Simona Kratochvílová (MŠMT)

Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Žalobce trvá na devíti letech vězení pro Peltu a deseti pro Kratochvílovou

Ve druhém kole kauzy zmanipulování sportovních dotací ministerstva školství dnes státní zástupce znovu navrhl odnětí svobody i citelné peněžité tresty jak pro bývalého šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, tak pro někdejší náměstkyni pro sport Simonu Kratochvílovou a předsedu České unie sportu Miroslava Janstu (ČUS). 
Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Peltu uznal soud vinným v kauze sportovních dotací, dostal šest let

Soud v kauze zmanipulování sportovních dotací uložil bývalému šéfovi českého fotbalu Miroslavu Peltovi šest let vězení, pětiletý zákaz činnosti ve statutárních orgánech korporací a pětimilionový peněžitý trest. Někdejší náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou poslal do vězení na 6,5 roku, na šest let jí zakázal výkon funkcí ve veřejné správě a dal jí ještě dvoumilionový peněžitý trest. Rozsudek není pravomocný.
Bohuslav Sobotka, expremiér

Expremiér Sobotka u soudu: Náměstkem pro sport bych jmenoval někoho zkušenějšího

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes vypověděl jako svědek v kauze manipulování sportovních dotací, že situace ve financování sportu nebyla v letech 2016 a 2017 jednoduchá. Měnil se systém financování, s čímž souvisela i změna rozpočtových prostředků. Uvedl, že osobně by v dané době jmenoval náměstkem pro sport někoho staršího a zkušenějšího než obžalovanou Simonu Kratochvílovou.
Soud, ilustrační foto

Pokračuje kauza sportovních dotací. Nastoupila jsem do rozjetého vlaku, hájí se Kratochvílová

Bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová dnes u soudu vypověděla, že se v kauze sportovních dotací cítí nevinná. Skutky popsané v obžalobě se podle ní buď nestaly, nebo nejsou trestnými činy. Ohradila se také proti tvrzení, že se řídila požadavky tehdejšího předsedy Fotbalové asociace ČR Miroslava Pelty (FAČR) a šéfa České unie sportu (ČUS) Miroslava Jansty. Popřela i to, že by od Pelty přijala úplatek.
ministerstvo školství

Začal soud v kauze sportovních dotací. MŠMT žádá přes miliardu jako náhradu škody

Ministerstvo školství požaduje po obviněných v kauze údajné manipulace sportovních dotací náhradu škody 1,116 miliardy korun. Po zahájení hlavního líčení to uvedla zmocněnkyně úřadu. Další poškození - Český olympijský výbor a Česká obec sokolská - se žádné náhrady nedomáhají. Soud dnes stihl částečně vyslechnout jen prvního z obžalovaných, bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdenka Břízu, který vinu odmítl.
Soud, ilustrační foto

Kauza sportovních dotací: Soud nemohl začít, nedostavila se Kratochvílová

Hlavní líčení v kauze manipulace se sportovními dotacemi ministerstva školství dnes nemohlo začít. Obžalovaná bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová totiž zaslala pražskému městskému soudu omluvu, že je hospitalizovaná v Brně. Soudkyně si však vyžádala stanovisko lékařů, podle nichž je Kratochvílová schopna účasti na jednání. Soud proto ženě přes její advokáty přikázal, ať dorazí v úterý.
Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Vyzrazení odposlechu Peltovi? Soud i napodruhé osvobodil Syneckého

Soud i napodruhé zprostil obžaloby bývalého bezpečnostního manažera Fotbalové asociace ČR (FAČR) Martina Syneckého v kauze vyzrazení odposlechu umístěného v kanceláři někdejšího šéfa asociace Miroslava Pelty. Podle soudkyně nebylo prokázáno, že se skutek stal. Dospěla totiž nově k závěru, že ve věci nelze použít odposlechy z jiného případu, které podle jejího původního názoru svědčily proti Syneckému. Dnešní verdikt není pravomocný, státní zástupce se ihned odvolal.
Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Pelta uspěl se stížností proti rozšíření obvinění o podplácení

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo v kauze sportovních dotací rozšíření stíhání Fotbalové asociace ČR (FAČR) a jejího bývalého předsedy Miroslava Pelty, které se týkalo údajného podplácení. Vyhovělo tak stížnostem obviněných. Dnes o tom informoval mluvčí zastupitelství Petr Malý. Důvody zrušení byly podle něj formální, protože napadené usnesení bylo nadbytečné.
policie

Jansta v kauze dotací údajně naváděl k trestnému činu

Praha - Miroslav Jansta, předseda České unie sportu (ČUS), právník a člen ČSSD, podle policistů dopustil navádění k trestné činnosti. Konkrétně měl navádět dnes již odvolanou náměstkyni ministerstva školství Simonu Kratochvílovou nebo bývalého ředitele ministerského odboru sportu Zdeňka Břízu.
Věznice, ilustrační fotografie

Soud rozhodl o Kratochvílové z kauzy Pelta, patrně ji nechal ve vazbě

Praha - Bývalá náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová, která čelí obvinění v kauze sportovních dotací, zřejmě zůstává ve vazbě. Pražský městský soud dnes rozhodl v neveřejném zasedání o její stížnosti proti vazebnímu stíhání a mluvčí soudu Markéta Puci na dotaz ČTK sdělila, že výsledek rozhodování zatím sdělit nesmí. Pokud by dal senát příkaz k okamžitému propuštění, bylo by informaci možné medializovat ihned stejně jako v případě spoluobviněného Miroslava Pelty.
Miroslav Pelta (foto: David Sedlecký)

Pelta ovlivňoval i složení dotační komise, stojí v policejním spisu

Praha - Podle policejního spisu měl předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta vliv také na složení 11členné expertní komise, která na ministerstvu školství o rozdělení půl miliardy z investičních dotací. Vyšetřovatelé tvrdí, že ani jeden z 50 projektů nebyl vybrán podle zákonných kritérií, a proto vznikla Česku škoda téměř půl miliardy korun.
ministerstvo školství

Kvůli kauze Pelta padají hlavy, MŠMT zprostilo všech funkcí náměstkyni Kratochvílovou

Praha - V souvislosti s obviněním z možného zneužití sportovních dotací z ministerstva školství byla náměstkyně ministryně školství pro sport Simona Kratochvílová dnes zproštěna výkonu své služby. ČTK o tom informovala vedoucí tiskového oddělení ministerstva Klára Bílá. Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz domlouvala na přípravě dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Obvodní soud pro Prahu 1 dnes Kratochvílovou poslal do vazby.

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy