Smartwings

Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Americký soud odmítl žalobu českých aerolinek Smartwings

Americký soud ve čtvrtek odmítl žalobu české letecké skupiny Smartwings a polských aerolinek LOT na amerického výrobce letadel Boeing. Informuje o tom agentura Reuters. Letecké společnosti požadovaly odškodnění za nucenou odstávku strojů Boeing 737 MAX. 
ČSA

Smartwings chtějí prodloužit lhůtu pro reorganizační plán ČSA

Letecká společnost Smartwings požádala soud o prodloužení lhůty na reorganizační plán pro České aerolinie (ČSA) do února příštího roku. Firma nyní dokončuje jednání s Airbusem, který patří mezi největší věřitele zadlužených ČSA. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku, upozornil na to server zdopravy.cz.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Policie obvinila člověka kvůli letu Smartwings s porouchaným motorem

Policie obvinila jednoho člověka v souvislosti s letounem společnosti Smartwings, který v roce 2019 letěl z Řecka do Prahy s porouchaným motorem. Webu Zdopravy.cz to řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Obviněný je podle něj stíhán kvůli obecnému ohrožení z nedbalosti.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Letadlo z Prahy přistálo ve Splitu po tísňovém volání kvůli nahlášené bombě

Letadlo z Prahy do Splitu dnes muselo na splitském letišti nouzově přistát kvůli oznámení o bombě na palubě. Podle chorvatské televize HRT policie po prohledání letounu, cestujících i posádky oznámila, že se hrozba nepotvrdila. Nucené přistání kvůli informaci o "hrozbě" potvrdila společnost Smartwings, o jejíž let šlo. Na palubě bylo 146 lidí, kteří po přistání museli urychleně stroj opustit.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Smartwings získaly úvěr za 1,92 miliardy Kč, většinu pokryje stát

Letecká společnost Smartwings získala úvěr za 1,92 miliardy korun, 80 procent z něj pokryje státní záruka. Úvěr poskytnou čtyři tuzemské banky. Upozornil na to serverzdopravy.cz. Dnes vyprší moratorium, které společnost chránilo před věřiteli. Dluh společnosti činí kolem 6,65 miliardy korun, z toho většina je po splatnosti. Její vyjádření ČTK shání.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Smartwings vrátil do provozu Boeing 737 MAX

Smartwings dnes po téměř dvou letech znovu vypravily v běžném provozu letadlo Boeing 737 MAX 8. Před dnešním letem do Malagy dopravce letadlo podle požadavků upravil a ve středu s ním úspěšně provedl ověřovací let.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Soud zrušil zadržení letadel ČSA na pražském letišti

Obvodní soud pro Prahu 6 dnes zrušil předběžným opatřením zadržení dvou letadel z flotily Českých aerolinií (ČSA na pražském letišti). Zadržení letadel soud vyhodnotil jako v rozporu s ochranným opatřením, pod kterým nyní ČSA jsou, řekla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková. Podle ní by tak aerolinky měly letouny dostat zpět.
Letiště Václava Havla Praha

Na letišti zadrželi kvůli neuhrazeným fakturám dvě letadla ČSA

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT), dceřiná firma Letiště Praha, v úterý zadržela kvůli neuhrazeným fakturám dvě letadla ATR Českých aerolinií (ČSA). Informoval o tom dnes server zdopravy.cz. Letecká skupina Smartwings, do níž ČSA patří, označila zadržení letadel za protiprávní a chystá právní kroky. Aerolinky kvůli situaci musely zrušit lety. Dopravce je v současnosti pod ochranným moratoriem před věřiteli.
Marek Benda

Sněmovna schválila úpravy insolvencí a exekucí, kvůli epidemii koronaviru

Změny některých pravidel insolvencí a exekucí se v souvislosti s nynější koronavirovou krizí zřejmě prodlouží nebo obnoví. Například podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset podat až do konce června příštího roku insolvenční návrh. Předpokládá to vládní novela zákona přijatého za jarní fáze epidemie covidu-19, kterou dnes schválila Sněmovna. Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.
Boeing 737 MAX 8 SmartWings

Smartwings a ČSA požádaly o odložení splatnosti dluhů

Letecké společnosti Smartwings a ČSA ze skupiny Smartwings Group podaly dnes u Městského soudu v Praze návrh na vyhlášení mimořádného moratoria, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Požádat o dočasný odklad jim nově umožnil zákon označovaný jako Lex covid ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru. Lety firmy neruší, uvedly v tiskové zprávě.
Jan Hamáček, ministr vnitra a předseda ČSSD

Hamáček ve sporu s armádou, hasiči hájí využití Smartwings k cestě do Libanonu

Hasiči hájí využití letadla soukromých aerolinek Smartwings k dopravě záchranného týmu do Libanonu, podle nich armáda nenabídla ve stanoveném čase žádnou techniku. Podle ministerstva obrany ale nepřišel od Hasičského záchranného sboru (HZS) oficiální požadavek na poskytnutí letadla, vojáci by ho přitom byli schopni připravit v řádu hodin.
Leo Express

Dopravci a cestovní kanceláře uvažují o úvěru z COVID plus

Někteří dopravci i cestovní kanceláře uvažují o podání žádosti o úvěr z programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy zasažené v souvislosti s koronavirem. Vyplývá to z vyjádření zástupců společností z dopravy a cestovního ruchu pro ČTK. Rozšíření programu o tato odvětví na konci června schválila vláda, změnu notifikovala také Evropská komise. Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), která za půjčky u tohoto programu ručí, začala od dopravců a firem z cestovního ruchu přijímat žádosti v úterý.
Boeing společnosti Smartwings

Pilot Smartwings udělal mnoho chyb. Létal ještě rok, teď možná skončí

Že se chybami člověk učí, a že všichni jsme jenom lidé, platí pro obyčejné smrtelníky, ale ne pro osoby, které mají odpovědnost za lidské životy, mezi něž kromě lékařů a sester patří i řidiči dopravních prostředků. O tom se teď přesvědčil kapitán letu Smartwings, který přepravoval cestující z Řecka do Prahy a podle informací vědomě letět s jedním motorem, aniž by to s kýmkoliv řešil. Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých (ÚZPLN) nehod už potvrdil, že se tím dopustil celkem 21 pochybení.
Ilustrační foto

Program COVID plus se rozšířil o dopravu a cestovní ruch

Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) začala v rámci záručního programu COVID plus pro velké exportně zaměřené firmy přijímat žádosti od podniků z cestovního ruchu a dopravy. Ty byly dosud z programu vyloučené. Rozšíření na konci června schválila vláda, nyní program získal i notifikaci Evropské komise.
SmartWings

Smartwings zahájí propouštění, v první vlně odejde mimo jiné 50 pilotů

Letecká skupina Smartwings, do níž patří i dopravci Smartwings a ČSA, ve středu zahájí propouštění. V jeho první vlně odejde 50 pilotů, 75 letušek a stevardů a dalších 45 administrativních pracovníků. Celkově by do února příštího roku mělo skupinu kvůli koronavirové krizi opustit přes 600 zaměstnanců. Ve skupině nyní pracuje kolem 2500 lidí.
Ilustrační foto

Společnost Smartwings loni zvýšila zisk na 134 milionů korun

Letecká společnost Smartwings, a.s. vloni zaznamenala zisk po zdanění 133,4 milionu korun, což je o více než 50 milionů meziročně více. Zisk zaznamenaly i sesterské ČSA. Oznámil to dnes Smartwings. Společnost patří stejně jako ČSA do letecké skupiny Smartwings Group, která má nyní finanční potíže kvůli koronavirové krizi.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

Putin zvítězil, volilo ho přes 87 procent lidí, ukazuje první průzkum

Ruský prezident Vladimir Putin podle průzkumů zveřejněných po uzavření volebních místností suverénně obhájil mandát. Volit ho mělo více než 87 procent lidí, kteří odevzdali hlas. Účast u voleb hlavy státu v neděli překročila 65 procent. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy