Slobodan Miloševič

Hashim Thaçi

Kosovský prezident Thaçi odletěl do Haagu, bude vypovídat u zvláštního tribunálu

Kosovský prezident Hashim Thaçi dnes prohlásil, že boj kosovských povstalců proti režimu bývalého srbského prezidenta Slobodana Miloševiče byl "čestný a spravedlivý". Řekl to kosovské televizi Top Channel před odletem z prištinského letiště do Haagu, kde bude v pondělí vypovídat u zvláštního tribunálu pro Kosovo v souvislosti se svou obžalobou z válečných zločinů.
Ilustrační foto

Bombardování Jugoslávie i po 20 letech budí vášně, Havel schvaloval údery NATO

Převážně Albánci obývané Kosovo, považované za kolébku srbského státu, se již koncem 80. let stalo rozbuškou národnostních problémů v někdejší Jugoslávii. O dekádu později pak tvrdý postup srbského vedení proti albánskému obyvatelstvu vedl k bezprecedentnímu zásahu Severoatlantické aliance. Bombardování, které začalo 24. března 1999, nakonec donutilo Bělehrad ke kapitulaci a stažení z Kosova, jež se poté vydalo k nezávislosti.
Vlajka Kosova

Srbsko přišlo o Kosovo kvůli Miloševićovi? Vyjebávat se mnou nebudete, vpálil Američanům. Neměl to dělat

Bělehrad - Srbský diplomat Nebojša Vujović tvrdí, že Srbsko fakticky připravil o Kosovo exprezident Slobodan Milošević při jednáních v roce 1995 v americkém Daytonu. Takzvaná daytonská dohoda, která ukončila krvavou válku v bývalé Jugoslávii, byla podepsána 14. prosince 1995 v Paříži. Málo se toho ale ví o průběhu jednání, která probíhala za zavřenými dveřmi.
Ilustrační foto

Začal nový proces s bývalými šéfy Miloševičovy tajné služby

Haag (Nizozemsko) - Obnovený proces se dvěma nejvyššími činiteli srbské tajné služby někdejšího srbského prezidenta Slobodana Miloševiče začal dnes v Haagu před justičním orgánem OSN, který přebírá případy válečných zločinů po Mezinárodním trestním tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Americký dolar (USD), ilustrační fotografie

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov. Takže co se vlastně děje na finančních trzích?

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Hrozivý scénář pro Evropu. Analytici ISW varují, Rusové vítězstvím na Ukrajině obsadí pohraničí NATO

Lidé, kteří nerozumí, proč je nutné, aby Ukrajina v boji s ruským agresorem zvítězila, si musí uvědomit, co se stane, pokud se Rusku podaří prolomit všechny linie v napadené zemi? Pokud by tedy Rusko dosáhlo v tomto střetu vítězství, Evropu by mohla čekat temná perspektiva. Potenciálně by to mohlo otevřít dveře pro další konflikty ve všech zemích na východní hranici NATO, včetně Slovenské republiky. Ukrajině vážně chybí zbraně a munice, a proto je nezbytná podpora ze strany Spojených států. Nicméně dodávky pomoci z Washingtonu nyní čelí vážným problémům.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy