský ministr zahraničí Simon Coveney poté, co britský premiér Boris Johnson v parlamentu hovořil o "velkém pokroku" v jednání s Bruselem. Informovala o tom agentura Reuters.
Simon Coveney

Irsko je nasupené. Výroky Borise Johnsona "rozhodně nepomohly", prohlásil ministr

Výroky nového britského premiéra Borise Johnsona podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho "rozhodně nepomohly" brexitovému procesu a nemohou být základem pro dohodu mezi Londýnem a zbytkem Evropské unie. Irský šéf diplomacie se takto vyjádřil po dnešním setkání s novým britským ministrem pro Severní Irsko. Dodal, že čtvrtek byl pro vyjednávání o brexitu velmi špatný den.
Brexit, ilustrační foto

Neřízený brexit je nejhorší varianta, soudí ministři řady zemí EU

Nejhorší variantou brexitového vývoje by byl britský odchod z Evropské unie, který by se neřídil žádnou vzájemnou dohodou. Při příchodu to dnes ráno v Lucemburku uváděli mnozí účastníci dnešního jednání Rady pro všeobecné záležitosti. Ta ve formátu zástupců 27 členských zemí EU připravuje středeční mimořádný summit EU, který bude posuzovat novou žádost britské premiérky Theresy Mayové o odklad brexitu.
Simon Coveney

Rozhádaná EU: Irsko podpoří krátký odklad brexitu, Kurz k tomu nevidí důvod

Irsko by podpořilo schválení britské žádosti o další krátký odklad brexitu, řekl dnes tamní ministr zahraničí Simon Coveney. Brexit bez dohody při aktuálním termínu britského odchodu příští pátek vidí jako velmi nepravděpodobný. Rakouský kancléř Sebastian Kurz naopak uvedl, že pro další prodloužení lhůty pro vyjednání podmínek brexitu aktuálně není důvod. Mluvčí německé vlády prohlásil, že pokud chce Londýn od EU další odklad, musí přijít s velmi konkrétní žádostí. Nic takového se ale podle něj zatím nestalo.
Theresa Mayová

Mayová ještě dnes odletí za Junckerem. Předloží nový brexitový plán?

Britská premiérka Theresa Mayová ještě dnes odletí do Štrasburku, aby zde jen den před opakovaným hlasování britského parlamentu o brexitové dohodě jednala s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. S odvoláním na irského vicepremiéra a ministra zahraničí Simona Coveneyho o tom informovala televize SkyNews. Premiérčin úřad odmítl zprávy v této souvislosti potvrdit.
Leo Varadkar

Irové si postavili hlavu, alternativy k "brexitové pojistce" striktně odmítají

Irský premiér Leo Varadkar nevěří, že existují alternativy k takzvané irské pojistce, která je nejvíce problematickou součástí stávající dohody o brexitu. Tento názor dnes ministerský předseda vyjádřil v dolní komoře irského parlamentu poté, co se v projevu k roli Irska po odchodu Británie z Evropské unie podobně vyslovil irský ministr zahraničí Simon Coveney. Podle Varadkara aktuálně není v plánu mimořádný summit lídrů EU kvůli novým požadavkům britské premiérky Theresy Mayové. S tou by měl ještě dnes irský premiér hovořit po telefonu.
Simon Coveney

Změny v brexitové smlouvě? Vyloučeno, vzkázal irský vicepremiér

Irská republika dnes kritizovala snahu britské premiérky Theresy Mayové dostat se ze slepé uličky v jednání o brexitu rozhovory se skeptickými poslanci o takzvané irské pojistce. Dublin dal podle agentury Reuters najevo, že nepovolí žádné změny v ustanovení, které má zajistit, že se za žádných okolností nezpevní hranice na Irském ostrově a zachová se integrita jednotného trhu.
Simon Coveney

Británie zřejmě bude muset brexit odložit, soudí šéf irské diplomacie

Podle irského ministra zahraničí Simona Coveneyho bude muset Británie pravděpodobně odložit brexit, pokud má být vyjednán "zcela nový" návrh podoby odchodu z Evropské unie. Britský ministr obchodu Liam Fox upozornil, že jednání s Evropskou unií ohledně "pojistek" určených britskému parlamentu při schvalování rozvodové dohody si vyžádá nějaký čas. Rozhodnutí o dohodě dojednané premiérkou Theresou Mayovou se podle něj očekává po Novém roce.
Simon Coveney

Brexitová dohoda měnit nebude, tvrdí šéf irské diplomacie

Předběžná dohoda o odchodu Británie z Evropské unie není jen návrhem a už se nebude měnit. V irském parlamentu to dnes řekl místní ministr zahraničí Simon Coveney. Zároveň prohlásil, že vyjednávání o budoucích vztazích Londýna s EU zaberou nejméně dva až tři roky. To by znamenalo nutnost prodloužit přechodné období brexitu naplánované zatím do prosince 2020.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy